ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Βαγγέλης Ντηνιακός στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ: Οικονομική στήριξη των Δήμων με αντικειμενικά κριτήρια και δίκαιη κατανομή των αναπτυξιακών πόρων

Η υποστελέχωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα θεσμικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων, η ανάγκη δίκαιης κατανομής των ΚΑΠ μεταξύ των Δήμων και ο στόχος άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ της Δυτικής Αθήνας και άλλων, περισσότερο ευνοημένων, περιοχών ήταν τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός κατά την ομιλία του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το πρόβλημα της  έλλειψης ειδικευμένων και έμπειρων στελεχών από τους Δήμους γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα της Κινητικότητας, που ουσιαστικά πριμοδοτεί την μετακίνηση των εργαζομένων από τους Δήμους προς τα Υπουργεία. Οι αδυναμίες αυτές του συστήματος Κινητικότητας αποτέλεσαν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης μεταξύ των Δημάρχων στο Συνέδριο.

Για τις δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους, θέμα που επίσης έθιξαν πολλοί Δήμαρχοι, ο Βαγγέλης Ντηνιακός  επισήμανε τις καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες  από την αντιπολίτευση για την υλοποίηση ακόμη και των πιο απαραίτητων παρεμβάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση των δημοτών, οι οποίοι μάλιστα είναι δύσκολο να έχουν σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις πραγματικές αιτίες που καθυστερεί το Δημοτικό έργο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αυξημένες δαπάνες που έχει ο Δήμος Χαϊδαρίου καθώς, αν και αστικός Δήμος, έχει ιδιαίτερα μεγάλη έκταση. Η πρόταση του Δημάρχου ήταν αυτές οι ιδιαιτερότητες να λαμβάνονται υπόψη κατά την κατανομή των πόρων της Αυτοδιοίκησης, των γνωστών ΚΑΠ.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη η Απογραφή του πληθυσμού φέτος να αποτυπώσει σωστά τον πραγματικό πληθυσμό κάθε Δήμου και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να απογράφονται  οι κάτοικοι στον τόπο καταγωγής τους. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αδικία κατά την κατανομή των ΚΑΠ και σε οικονομική αποδυνάμωση αστικών Δήμων όπως το Χαϊδάρι, που τελικά αποβαίνει σε βάρος της εξυπηρέτησης των ίδιων των πολιτών.

Τέλος, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου αναφέρθηκε στην ιστορική ευκαιρία που αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διόρθωση της διαχρονικής αδικίας που έχουν υποστεί περιοχές όπως η Δυτική Αθήνα. Ένα μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθεί στην τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις συγκριτικά υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής  ή αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης. 

Συγκεκριμένες προτάσεις του Δήμου Χαϊδαρίου για τον σκοπό αυτό έχουν υποβληθεί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκυλακάκη, και ο Δήμαρχος πρότεινε την υιοθέτηση από την ΚΕΔΕ τέτοιων σχεδιασμών ισόρροπης ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Παρόμοια Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button