ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

10 ΜΥΘΟΙ του Μιχάλη Σελέκου και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στο Χαϊδάρι

γράφει ο Βαγγέλης Ντηνιακός                                                                    …………………………….                                                                                                  Δικηγόρος, LL.M, επικεφαλής της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά”

Η Δημοτική αρχή επαναλαμβάνει μονότονα εδώ και 5 χρόνια τις ίδιες ανυπόστατες δικαιολογίες για την αποτυχία της. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου προεκλογική σπέκουλα, για να παρουσιάσει “έργο”. Πέντε χρόνια απραξίας την οδήγησαν στην εναγώνια προσπάθεια να “ανακοινώνει” παρεμβάσεις 3 μήνες πριν τις εκλογές. Οι περισσότερες είναι κυριολεκτικά “δουλειές του ποδαριού”. Οι κίνδυνοι για λάθη και βλάβη των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας είναι προφανείς.

Ας δούμε πιο αναλυτικά παλιούς – νεότερους μύθους της δημοτικής αρχής και πραγματικότητες στο Χαϊδάρι του 2019.

Μύθος 1: “Ο Δήμος δεν έχει προσωπικό”

Πραγματικότητα: Στον Δήμο Χαϊδαρίου υπηρετούν σήμερα σχεδόν 700 άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που είχε ποτέ! Για την εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα του μηχανισμού φταίει η έλλειψη σχεδίου, στόχων και οργάνωσης των υπηρεσιών. Στο μεταξύ οι προσλήψεις με ετήσιες ή άλλες συμβάσεις συνεχίζονται αμείωτες. Πολλά χρήματα για ελάχιστο αποτέλεσμα.

Μύθος 2: “Παραλάβαμε μεγάλο χρέος

Πραγματικότητα: Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, πράγματι ο Δήμος είχε φτάσει να είναι υπερχρεωμένος με πάνω από 10.000.000 . Προτού όμως αναλάβει η σημερινή διοίκηση, μέσω έκτακτης επιχορήγησης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών 8.500.000 και μέσω δανεισμού 1.500.000 τα χρέη του Δήμου είχαν εξοφληθεί.

Μύθος 3: Δεν μάς δίνουν χρήματα κυβέρνηση και Περιφέρεια”

Πραγματικότητα: Έχει αποδειχτεί ότι όποτε η Δημοτική αρχή καταθέτει μελέτες, παίρνει χρηματοδότηση. Όμως οι μελέτες που παρουσιάζει είναι πολύ λίγες και πάντα καθυστερημένες. Στην πολιτικολογία “πρώτη”, στην παραγωγή έργου “τελευταία”. Μετά, για την στασιμότητα στο Χαϊδάρι “φταίνε οι άλλοι”. Οι κομματικές αγκυλώσεις δεν τους επιτρέπουν να κάνουν μελέτες, όταν αδυνατεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, σε καλά ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, όπως όλοι οι Δήμοι, ούτε να βρουν χρήματα μέσω ΣΔΙΤ. Αν τολμούσαν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, θα υπήρχε σήμερα, για παράδειγμα, καλή πρόσβαση στον Σταθμό Αγία Μαρίνα –με δίκτυο πεζοδρόμων και συγκοινωνιακή εξυπηρέτησηανανεωμένος σύγχρονος φωτισμός, άνετα πεζοδρόμια

Μύθος 4: “Η γραφειοκρατία φταίει που καθυστέρησε τρία χρόνια η προμήθεια των απορριμματοφόρων”

Πραγματικότητα: Κατά τον δικό τους ισχυρισμό, διαπραγματεύονταν το επιτόκιο του δανείου επί 1,5 χρόνο! Με ανάλογη “ταχύτητα” έτρεξαν και τα υπόλοιπα διαδικαστικά και φτάσαμε να δούμε τα νέα οχήματα με καθυστέρηση τριών χρόνων, 3 μόλις μήνες πριν τις εκλογές. Όλη την προηγούμενη μακρά περίοδο δεν αναπτύχθηκε ούτε μία σοβαρή δράση εξοικονόμησης χρημάτων στην αποκομιδή, ώστε να προκύψει η δυνατότητα αγοράς των οχημάτων χωρίς το υπέρογκο δάνειο του 1.300.000 ευρώ που φορτώθηκε η πόλη.

Μύθος 5: Με τα νέα απορριμματοφόρα θα λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών”

Πραγματικότητα: Υπάρχει τραγική υστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων. Το ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο “Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων” πετάχτηκε στα σκουπίδια. Το μόνο που καταλαβαίνει η δημοτική αρχή είναι ο κάδος και η χωματερή (άμοιρη Φυλή), επιβαρύνοντας τον δημότη με βαρύ κόστος για μια αποτυχία. Οι ίδιοι είναι άλλωστε που τόσες φορές μας είπαν έκλεισε η χωματερή και δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια”, ενώ αλλού τα μάζευαν κανονικά, όπως τα περασμένα Χριστούγεννα. Οι άλλοι, βέβαια, έχουν φροντίσει να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων με συμπιεστές και διαθέτουν σταθμούς μεταφόρτωσης. Εδώ αδυνατούν να αντιληφθούν ότι άλλοι Δήμοι κερδίζουν χρήμα για το ταμείο τους και αξιοπρέπεια για τον δημότη τους. Συμπέρασμα: Το θέμα είναι τι ρίχνεις μέσα στα απορριμματοφόρα, όχι τα ίδια τα οχήματα…

Μύθος 6: Μα, υπάρχει ανακύκλωση στο Χαϊδάρι”

Πραγματικότητα: Το ομολογούν ότι η ανακύκλωση γι’ αυτούς έχει μείνει καθηλωμένη στον μπλε κάδο. Όσοι βέβαια έχουν απομείνει, καθώς δεν ενδιαφέρονται να τους αντικαταστήσουν όταν καταστραφούν. (Συχνά μάλιστα τους μαζεύουν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια και τα πετάνε όλα στον ΧΥΤΑ, περιφρονώντας την προσπάθεια του δημότη). Ούτε κουβέντα για Διαλογή στην Πηγή ούτε για Πράσινα Σημεία ούτε για Γωνιές Ανακύκλωσης ούτε για κομποστοποίηση ούτε… ούτε… Δεν έχουν “πάρει μυρωδιά” από τη σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων. Για να αλλάξουμε εποχή, πρέπει να αλλάξει η δημοτική αρχή.

