ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» για τις μετοχές τραπεζικών κολοσσών λόγω μεγάλου σκανδάλου

Σημαντική καθίζηση καταγράφουν σήμερα οι μετοχές στον τραπεζικό τομέα μετά τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για ένα νέο τραπεζικό σκάνδαλο. Ειδικότερα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Barclays, η HSBC και η Standard Chartered, φέρονται ότι είχαν διακινήσει μεγάλα ποσά που θεωρούνται παράνομα κεφάλαια (αναφέρονται πληροφορίες για 2 τρισ. δολάρια) για περίπου δύο δεκαετίες, παρά τις προειδοποιήσεις για την προέλευση των χρημάτων.

Μετά τις αναφορές αυτές η μετοχή της Barclays έχανε 4% της αξίας της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered υποχωρούσαν αμφότερες κατά 3%.

Νωρίτερα στο Χονγκ Κονγκ, η HSBC υποχώρησε κατά τουλάχιστον 4%, ωθώντας την αξία των μετοχών της στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995.

Η κατάρρευση των μετοχών αυτών ήρθε μετά τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων για μεταφορά κεφαλαίων ύψους περίπου 2 τρισεκ. δολαρίων, που πιθανόν αποτελούν «βρώμικο χρήμα», που «ξεπλύθηκε» στις ΗΠΑ. 

Πρόκειται για πάνω από 2.000 αναφορές «ύποπτης δραστηριότητας» (SAR), οι οποίες ονομάστηκαν αρχεία FinCen και κατατέθηκαν από τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες στο Δίκτυο Επιβολής Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβάλλουν SAR όταν πιστεύουν ότι ένας πελάτης χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του για πιθανή εγκληματική δραστηριότητα. Ωστόσο, η κατάθεση ενός SAR δεν απαιτεί από την τράπεζα να σταματήσει να συνεργάζεται με τον εν λόγω πελάτη.

Τα επίμαχα έγγραφα έφτασαν στην κατοχή του BuzzFeed News, που με τη σειρά του τα κοινοποίησε στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Λέγεται ότι τα έγγραφα υποδηλώνουν πως μεγάλες τράπεζες παρείχαν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε άτομα υψηλού κινδύνου από όλο τον κόσμο, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μετά την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ένας από αυτούς που αναφέρονται στο SAR είναι ο Πολ Μάναφορτ, που ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στις εκλογές του 2016 για αρκετούς μήνες. Ο Μάναφορτ παραιτήθηκε αφότου αποκαλύφθηκε πως δούλευε για τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ακολούθως καταδικάστηκε για απάτη και φοροαποφυγή.

Η HSBC και η Standard Chartered είναι μεταξύ των πέντε τραπεζών που αναφέρονται συχνότερα στα χιλιάδες έγγραφα, σύμφωνα με το ICIJ. Σύμφωνα επίσης με το ICIJ, οι επίμαχες συναλλαγές χρονολογούνται από το 1999 έως το 2017.

Σε ανακοίνωσή της η HSBC αναφέρει ότι από το 2012 ξεκίνησε ένα πολυετές ταξίδι για να αναθεωρήσει την ικανότητά της να καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα. Επίσης, αναφέρει ότι στα τέλη του 2017 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «αποφάσισε ότι η HSBC εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της» και πως «η HSBC είναι ένα πολύ πιο ασφαλές ίδρυμα από ό, τι το 2012». 

Από την πλευρά της η Barclays ανέφερε ότι «συμμορφώθηκε με όλες τις νομικές και κανονιστικές μας υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων των ΗΠΑ». «Εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε ανησυχίες για οικονομικά εγκλήματα, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα και το έχουμε πράξει σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια» αναφέρει επίσης.

Τέλος, η Standard Chartered ανακοίνωσε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος εξαιρετικά σοβαρά και έχουμε επενδύσει ουσιαστικά στα προγράμματα συμμόρφωσης».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button