ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ζωγραφίζοντας τους τοίχους του Δημαρχείου

 

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος είχε δηλώσει στο «Χαϊδάρι Σήμερα» ότι μετά τον καθαρισμό του Δημαρχείου από τα graffiti θα γίνει μια ακόμη επέμβαση στην εξωτερική του όψη, καλλιτεχνική αυτή τη φορά.

Ζωγραφίζοντας τους τοίχους του Δημαρχείου 3
Καθαρισμός εμπρός όψης, 31 Μαρτίου 2018.

Τις μέρες αυτές η street atist Δήμητρα Χριστοφορίδου ζωγραφίζει τη μεγάλη επιφάνεια στο πλάι του Δημαρχείου, στην οδό Επαύλεως, με θέμα την προσφυγιά. Η νεαρή καλλιτέχνιδα έχει ήδη ζωγραφίσει με επιτυχία τοίχους σχολείων της πόλης και από εκεί είδε τη δουλειά της η δημοτική αρχή.

“Ασπίδα” το καλλιτεχνικό έργο

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νίκο Καραγιάννη, η δημοτική αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τα άναρχα γκράφιτι, που κατά καιρούς γίνονται έξω από το Δημαρχείο και άλλους δημοτικούς χώρους, πήρε την πρωτοβουλία να αναθέσει τη δημιουργία ενός εικαστικού έργου. “Είμαι σίγουρος πως οι νεαροί καλλιτέχνες των γκράφιτι, θα το σεβαστούν. Γενικά ό,τι είναι καλλιτεχνικά διαμορφωμένο αντέχει στο χρόνο. Τουλάχιστον στα σχολεία αυτό το συμπέρασμα έχουμε βγάλει. Ότι τα σέβονται όλοι”, είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο αντιδήμαρχος.

Το συγκεκριμένο εικαστικό απεικονίζει την πορεία του πρόσφυγα, από την ώρα που φεύγει τρομοκρατημένος από το σπίτι του μέχρι να φτάσει στη νέα του εστία και να προσπαθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Όπως μάς είπε ο κ. Καραγιάννης, αποτελεί μια συνέχεια της εικαστικής παρέμβασης που έγινε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο από την ίδια δημιουργό.

«Ένιωσα τον πόνο ζωγραφίζοντας…»

Το έργο της Δήμητρας Χριστοφορίδου ξεκίνησε στα μέσα Απρίλη και θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Χρησιμοποιεί απλό πλαστικό χρώμα. Η καλλιτέχνις μίλησε στην εφημερίδα μας.

– Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε μέσα από αυτή την εικαστική σας δημιουργία;
Το θέμα είναι η προσφυγιά διαχρονικά. Ξεκινάει από τη γενοκτονία των Ποντίων, την Μικρασιατική Καταστροφή και φτάνουμε στο σήμερα με τους βομβαρδισμούς στη Συρία. Έχει να κάνει με τον ξεριζωμό των ανθρώπων και την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Είναι η αποτύπωση της σημερινής αλήθειας. Ο τοίχος αυτός τελειώνει με ένα μήνυμα ειρήνης, που αισιοδοξούμε να ζήσουμε όλοι.

Ζωγραφίζοντας τους τοίχους του Δημαρχείου 5

– Τι αισθανόσασταν την ώρα που ζωγραφίζατε τον τοίχο;
Πόνο και μόνο πόνο. Τα περισσότερα τμήματα αυτού του συνόλου προέρχονται από ιστορικές φωτογραφίες, γεμάτες με συγκίνηση.

– Πιστεύετε ότι θα γίνει σεβαστή η δημιουργία σας στο Δημαρχείο;
Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Ίσως κάποιοι δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία να τις σεβαστούν.

– Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο τι αποτυπώσατε;
Είναι διάφορα τα θέματα και απευθύνονται σε όλες τις τάξεις. Από τα στρουμφάκια στην οικολογική διάσωση του πλανήτη, μέχρι και τη σημασία της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Άρεσαν πολύ στα παιδιά.

– Ποιον άλλο δημοτικό χώρο θα θέλατε να ευπρεπίσετε;
Δεν το έχω σκεφτεί. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί χώροι στην πόλη μας που έχουν βανδαλιστεί. Η ζωγραφική είναι ένας ωραίος τρόπος έκφρασης για να μπορέσουμε να περάσουμε μηνύματα που δεν θα τα καταφέρναμε με το λόγο. Το μάτι δίνει άλλη έκταση…

Η Δήμητρα Χριστοφορίδου είναι γέννημα θρέμμα Χαϊδαρίου. Σπούδασε συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, καθώς και αγιογραφία. Ζωγραφίζει εδώ και πολλά χρόνια σε σπίτια και καταστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μουτζούρες στο Δημαρχείο τέλος

“Έχει δίκιο ο δήμαρχος για τα graffiti στο Δημαρχείο”

Το Δημαρχείο, στο έλεος των γκράφιτι

“Είναι, κ. Σελέκο, το Δημαρχείο μας το πιο καθαρό στη Δυτική Αττική;”

ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΚΑΜΒΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Η αθηναϊκή street art μαγνητίζει το βλέμμα

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button