ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Κεραυνός για το Χαϊδάρι! Το Εθνικό Κτηματολόγιο αμφισβητεί τα 2/3 της περιουσίας τού Δήμου

Η ωρολογιακή βόμβα της δημοτικής περιουσίας έσκασε! Δυνητικά το Χαϊδάρι είναι ένας πλούσιος Δήμος, αφού (νομίζει ότι) έχει στην ιδιοκτησία του μια τεράστια ακίνητη περιουσία, που αριθμεί 330 ακίνητα (πλατείες, οικόπεδα, κτήρια κτλ.). Δυστυχώς όμως εδώ και δεκαετίες η περιουσία αυτή έμεινε στον “αέρα” και τη διάθεση κάθε διεκδικητή, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες της κτηματογράφησης, στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, να αποκαλύψουν ένα τεράστιο πρόβλημα, ικανό να δυναμιτίσει τον Δήμο: Τα 2/3 της περιουσίας αυτής αμφισβητούνται από το Εθνικό Κτηματολόγιο!

Κεραυνός για το Χαϊδάρι! Το Εθνικό Κτηματολόγιο αμφισβητεί τα 2/3 της περιουσίας τού Δήμου 1

Η δραματική εξέλιξη μόνο σαν μη αναμενόμενη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2002 οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, μετά από έλεγχο που διενήργησαν στο Χαϊδάρι, διαπίστωσαν με επίσημη Έκθεσή τους καίριο έλλειμμα προστασίας της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Χαϊδαρίου. 
Την έκθεση – φωτιά, που έμεινε για χρόνια κλεισμένη στα συρτάρια, αποκάλυψε το έντυπο “Χαϊδάρι Σήμερα” το 2011. Επανήλθαμε το 2012 με μεγάλη έρευνα στην ιστοσελίδα μας: 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Δημόσια περιουσία σε κίνδυνο. Γιατί δεν ενεργεί η δημοτική αρχή; Στο φως στοιχεία φωτιά

Η Έκθεση των Επιθεωρητών, τμήμα της οποίας αφορούσε τις «ενέργειες των οργάνων του Δήμου για τη διατήρηση και προστασία της ακίνητης περιουσίας του» ανέφερε στη σελίδα 21: «Σύμφωνα με τα αναφερθέντα στα πρακτικά συνεδρίασης της 31ης Οκτωβρίου 2000 του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Χαϊδαρίου, μέχρι τότε, δεν ασχοληθεί συστηματικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 240 και 245 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με τα θέματα της δημοτικής περιουσίας, με συνέπεια να μην υπάρχει κτηματολόγιο

