ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

6 παραχωρήσεις σημαντικών ακινήτων στον Δήμο Χαϊδαρίου – Προβληματισμός

Τι (δεν) έχει διασφαλίσει ο Δήμος Χαϊδαρίου; (Παραχωρήσεις από το Δημόσιο και 3ο μνημόνιο)

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

  1. Το Τουριστικό Περίπτερο Δαφνίου

Πολύς λόγος έγινε πριν λίγο καιρό για την απαίτηση της Εταιρείας Ακινήτων του (πρώην) Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να της επιστραφεί το τουριστικό περίπτερο Δαφνίου και η περιβάλλουσα έκταση.

Η δημοτική αρχή Σελέκου εμφανίστηκε αγωνιστική απαιτώντας να παραχωρηθεί οριστικά στο δήμο μας το ακίνητο αυτό. Πότε όμως η δημοτική αρχή αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος για το τουριστικό; Τον Σεπτέμβριο; Όταν προωθούσε τη ρύθμιση χρεών της επιχείρησης; Νωρίτερα πάντως, όταν ανέλαβε το 2014 ή/και προ 5ετίας όταν υπήρχε τρόπος ο δήμος Χαϊδαρίου να πάρει ότι διέθεταν νομίμως τα Τουριστικά Ακίνητα, εταιρεία που ενσωματώθηκε στην ΕΤΑΔ, η παράταξη Σελέκου δεν πήρε θέση, δεν δραστηριοποιήθηκε. Κρίσιμο χρονικό ορόσημο η υπογραφή του 3ου Μνημονίου και η παραχώρηση διαχείρισης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου στους δανειστές.

Στην περιοχή υπήρχε μία παράδοξη κατάσταση καταπάτησης. Ναι, καταπάτησης ενός τμήματος του Διομήδειου Κήπου από διάδοχα σχήματα που έφτασαν ως τα Τουριστικά Ακίνητα.

Δηλαδή το «Δημόσιο» «αξιοποιούσε» δασικό τμήμα που μέσω του Υπουργείου Γεωργίας είχε παραχωρηθεί στο νομικό πρόσωπο Διομήδειος Κήπος για να το διαχειρίζεται ως δάσος! Ναι αυτή ήταν και είναι η Ελλάδα.

Ο τότε δήμαρχος κ. Μαραβέλιας που προφανώς γνώριζε τα προβλήματα, αντί να ζητήσει ξεκαθάρισμα και απόδοση στο δήμο του όποιου υπόλοιπου (εκτός Κήπου) προσπάθησε να συνεχιστεί η κατάσταση προς «όφελος» του Δ. Χαϊδαρίου, με παραχώρηση του συνόλου, δηλαδή και  της καταπατημένης έκτασης. Ο γράφων πήρε θέση υπέρ του δάσους και του νομίμως ορισθέντος διαχειριστή του, δηλαδή του Διομήδειου Κήπου.

Έγραψα προ ημερών για σκανδαλώδη διαχείριση στα μαγαζιά που νοίκιαζε και νοικιάζει (επί σειρά ετών δίχως να εισπράττει…) ο Δ. Χαϊδαρίου. Στο «Τουριστικό», εκτός του κτηρίου με τις ολοφάνερες προσθήκες (που δεν νομιμοποιούνται εντός δασικής έκτασης όσο ισχύει το παρόν Σύνταγμα), παραχωρείται δια της ενοικίασης μεγάλη (αόριστη) περιβάλλουσα έκταση και προνομιακή, αποκλειστική κατ’ ουσίαν, έκταση στάθμευσης επί της «ακυρωμένης» απόληξης της Ιεράς Οδού. Πώς αποτυπώνονται και κοστολογούνται αυτές οι υποδομές στις συμβάσεις ενοικίασης; Αποτελούν αντικείμενο του διαχειριστικού ελέγχου; Ποια παράταξη, ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι (εκτός των συνήθων υπόπτων, δηλαδή ημών) είχαν θέσει τέτοια ζητήματα διαφανούς οικονομικής διαχείρισης και πότε (ημ/νία, πρακτικά, έγγραφα κ.ά.);

Ποιος σκέφτηκε να συμπεριλαμβάνει στην υποχρέωση των ενοικιαστών και την συντήρηση καθορισμένης έκτασης πρασίνου; Ποιος θα πληρώσει για θραύση δέντρου ή άλλο δυστύχημα; (π.χ. κακή υπαίθρια ηλεκτρική εγκατάσταση;)

Τι σχετικές εκθέσεις έχει συντάξει η υπηρεσία πρασίνου και η τεχνική υπηρεσία;

Εκτός από αυτούς, που σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην ενοικιαστή του Λόφου έτρωγαν εκεί δίχως να πληρώνουν λογαριασμό, υπήρχαν κι ανάλογα φαινόμενα στο Δαφνί;

Ποιες άλλες εκτάσεις και ακίνητα είχαν παραχωρηθεί ή προτείνεται να παραχωρηθούν κατά χρήσιν, όχι κατά κυριότητα στο Δ. Χαϊδαρίου;

