ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ασφυκτική πίεση στο Αττικόν – Μην σου τύχει κάτι σοβαρό…

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής με τα περιστατικά Covid. Το “Σωτηρία”, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς, δέχεται πολύ έντονη πίεση, σύμφωνα με τον Σκάι, αφού και τα 84 κρεβάτια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι κατειλημμένα. H κατάσταση, ωστόσο, δεν είναι καλύτερη ούτε στα άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τον Ευαγγελισμό και το Αττικό, καθώς στο πρώτο υπάρχει μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια είναι μόλις δύο. Και στις δύο περιπτώσεις, εκτιμάται ότι οι ελάχιστες ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ θα γεμίσουν άμεσα.

Μόλις εχτές το “Χαϊδάρι Σήμερα” δημοσίευσε στοιχεία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Αττικόν. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, παθολόγος – εντατικολόγος, Μιχάλης Ρίζος μας είπε ότι πέρυσι το Αττικόν διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ και φέτος έχει 45. Στην ερώτησή μας πόσες ΜΕΘ γενικής χρήσης δίνονται αποκλειστικά σε ασθενείς με COVID-19, μάς απάντησε σχεδόν όλες. “Λειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία αυτή τη στιγμή;”, συνεχίσαμε. “Όχι”, μας είπε λακωνικά και σημείωσε ότι οι πολίτες που χρειάζονται προγραμματισμένα χειρουργεία… περιμένουν.

Όμως τα πράγματα στη δημόσια υγεία έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς λόγω της απελπιστικής κατάστασης, σήμερα 27/2 αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον Σκάι, η παραχώρηση ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340. Αυτό σημαίνει ότι συρρικνώνονται περαιτέρω οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για άλλες νόσους και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Παράλληλα, κατ’ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνουν εξιτήρια ασθενών με covid-19 από τα νοσοκομεία ώστε να απελευθερωθούν κλίνες. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το ΕΚΑΒ τις τελευταίες μέρες πραγματοποιεί κάθε ημέρα περίπου 120 διακομιδές επιβεβαιωμένων περιστατικών και άλλες 40 ύποπτων περιστατικών, ενώ το προηγούμενο διάστημα οι διακομιδές ήταν περίπου 80.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button