Οι δημοτικές αρχές που ακολούθησαν βάδισαν στην “ελληνική πεπατημένη”, δηλαδή κάθε τόσο συγκροτούσαν επιτροπές που ποτέ δεν κατέληγαν σε συγκεκριμένες πράξεις καταγραφής της περιουσίας και πειστικής υπεράσπισης της αμφισβητούμενης από (τους ίδιους συνήθως) ιδιώτες. Φυσικά, στις Επιτροπές αυτές μετείχαν και στελέχη της παράταξης του σημερινού δημάρχου, οπότε ούτε άγνοια δικαιολογείται ούτε καμία έκπληξη από μέρους τους. Αποτέλεσμα: Πριν πέντε χρόνια, όταν ήρθε η ώρα να γίνει η δήλωση της περιουσίας του Δήμου στην διαδικασία Κτηματογράφησης, η τότε δημοτική αρχή απηύθυνε δημόσια πρόσκληση σε όποιον γνώριζε ότι κάποιο οικόπεδο ανήκει στην Δήμο, να πάει στο Δημαρχείο να το αναφέρει! Η… “ισχυρή Ελλάδα”, όπως αγαπούσαν να λένε οι ηγέτες της, δεν γνώριζε ούτε τι της ανήκει!
Υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση Μαραβέλια κατέθεσε στο “Κτηματολόγιο” τη λίστα με τα ακίνητα του Δήμου.
Από τα 330 όμως που δήλωσε, τελικά μόνο τα 119
έγιναν δεκτά. Τα υπόλοιπα 211 απορρίφτηκαν!!! Πιθανώς μέσα στο ιδιοκτησιακό “μπάχαλο” του Δήμου να περιλαμβάνονται πράγματι και ακίνητα που δεν του ανήκουν. 
Υπάρχουν πολλά ακίνητα που τα διεκδικούν ιδιώτες,  μεταξύ τους και η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας κάποιοι διεκδικούν σαν περιουσιακό τους στοιχείο το οικόπεδο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου (!!!), πλατείες και δημοτικά πάρκα. 
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς την μη είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ από τις εισφορές σε γη και χρήμα από την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο, τότε μιλάμε για αληθινό Βατερλό των διοικήσεων και των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου μας. Χαρακτηριστικά, οι Ασπρογέρακας – Τερζάκης υπολογίζουν την απώλεια για το δημοτικό ταμείο από τις εισφορές στο Άνω Δάσος σε 11 εκατ. ευρώ! Και δεν τελειώσαμε εδώ. Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη δίκες για την αποζημίωση φερόμενων ως πρώην ιδιοκτητών εκτάσεων που σήμερα ανήκουν στον Δήμο. Οι πρωτόδικες αποφάσεις έβγαλαν αποζημιώσεις της τάξης των 600 ευρώ το τετραγωνικό για μπαζωμένα νταμάρια (δηλαδή πολλαπλάσιας αξίας από το “φιλέτο” του Ελληνικού), τα οποία δημιουργούν δυνητικές απαιτήσεις ιδιωτών της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ από τον Δήμο! 
Τα εκατομμύρια ζαλίζουν, όμως τις υποθέσεις αυτές τις διαχειρίστηκαν αιρετοί του Δήμου και υπάλληλοι, προφανώς με το ίδιο ενδιαφέρον και αγωνία με την οποία αδειοδοτούσαν τα κομμωτήρια… Οι “φύλακες” είτε δεν είχαν γνώση είτε “αγρόν ηγόραζον”…
Γνωστές οικογένειες είχαν αλώσει ιδιοκτησιακά το Χαϊδάρι” 
Η νέα δημοτική αρχή θα κάνει ένσταση στο Κτηματολόγιο για όσα ακίνητα του Δήμου αμφισβητούνται. Για το
λόγο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου
σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να
προλάβουν την προθεσμία ενστάσεων, που η προθεσμία τους λήγει στις 30 Ιουνίου. 
Η “καυτή πατάτα” βρίσκεται πια στα χέρια του Μιχάλη Σελέκου.  «Θα διεκδικήσουμε ακόμα και την τελευταία σπιθαμή και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πει πως δεν το πράξαμε. Πιστεύουμε πως τα έγγραφα που θα υποβάλουμε θα γίνουν δεκτά», ελπίζει ο δήμαρχος.
Σε ερώτησή
μας για το πώς πρόεκυψαν δεκάδες
αντιδικίες μεταξύ Δήμου και ιδιωτών,
μας ανέφερε πως διεκδικούσαν και δυστυχώς
κέρδισαν ακίνητα κάποιες γνωστές
οικογένειες στην τοπική κοινωνία, που
κυριολεκτικά έχουν αλώσει το Χαϊδάρι,
ιδιοκτησιακά.
Μπορεί να
ήταν περισσότερα από 330”
Ο Μιχάλης Σελέκος, εμφανώς προβληματισμένος, μάς εξήγησε πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην καταγραφή της περιουσίας. Θύμισε μάλιστα πως το βιβλίο, στο οποίο ήταν καταχωρισμένη όλη η δημοτική περιουσία, χάθηκε ξαφνικά,
πριν από πολλά χρόνια! Δεν απέκλεισε
το ενδεχόμενο ο αριθμός των 330 ακινήτων, που δηλώθηκαν από την προηγούμενη δημοτική
αρχή, να ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος!
Συνεδριάζουν τακτικά όλοι οι δήμαρχοι
Ο Δήμος
προχώρησε στον ορισμό μιας Επιτροπής Κτηματογράφησης, που την αποτελούν
εκπρόσωποι από όλες τις δημοτικές
παρατάξεις και δημοτικοί υπάλληλοι.
Για το θέμα αυτό πραγματοποιούν τακτικές
συσκέψεις, στις οποίες καλούνται και
παρευρίσκονται οι πρώην δήμαρχοι Κυριάκος Ντηνιακός, Κώστας Σπηλιόπουλος
και Δημήτρης Μαραβέλιας, καθώς και πρώην
αντιδήμαρχοι. Λόγω της λεπτότητας του
θέματος, οι συσκέψεις γίνονται αυστηρά
με κλειστές πόρτες. 
Οι ενστάσεις θα
αρχίσουν να εκδικάζονται μεμονωμένα
για κάθε ακίνητο και η συνολική διαδικασία
αναμένεται να πάρει πολλούς μήνες.
Σε ξένο αχυρώνα…
Ρωτήσαμε τον δήμαρχο σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των δημοτών. Μάς μας απάντησε πως οι υπό αξιοποίηση χώροι είναι λίγοι. Στην δηλωμένη περιουσία περιλαμβάνονται ναοί, ΚΑΠΗ, σχολεία, πεζόδρομοι,
πλατείες, παιδικές χαρές, το δημαρχείο,
το παλιό νεκροταφείο, το τρίγωνο απέναντι
από το δημαρχείο (Λ. Αθηνών και
Φαβιέρου). Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ήδη σε χρήση από τους δημότες. 
Μάς ανέφερε περίπτωση στην οποία ιδιώτης
διεκδίκησε από άλλο ιδιώτη ακίνητο και
το κέρδισε. Ο Δήμος όμως υποστηρίζει
ότι αυτό του ανήκει και θα το διεκδικήσει
από τον αρχικό ιδιοκτήτη, προσκομίζοντας
όλα τα στοιχεία που διαθέτει. Άλλη
περίπτωση έχει να κάνει με πολίτη ο οποίος με τις οικονομίες του αγόρασε
ακίνητο από ιδιώτη, το οποίο όμως διεκδικεί και ο Δήμος, που θα
κινηθεί νομικά κατά
του πωλητή!
Με μια λέξη, χάος…

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button