ΑΙΜΟΑΝΑΛΥΣΗ
Μ. Καρανίκα, Ιατρός Βιοπαθολόγος

γράφει η Μαρία Καρανίκα, βιοπαθολόγος – Αιμοανάλυση

H Βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή Βιταμίνη η οποία μπορεί να αποθηκεύεται στο σώμα σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως π.χ. η βιταμίνη C. Οι δύο σημαντικότερες μορφές της για την ανθρώπινη υγεία είναι η D2 και η D3. Η βιταμίνη D2 συντίθεται κυρίως από τα φυτά και καταναλώνεται μέσα από την διατροφή και τα συμπληρώματα, ενώ η D3 μπορεί να συντεθεί στο σώμα μέσα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα καθώς και τα νεώτερα σε ηλικία, συνθέτουν πολύ καλύτερα την βιταμίνη D από εκείνα που είναι σκουρόχρωμα και άνω των 50 ετών.

Η βιταμίνη D μαζί με το ασβέστιο βοηθά στην κατασκευή των οστών  και τα διατηρεί ισχυρά και υγιή. Η έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας και οστεοπόρωση με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύκολα κατάγματα.

   Τελευταίες μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη της βιταμίνης D και με άλλες καταστάσεις οι οποίες είναι:

  • Καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Διαβήτης
  • Λοιμώξεις και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού
  • Πολλαπλή σκλήρυνση
  • Παιδικό άσθμα
  • Νόσος Αλτσχάιμερ
  • Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι άτομα με επάρκεια σε βιταμίνη D αντιμετωπίζουν καλύτερα τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό (SARS CoV-2)

   Για την την επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη D,  χρειαζόμαστε την πρόσληψη 400 μονάδων ημερησίως. Από αυτές το 90% περίπου το παίρνουμε από τον ήλιο και το 10 % από τροφές ή συμπληρώματα.

Δες και αυτό: Βρες Γιατρό στο Χαϊδάρι

  Το παράδοξο είναι ότι αν και ζούμε σε ηλιόλουστη χώρα, ο ελληνικός πληθυσμός έχει ως επί το πλείστον ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της βιταμίνης D ώστε αν χρειάζεται να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη ή στη λήψη συμπληρωμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D:

  • Λάδι από συκώτι
  • Ξιφίας
  • Σολομός
  • Τόνος
  • Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνες
  • Σαρδέλες κονσερβοποιημένες σε λάδι
  • Συκώτι ή κρέας βοδινό
  • Κρόκος αυγού
“Αιμοανάλυση” Εργαστήριο Μικροβιολογικών Αναλύσεων Χαϊδάρι