Θέμης Τζαβάρας, οικονομολόγος – αναλυτής

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης «βιασμός μετά φόνου», βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού και αυτό αποτελεί τον κύριο λόγο που απόψεις εκτοξεύονται σαν πυροτεχνήματα για να αποσπάσουν την προσοχή.

Βλέπετε η κάθε «άποψη» έχει και την αντίθετή της και αυτά είναι αλληλένδετα όπως οι δύο όψεις ενός νομίσματος ή η μέρα με την νύχτα.
Συνήθως μια «άποψη» που κάνει θόρυβο έχει σαν στόχο να αποσπάσει την προσοχή και το ενδιαφέρον, έτσι ώστε να μην ψάξεις να δεις και την άλλη «άποψη» που, έτσι, χάνεται στο «σκοτάδι».

Με όρους θεατρικούς, κάθε παράσταση έχει τους ηθοποιούς, την σκηνή, έχει και τα παρασκήνιά της, παλιότερα είχε και τους υποβολείς -να κρύβονται από τους θεατές από ένα κουβούκλιο- αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κοινωνία σήμερα είναι ένα θέατρο που επιτρέπει στον καθένα να «παίζει» όποιον ρόλο θέλει αλλά και να αλλάζει ρόλους όποτε θέλει. Μπορεί από θεατής να γίνει ηθοποιός, από κομπάρσος να γίνει ηθοποιός, να γίνει υποβολέας με «κουβούκλιο» η χωρίς. Σήμερα υποβολέας είναι ο «διαμορφωτής της κοινής γνώμης» και μπορεί να παίζει τον ρόλο του από οπουδήποτε.

Βλέπετε η «κοινή γνώμη» απαρτίζεται από την γνώμη του κάθε ενός από εμάς και το προς τα που θα «γύρει» εξαρτάται από την πληροφόρηση του καθενός.

«Γνώση και πληροφόρηση» είναι το κλειδί της κάθε υπόθεσης. Γνώση και πληροφόρηση είναι αλληλένδετες έννοιες. Η γνώση στηρίζεται στην πληροφόρηση έξω ου και το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», που λέει ο θυμόσοφος Λαός, που με άλλη ανάγνωση σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη πληροφόρηση- γνώση αποκτάς, τόσο καλύτερη γνώμη- άποψη σχηματίζεις για όσα συμβαίνουν γύρω σου και να κρίνεις καλύτερα όταν έρθει η στιγμή που από θεατής γίνεσαι κριτής.

Κλειδί για να διαμορφώσεις άποψη για κάθε τι που συμβαίνει γύρω σου είναι η πληροφόρηση και σαν κλειδί μπορεί να γίνει πασπαρτού που ξεκλειδώνει τα πάντα ή να τα κρατά κλειδωμένα σαν επτασφράγιστα μυστικά, ανάλογα με το Ποιος είναι ο κλειδοκράτορας.

Κλείνω σημειώνοντας ότι και ο «διαμορφωτής της κοινής γνώμης» είναι ένας ρόλος που κάποιος τον έγραψε, κάποιος τον σκηνοθετεί και κάποιος τον παίζει για κάποιον σκοπό.

Όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή έχουν την αιτία τους, η ζωή κυλάει στον χρόνο σαν ρευστό, δεν υπάρχουν σταθερές και σημασία έχει το πο’υ σε βγάζει η ρότα της σαν κοινωνία, στην παρακμή ή την πρόοδο….

15/5/2020