ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Στο πέμπτο «χτύπημα» ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ με πλειοδότη τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Στην Pyletech του Θεόφιλου Πριόβολου ο κινητός εξοπλισμός της ΕΝΑΕ.

Στα πέντε «χτυπήματα» ολοκληρώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός τον οποίο είχε προκηρύξει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την πώληση του ακινήτου ιδιοκτησίας της στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την εταιρεία Milina Enterprises Company LTD, συμφερόντων του πλοιοκτήτη Γιώργου Προκοπίου να επικρατεί, προσφέροντας 37,3 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν ο πρώτος από τους τρεις ουσιαστικά διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν χθες, με τον Γ. Προκοπίου να είναι εκείνος που υπέβαλε την πρώτη προσφορά.

Βάσει των όρων του ανοιχτού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχε και η Pyletech, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, το βήμα, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, είχε οριστεί ίσο με 5%, με το τελικό οικονομικό αντάλλαγμα να διαμορφώνεται στα 37.316.041,88 ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 7 εκατ. ευρώ (21,5%) από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, δηλαδή τα 30,7 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Προκοπίου, με τη Forest Grove, πλειοδότησε στη συνέχεια και στον κλειστό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει o Ειδικός Διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ENAE) και αφορούσε στην πώληση του ναυπηγείου. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες Pyletech Shipyards και Forest Grove. Η Pyletech Shipyards του Θ. Πριόβολου μειοδότησε, υποβάλλοντας προσφορά ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, με τη Forest Grove να καταθέτει προσφορά 25,2 εκατ. ευρώ και να πλειοδοτεί. Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει ο Γ. Προκοπίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανέρχεται σε 62,5 εκατ. ευρώ.

Στον έτερο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΕΝΑΕ και αφορούσε τον κινητό εξοπλισμό της μόνιμης δεξαμενής Νο5, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, κατατέθηκαν πέντε δεσμευτικές προσφορές και πλειοδότησε η εταιρεία Pyletech Shipyards, με δεσμευτική προσφορά ύψους 800.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συναλλαγή με την ΕΤΑΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών, ενώ η συναλλαγή με την ΕΝΑΕ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί λίγο αργότερα. Σχετικά με τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Στη συνέχεια θα καταρτιστεί το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, το οποίο και θα αποσταλεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Οι τρεις διαγωνισμοί και το τίμημα

Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ αφορούσε στην πώληση ακινήτου συνολικού εμβαδού 332.137,34 τ.μ., μετά των συστατικών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του, καθώς και του Η/Μ εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων, το ακίνητο περιλαμβάνει τη Δεξαμενή Νο5, την Προβλήτα Νο3 μετά λοιπού χερσαίου χώρου εκατέρωθεν της δεξαμενής, καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, την Προβλήτα Νο4, όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και τον υπόλοιπο χερσαίο χώρο.

Αντίστοιχα, η ΕΝΑΕ είχε προκηρύξει αυτή τη φορά δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, έναν για την πώληση του ακινήτου κι έναν για το μεγαλύτερο μέρος (80%) του κινητού εξοπλισμού που βρίσκεται στην έκταση ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τους όρους διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, ο Γ. Προκοπίου έχει τη δυνατότητα είτε να καταβάλει ολόκληρο το συμφωνημένο τίμημα κατά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας, είτε σε 4 έντοκες δόσεις μέσα σε διάστημα 6 ετών από την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας το αργότερο.

Πηγή: euro2day.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button