LIFESTYLEΓΕΥΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το σπίτι του Whisky* στο… Γραμματόσημο!

Το ταξίδι αρωμάτων & γεύσεων του (Whisky – Wine – Rum Bar) κορυφώνεται μέσα από την εξερεύνηση του μαγικού κόσμου των εξαιρετικών ουίσκι. Πρόκειται για μια μεγάλη γκάμα παλαιωμένων αποσταγμάτων από διάφορες χώρες του κόσμου, με έμφαση στο σκωτσέζικο Single Malt Whisky.

To single malt είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα και την παράδοση της Σκωτίας και αποτελεί ένα premium προϊόν βασιζόμενο στην ποιότητα τριών φυσικών πρώτων υλών: Κριθάρι / Νερό / Μαγιά. Για να “κερδίσει” ένα ουίσκι την ονομασία Single Malt θα πρέπει να έχει παρασκευασθεί από ένα και μόνο αποστακτήριο, να περιέχει αποκλειστικά βυνοποιημένο κριθάρι και να έχει ωριμάσει τουλάχιστον για 3 έτη σε δρύινα βαρέλια.

Ο επισκέπτης του Γραμματόσημου έχει τη δυνατότητα να γευτεί περισσότερες από 350 ετικέτες! Σκωτσέζικα Malts αλλά και ουίσκι από την Αμερική (Bourbons), τα οποία διακρίνονται για τον γλυκό τους χαρακτήρα, έχοντας ως πρωτεύον συστατικό το καλαμπόκι. Αναμφισβήτητα, δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη συλλογή τα πιο εμβληματικά ουίσκι της Ιρλανδίας και της Αγγλίας, που έχουν φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Παράδοση, όμως, στο ουίσκι έχει και η Ανατολή με την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Ινδία να έχουν δυναμική παρουσία στη διεθνή κοινότητα των ουισκόφιλων και φυσικά και στο whisky-corner του Bar του Γραμματόσημου.

Το σπίτι του Whisky* στο… Γραμματόσημο! 1

Ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης και “συνταγής” του αποστάγματος, συνδετικός κρίκος των ουίσκι όλου κόσμου είναι τα βαρέλια από το πολύτιμο ξύλο της βελανιδιάς (δρυς). Τα δρύινα βαρέλια που συναντώνται συχνότερα στη βιομηχανία ουίσκι έχουν ήδη “φιλοξενήσει” στο εσωτερικό τους κάποιο άλλο είδος αποστάγματος ή κρασιού. Έτσι, είναι πραγματικά εντυπωσιακό να διαπιστώνει κανείς πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει στο ουίσκι του ιδίου αποστακτηρίου η ωρίμανση σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την επίδραση των πρώην βαρελιών Sherry (ισπανικό εμπλουτισμένο κρασί), τα οποία προσδίδουν στο ουίσκι βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα αλλά και νότες σκούρων φρούτων, σοκολάτας και καφέ ως αποτέλεσμα της επαφής του αποστάγματος με το εν λόγω ξύλο.

Προκειμένου, λοιπόν, να επικοινωνήσει τέτοιου είδους γευστικές εμπειρίες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, το Γραμματόσημο διοργανώνει βραδιές γευσιγνωσίας όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμάσουν μια “ομάδα” ιδιαίτερων ουίσκι και να συλλέξουν πληροφορίες για τη μοναδικότητα του καθενός από αυτά. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξεί να διευρύνει τον κύκλο των φίλων του ουίσκι στην περιοχή μας αλλά και να συνδυάσει την απόλαυση (υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ) με τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

Από τα καπνιστά malts του νησιού Islay έως τα φρουτώδη Speyside και τα πιο ισορροπημένα Highlands, είναι σίγουρο ότι υπάρχει μια κατηγορία ουίσκι που ταιριάζει ιδανικά στη γευστική παλέτα όποιου “τολμά” και αναζητά συνεχώς νέες γευστικές προκλήσεις. Εξάλλου, η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και γεύσεων που έχει να προσφέρει ο κόσμος των ουίσκι -και δη των Malts- είναι τόσο μεγάλη ώστε το ταξίδι αυτό δεν τελειώνει ποτέ!

Οι φίλοι του “Γραμματόσημου” πρέπει να γνωρίζουν ότι με τον ανανεωμένο Κατάλογο Whisky που δημιουργήθηκε, τους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν ακόμη και “μισό ποτήρι” (δηλ.25ml) από όποιο ουίσκι επιθυμούν με ανάλογο μειωμένο αντίτιμο.

Το Γραμματόσημο θα χαρεί να επισκεφθείτε το χώρο του για να δείτε από κοντά την συλλογή του, σημαντικό κομμάτι της οποίας έχει αφιερωθεί στο πλέον καταξιωμένο αποστακτήριο του “Macallan”, αλλά και στο ανερχόμενο άστρο του “Glenallachie”, που απέσπασε πρόσφατα το βραβείο του καλύτερου -παγκοσμίως- Single Malt στα World Whisky Awards του 2021.


Επιμέλεια: Δημήτρης Γιαννόπουλος
[email protected]


  • *Η λέξη ουίσκι πηγάζει από τη σκωτική γαελική διάλεκτο (gaelic) και τον όρο ‘uisge beatha’ που σημαίνει
    νερό της ζωής. Στην Αμερική και την Ιρλανδία προτιμάται η ονομασία whisk-ey, σε αντίθεση με τη Σκωτία
    και τις άλλες παραγωγούς χώρες όπου έχει κυριαρχήσει η γραφή whisk-y.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button