ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Υπάρχει ακόμη απορία γιατί πεθαίνει ο πευκώνας της Καραϊσκάκη;

Είναι θλιβερό, αν όχι εξοργιστικό, αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει με τα πεύκα της Καραϊσκάκη. Παρόλο που είναι γνωστό σε όλους πια ότι οι απώλειες δεκάδων επιβλητικών δέντρων τα τελευταία 3-4 χρόνια οφείλονται στην κακομεταχείρισή τους, οι φωτογραφίες που βλέπετε αποδεικνύουν ότι οι αυθαίρετες και καταστροφικές παρεμβάσεις στον ιστορικό πευκώνα της πόλης μας “καλά κρατούν”.

Το φωτογραφικό υλικό έστειλε στην εφημερίδα μας ο πρώην αντιδήμαρχος Μόσχος Χουδελούδης, εκφράζοντας την απογοήτευσή του. Δείχνει εργασίες τοποθέτησης καλωδίου από συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, το Σάββατο 20/3, Καραϊσκάκη 43. Το σκάψιμο έγινε σύριζα στα δέντρα, κόβοντας μεγάλο μέρος από τις ρίζες τους, αντί να εφαρμοστεί 2-3 μέτρα πιο πέρα, ώστε η ζημιά να είναι η ελάχιστη δυνατή. “Όσοι ζούμε και αγαπούμε αυτήν πόλη, δεν μπορούμε να βλέπουμε τέτοιες ενέργειες καταστροφής του φυσικού πλούτου της”, μας είπε ο κ. Χουδελούδης.

Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της συγκεκριμένης καταστροφικής παρέμβασης, πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του δασονόμου Πρίαμου Παρισινού, ο οποίος ως προϊστάμενος του Δασονομείου Αιγάλεω μίλησε στην εφημερίδα μας για την ολέθρια μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον πευκώνα της Καραϊσκάκη, την πολύτιμη ιστορική και φυσική κληρονομιά μας.

“Στην Καραϊσκάκη έγινε υποβάθμιση των δέντρων από καταστηματάρχες και Δήμο. Δηλαδή κάρφωσαν καλώδια, προβολείς, ηχεία κτλ., που τα αδυνατίζουν και δημιουργούν παραμορφώσεις, με συνέπεια να σπάνε στην κακοκαιρία. Ταυτόχρονα συνεργεία υπηρεσιών όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ. έσκαβαν χαντάκια γύρω από τα μεγάλα δέντρα καταστρέφοντας ρίζες. Είναι ήρωες τα πεύκα που στέκουν ακόμη όρθια”, μάς είπε χαρακτηριστικά ο δασονόμος. (Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ: “Ήρωες τα πεύκα της Καραϊσκάκη που στέκουν ακόμη όρθια!” .

Αυτό λοιπόν που έγινε στην Καραϊσκάκη 43 από έναν οργανισμό “κοινής ωφέλειας” μειώνει τη δυνατότητα θρέψης των δέντρων και ταυτόχρονα τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα στους ανέμους. Μετά έρχεται το αλυσοπρίονο και οι κλάψες για την αποψίλωση του πευκώνα – σήματος κατατεθέντος του Χαϊδαρίου.

Υπάρχει ακόμη απορία γιατί πεθαίνει ο πευκώνας της Καραϊσκάκη; 7

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button