Συνταγή Γιάννης Παναγιωτίδης & Γιάννης Μπαξεβάνης

Ζεστή σαλάτα με ρεβίθια, λουκάνικο ή καβουρμά, τηγανητό τυρί γκερεμέζι και χούμους με αμυγδαλόπαστα και πιπεριά Φλωρίνης

Δείτε τη συνταγή στο :https://www.instagram.com/tv/CJB9e0xlnkC/

Υλικά για 6 άτομα

300 γραμ. ρεβύθια, 600 γρ. γκερεμέζι, λίγο αλεύρι

Για την σαλάτα

Τα μισά ρεβύθια
3 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Για το χούμους

Τα μισά ρεβύθια
200 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης βρασμένες
150 γραμ αμυγδαλοβούτυρο
αλάτι
πάπρικα γλυκιά και λίγο καυτερή
κύμινο
γλυκάνισο σπόρος ή σκόνη
χυμός 2 λεμονιών
200 ml ελαιόλαδο.

Για το λαδολέμονο

Μια κουταλιά γλυκού σκόνη μουστάρδα
λίγο αλάτι
χυμό 2 λεμονιών
ξύσμα από το λεμόνια
θυμάρι
200 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε από το βράδυ όλα τα ρεβύθια.

Τα βράζουμε με δάφνη, σκελίδες σκόρδο.
Κρατάμε τα μισά για σαλάτα και τα μισά για χούμους.

Για το χούμους

Βάζουμε στο μπλέντερ τα ρεβύθια με λίγο νερό βρασμού, πιπεριές Φλωρίνης, αμυγδαλοβούτυρο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και λίγο καυτερή, κύμινο, γλυκάνισο σπόρους ή σκόνη, χυμό λεμόνι, ανεβάζουμε με ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε.

Για τη ζεστή σαλάτα, τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα ή τον καβουρμά με πολύ λίγο λάδι προσθέτουμε τα ρεβίθια αλάτι πιπέρι βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το λαδολέμονο.

Κάνουμε ένα λαδολέμονο: χτυπάμε μία κουταλιά γλυκού σκόνη μουστάρδα με λίγο αλάτι ανεβάζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμόνι προσθέτουμε το ξύσμα λεμόνι και θυμάρι.

Για το τυρί σχηματίζουμε μία μαζα σαν μπιφτέκι με το τυρί γκερεμέζι, το πιέζουμε στην παλάμη μας το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε με ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τη βάση το homus επάνω στη σαλάτα ρεβίθια και πάνω το τηγανιτό τυρί.