2. Βρεφονηπιακός της οδού Βεργίνας στο Άνω Δάσος

Όπως διαβάσαμε σε πρόσφατη συνέντευξη της διευθύντριας του ΟΑΕΔ, ο οργανισμός είναι διατεθειμένος να δώσει το σταθμό στο δήμο μας εφόσον αναλάβουμε το κόστος ολοκλήρωσης. Προσοχή όμως, στη συνέντευξη δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για οριστική παραχώρηση (κατά κυριότητα) ή απλώς για χρήση. Στην πρώτη περίπτωση, μπορούμε να προχωρήσουμε. Στη δεύτερη, ο δήμος δεν μπορεί να πληρώνει για κτίριο που δεν θα του ανήκει. Ξεκάθαρη λύση παραχώρησης λοιπόν από την κα διοικήτρια και το εποπτεύον υπουργείο ώστε σε συνδυασμό με τη βέλτιστη οικονομική και τεχνική/εργονομική  πρόσβαση να σταματήσει το ρεζιλίκι.

3. Το Πάρκο Νεολαίας

Παραχωρημένο κατά χρήση από το Υπουργείο Οικονομικών. Η δημοτική αρχή, δίχως δημοκρατική διαδικασία ( σύγκληση Επιτροπής ή/και Δημοτικού Συμβουλίου), προχώρησε προ δύο ετών μέσω των τεχνικών υπηρεσιών σε αφαίρεση της έκτασης από τον δασικό χάρτη. Αυτά προ διετίας.

Μετά την επιχειρηματολογία μας, η δημοτική αρχή κατάλαβε το λάθος και προς τιμή της δεσμεύτηκε να το διορθώσει.

Υπάρχει όμως τώρα διαδικασία; Θα τα καταφέρει; Τι έχει να μας ενημερώσει μετά τη δέσμευσή της; Τι λέει η Δνση Δασών;

Αντιλαμβάνονται όλοι τι σημαίνει Πάρκο Νεολαίας εκτός δασικού χάρτη σε συνδυασμό με ενδεχόμενη άρση παραχώρησης στη παρούσα κηδεμονία της χώρας; Πόση πολιτική μυωπία διαθέτει ο τόπος; Ή μήπως περισσεύει η δίψα για οικόπεδα και νύχτα;

Εδώ να σημειώσουμε πως ο ζήλος για εξαίρεση από τον δασικό χάρτη ήταν τέτοιος που οι υπηρεσίες έβγαλαν εκτός χάρτη και τμήμα του Διομήδειου Κήπου!

Αυτά όμως συμβαίνουν όταν κουρελιάζεται το Σύνταγμα και η Διοίκηση ενώ οι δήμοι γίνονται υπερ-συνταγματικά αντι-δασαρχεία. Τότε και διά της εκκωφαντικής σιωπής του συνόλου των κομμάτων η Μεταπολίτευση ακυρώνεται μέσα στη χρεωκοπία θεσμών και στη κυριαρχία των συμφερόντων.

4. Το Περίπτερο Σκαραμαγκά

Ρωτήσαμε προ τετραετίας την προηγούμενη δημοτική αρχή για έκταση παραχώρησης (σχέδια) που δεν μας απαντήθηκαν / δόθηκαν. Ρωτήσαμε και για (τότε) ισχύουσα παραχώρηση. Ο τότε δήμαρχος κ. Μαραβέλιας στράφηκε προς τον τότε αντιπολιτευόμενο κ. Σελέκο –έχοντας ήδη μακρά θητεία- να επιβεβαιώσει και μας καθησύχασαν. Είναι λοιπόν το ακίνητο του Δ. Χαϊδαρίου; Να κοιμόμαστε ήσυχοι; Έχουν αποτυπωθεί στη σύμβαση ενοικίασης όλες οι διατιθέμενες υποδομές όπως χώροι στάθμευσης; Αφορά το θέμα αυτό τον διαχειριστικό έλεγχο;

5. Παλιό Δημαρχείο

Πού βρισκόμαστε ως προς ιδιοκτησιακό, επισκευή δίχως ανοικοδόμηση, διαφύλαξη χώρου πρασίνου;

6. Το Έρεισμα

Ποιες είναι οι εξελίξεις για το εξαιρετικά ευαίσθητης χρήσης κτίριο;

Υπάρχουν άλλα ανάλογα κτίρια και χώροι για τα οποία οφείλουμε έγκαιρο διάλογο και ενημέρωση; Πρέπει να ξαναδούμε όλες τις παραχωρήσεις και συντεταγμένα να αναζητήσουμε ξεκάθαρες λύσεις;

Πρώτο βήμα διαλόγου το Δημοτικό Συμβούλιο. Για αυτό και υπενθυμίζουμε την ανάγκη μετάδοσης των συνεδριάσεων μέσω διαδικτύου, πράγμα που θα διευκολύνει την ενημέρωση όλων, καθώς και τη δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι καθυστερήσεις στη διαφάνεια δεν συμβάλουν στη δημοκρατία. Η διάχυση της πληροφορίας για τα κοινά θα τονώσει το ζητούμενο βήμα διαλόγου, την αγορά, την εκκλησία του δήμου, το καφενείο, κάθε χώρο συνάντησης ανθρώπων διά ζώσης ή/και ηλεκτρονικά.

 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x