⇒ Το Χαϊδάρι, λοιπόν, βρίσκεται στη δίνη μιας παλαιοκομματικής μικροπολιτικής σκοπιμότητας, με πολλά λόγια και ελάχιστα έργα. Είναι καιρός να μπει η πόλη σε άλλη εποχή, όπου θα αξιοποιείται δυναμικά κάθε ευκαιρία και χρηματοδοτική δυνατότητα, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό που φέρνει η καινοτομία, η γνώση και η τεχνολογική πρόοδος.

Μύθος 7: Αντιπαλεύουμε την πολιτική τους (Κυβέρνηση – Περιφέρεια) για το καλό των χαμηλών στρωμάτων”

Πραγματικότητα: Ο δήμαρχος δεν υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον όταν βρωμάνε οι γειτονιές, όταν τα παιδιά δεν πάνε σχολείο από ασφαλή πεζοδρόμια, όταν η πόλη δεν είναι ασφαλής λόγω ελλειπούς φωτισμού, όταν χάνονται πόροι για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους κοκ. Έβαλαν στην άκρη τις ανάγκες του λαού για τις κομματικές τους σκοπιμότητες.

Μύθος 8: Βρεθήκαμε δίπλα στους δημότες με τις Λαϊκές Συνελεύσεις”

Πραγματικότητα: Μακρόσυρτοι λόγοι του δημάρχου ενώπιον ελάχιστου ακροατηρίου. Ούτε μια έμπρακτη απόδειξη ότι κάτι από αυτά που πρότειναν οι δημότες εντάχθηκε σε δημοτικό έργο. Και φυσικά, ούτε κουβέντα για “συμμετοχικό προϋπολογισμό”, δηλαδή απόδοση στις γειτονιές ενός ποσού για να αποφασίσουν μόνες τους τις τοπικές παρεμβάσεις που επιθυμούν, το οποίο ήδη γίνεται σε αρκετούς Δήμους και εμείς προτείναμε.

Μύθος 9: Φτιάχνουμε δύο νέα Μουσεία, μεταφέρουμε τη δημοτική Βιβλιοθήκη στο Αίθριο”

 Πραγματικότητα: Δεν θα είναι δήθεν Βιβλιοθήκη και δήθεν Μουσεία, όταν διεκδικηθούν και κατακτηθούν νέοι χώροι. Όταν μελετηθούν με σοβαρότητα και φτιαχτούν κατάλληλα, λειτουργικά κτίρια. Μια βεβιασμένη προεκλογικά μεταφορά βιβλίων και αντικειμένων ιστορικής αξίας σε χώρους άσχετους και ακατάλληλους είναι μόνο για να λένε ότι έκαναν δήθεν έργο! Τα χρήματα των Χαϊδαριωτών δεν επιτρέπεται να γίνουν θυσία σε “μεγαλεπήβολα” προεκλογικά κόλπα.

Μύθος 10: Αναβαθμίζουμε 22 παιδικές χαρές και κάνουμε βελτιωτικές εργασίες στα γήπεδα”.

Πραγματικότητα: Και η ανακοίνωση για τις παιδικές χαρές 3 μήνες πριν από τις εκλογές! Το ίδιο ακριβώς και με τα δύο γήπεδα της πόλης, όπου μετά από απίστευτες καθυστερήσεις χρόνων, τα έργα ξεκίνησαν προεκλογικά και στο μέσο της αγωνιστικής περιόδου! Πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια Αττικής με 900.000 και 700.000 ευρώ αντίστοιχα. Όμως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σπύρος Τζόκας κατάγγειλε δημόσια -και χωρίς να διαψευστεί- ότι: “Η χρηματοδότηση έχει διασφαλιστεί εδώ και 4 χρόνια. Δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα λόγω πολύ καθυστερημένης σύνταξης των μελετών από τον Δήμο”. Να γιατί μιλάμε για 5 χαμένα χρόνια στο Χαϊδάρι!

Το Χαϊδάρι χρειάζεται δουλειά, όχι άλλα λόγια

Το Χαϊδάρι, λοιπόν, βρίσκεται στη δίνη μιας παρακμιακής μικροπολιτικής σκοπιμότητας, παλαιοκομματικής κοπής, με πολλά λόγια και ελάχιστα έργα.

Είναι καιρός να μπει η πόλη σε άλλη εποχή, όπου θα αξιοποιείται δυναμικά κάθε ευκαιρία και χρηματοδοτική δυνατότητα, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό που φέρνει η καινοτομία, η γνώση και η τεχνολογική πρόοδος.

Για να πάψουμε πια να κοιτάμε με ζήλεια τις επιδόσεις των άλλων δήμων, να γίνει ο δικός μας Δήμος πρωταγωνιστής, πρωτοπόρος και πρότυπο για τους άλλους.

“Το “Χαϊδάρι Ξανά” είναι εδώ. Επί 5 χρόνια δρα, μελετά προβλήματα και προτείνει λύσεις για την καθημερινότητα της πόλης και την ποιότητα ζωής του Χαϊδαριώτη.

Βαγγέλης Ντηνιακός

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button