ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το συγκλονιστικό μάθημα εθνικής ενότητας του Μανώλη Γλέζου από το Χαϊδάρι

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Πέμπτη από το θάνατο του Μανώλη Γλέζου. Εδώ στο Χαϊδάρι τον θυμόμαστε για το μεγάλο μάθημα ενότητας που έδωσε σε αριστερούς και δεξιούς, σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, κατά το μνημόσυνο των 59 εκτελεσμένων πατριωτών στον Διομήδειο Κήπο, ανάμεσά τους και η Λέλα Καραγιάννη.

Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 2017 θα μείνει στην ιστορία της πόλης, αλλά και χαραγμένη για πάντα στο μυαλό όσων βρέθηκαν στο μνημόσυνο των 59 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο. Ήρθε ο Μανώλης Γλέζος, παρόλο που οι τιμώμενοι αντιστασιακοί ανήκαν σε “άλλη παράταξη”, δεν ήταν αριστεροί. Είχε το λόγο του που το έκανε.

Τον είδαμε να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, 95 ετών και υποβασταζόμενος. “Ο Γλέζος!”, είπαμε με έκπληξη. Στάθηκε όρθιος σε όλη τη διάρκεια του μνημοσύνου.

Όταν πήρε το λόγο, με καθαρό μυαλό και δυνατή φωνή έκανε μια κατάθεση ψυχής και ήθους. Αρχικά πήρε το βάρος, με το θάρρος που διέκρινε όλη του τη ζωή, να κάνει αυτοκριτική για λογαριασμό ολόκληρης της Αριστεράς. Είπε επί λέξει: Η Αντίσταση στον κατακτητή ήταν συνολική πράξη του ελληνικού λαού. Αν δεν φοράγαμε κομματικά γυαλιά, θα βλέπαμε ότι η αντιστασιακή πράξη του Κώστα Περίκου, που ανατίναξε την γερμανική ΕΣΠΟ, και οι θυσίες της “Μπουμπουλίνας” Λέλας Καραγιάννη δεν διαφέρουν από την αντίσταση του ΕΑΜ”.

Και δεν έμεινε εκεί: Είχε το ηθικό σθένος να πει ότι η δική του αντιστασιακή πράξη στην Ακρόπολη, με τον μακαρίτη Σάντα, δεν ήταν η πρώτη στην Ελλάδα. Ο Μ. Γλέζος δήλωσε δημόσια ότι είχε προηγηθεί ένας νέος από την Βυτίνα της Αρκαδίας, ο Μαθιός Πόταγας, ανένταχτος κομματικά, ο οποίος στάθηκε μπροστά σε μια ίλη της τεθωρακισμένης μεραρχίας “Αδόλφος Χίτλερ” και την σταμάτησε, δηλώνοντας στον επικεφαλής ότι ο ελληνικός λαός δεν θα υποταχτεί ποτέ. Εκτελέστηκε επιτόπου.  

Νομίζω ότι ήρθε στο συγκεκριμένο μνημόσυνο ακριβώς γιατί αισθανόταν το χρέος να πει αυτά τα πράγματα.  Αυτός ήταν ο Μανώλης Γλέζος. Ένας παντοτινά μαχόμενος άνθρωπος. Πάνω από όλα ένας άρτιος άνθρωπος. 

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” κατάφερε να εξασφαλίσει το βίντεο από την εξαιρετική αυτή ημέρα για την πόλη μας, παραχώρηση του Σωματείου Συγγενών Εκτελεσθέντων στο Χαϊδάρι, η “Μνήμη”. Δείτε τον Μανώλη Γλέζο (από το 22′) σε μια από τις τελευταίες του δημόσιες παρεμβάσεις και την συγκλονιστική ενωτική ομιλία του στο Χαϊδάρι.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button