Βιταμίνη D: Τι προκαλεί η έλλειψή της – Πού την βρίσκουμε
γράφει η Μαρία Καρανίκα, βιοπαθολόγος – Αιμοανάλυση
H Βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή Βιταμίνη η οποία μπορεί να αποθηκεύεται στο σώμα σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως π.χ. η βιταμίνη C. Οι δύο σημαντικότερες μορφές της για την ανθρώπινη υγεία είναι η D2 και η D3. Η βιταμίνη D2 συντίθεται κυρίως από τα φυτά και καταναλώνεται μέσα από την διατροφή και τα συμπληρώματα, ενώ η D3 μπορεί να συντεθεί στο σώμα μέσα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα καθώς και τα νεώτερα σε ηλικία, συνθέτουν πολύ καλύτερα την βιταμίνη D από εκείνα που είναι σκουρόχρωμα και άνω των 50 ετών.
Η βιταμίνη D μαζί με το ασβέστιο βοηθά στην κατασκευή των οστών και τα διατηρεί ισχυρά και υγιή. Η έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας και οστεοπόρωση με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύκολα κατάγματα.
Τελευταίες μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψη της βιταμίνης D και με άλλες καταστάσεις οι οποίες είναι:
- Καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση
- Διαβήτης
- Λοιμώξεις και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
- Ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού
- Πολλαπλή σκλήρυνση
- Παιδικό άσθμα
- Νόσος Αλτσχάιμερ
- Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι άτομα με επάρκεια σε βιταμίνη D αντιμετωπίζουν καλύτερα τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό (SARS CoV-2)
Για την την επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη D, χρειαζόμαστε την πρόσληψη 400 μονάδων ημερησίως. Από αυτές το 90% περίπου το παίρνουμε από τον ήλιο και το 10 % από τροφές ή συμπληρώματα.
Δες και αυτό: Βρες Γιατρό στο Χαϊδάρι
Το παράδοξο είναι ότι αν και ζούμε σε ηλιόλουστη χώρα, ο ελληνικός πληθυσμός έχει ως επί το πλείστον ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της βιταμίνης D ώστε αν χρειάζεται να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη ή στη λήψη συμπληρωμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D:
- Λάδι από συκώτι
- Ξιφίας
- Σολομός
- Τόνος
- Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνες
- Σαρδέλες κονσερβοποιημένες σε λάδι
- Συκώτι ή κρέας βοδινό
- Κρόκος αυγού