Το δείπνο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, επιμελήθηκε ο Γιάννης Μπαξεβάνης. “Ο πλέον κατάλληλος να προβάλει τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και την νοστιμιά της”, όπως σχολίασε ο Ηλίας Μαμαλάκης τη σχετική είδηση της εφημερίδας μας, που είναι περήφανη για τον συμπολίτη σεφ.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μίλησε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για το μενού που ετοίμασε και μας περιγράφει με λεπτομέρεια τα κρυμμένα μυστικά και τα αρώματα της ελληνικής γης και παράδοσης που αξιοποίησε, μάλιστα φρόνισε να έχει στο τραπέζι των υψηλών προσκεκλημένων και ένα εκλεκτό χαϊδαριώτικο προϊόν! Για τον Γιάννη Μπαξεβάνη η γαστρονομία είναι πολιτισμός και το απέδειξε για μια ακόμη φορά.

“Πρώτα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να με καλέσει η πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ετοιμάσω ένα γεύμα που παρέθεσε στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και το εστιατόριο Αρκ, που μαγειρέψαμε εκεί ένα μέρος του μενού.

Από ό,τι άκουσα οι καλεσμένοι ευχαριστήθηκαν από τις νότες και στιβαρές ελληνικές γεύσεις και νομίζω ότι θα τις θυμούνται για καιρό.

Γιάννης Μπαξεβάνης

Στο τραπέζι τους υπήρχε επτάζυμο ψωμί, κρίθινο ψωμί και ψωμί από αλεύρι Ζέας, από τη εορδαϊκή γη φτιαγμένο με προζύμι και ελαιόλαδο, από την terra creta. Το μενού ξεκίνησε με δύο μπουκιές χαρουπιού, η μία με χόρτα σαρδέλα και η άλλη με ταραμά σε χαρουπόπιττα με γαρίδα και φύκια από τα Χανιά. Γεύση που γνώρισαν τις μέρες της καραντίνας οι φίλοι μου από την Χαρουπιά στο Χαϊδάρι. Η επόμενη μπουκίτσα ήταν ένα ντολμαδάκι, αλλά όχι τόσο απλό, φτιαγμένο με καβουρντισμένο άγριο ρύζι Σπερχειού Ηλέσιον, τόσο όσο να έχει την μυρωδιά και το άρωμα που μας θυμίζει το καβουρδισμένο καλαμπόκι, συμπληρωμένο με τα αρωματικά βέβαια και τυλιγμένο σε μικρή μπουκίτσα πάνω σε ξύγαλο από το Συλλιγάρδο.

Το επόμενο πιάτο ήταν ένα Τραγανό φρέσκο χταπόδι που το έκοβες και μυρίζει θάλασσα πάνω σε μία πράσινη αρωματική σάλτσα και φάβα με αυγοτάραχο τρικαλινός.

Μετά έρχεται ένα απίστευτο σορμπέ φτιαγμένο με το καλύτερο γιαούρτι του κόσμου, ελληνικό πρόβειο, με την τσίπα αγορασμένο από τον Τσιαπάρα στο Χαϊδάρι, με τραγανό παξιμάδι τριμμένο με μέλι από τη Σπάρτη και ελαιόλαδο βιολογικό του Βασιλάκη από τη Νεάπολη Λασιθίου και τα φύλλα του δροσουλιτη του Καραλάκη.

Τα πιάτα αυτά συνοδεύσε το κρασί Άνυδρους από τη Σαντορίνη. Μετά ήρθε ο τράγος από την Κρήτη, του φίλου μου του Παρασύρη το απίστευτο κρέας που δεν το έχουν ξαναφάει ποτέ στη ζωή τους, σιγομαγειρεμένο στα ξύλα μαζί με μικρά πράσινα φασολάκια, συνοδευόμενο βέβαια με ένα πολύ ωραίο πουρέ καρότο μήλο αρωματισμένο με κύμινο. Το μεγάλο μυστικό σε αυτή τη συνταγή, το απίστευτο κρασί τό Μούχτερο από την θηβαϊκή γη, που σιγομαγείρεψε το κρέας με τομάτα. Το πιάτο αυτό συνοδεύτηκε από το κρασί λιάτικο Αγγελής.

Και τελειώσαμε με μία τριλογία από μπακλαβάδες… ένα παραδοσιακό, ένα φτιαγμένο με ξηρά φρούτα και παγωτό και ένα με κρέμα με αρώματα μπακλαβά και φύλλα από μαρέγκα καρυδιού, αρτιμένα όλα αυτά μέ μέλι από ρείκι της Καρύστου. Το πιάτο συνοδεύτηκε από το Μοσχάτο του συνεταιρισμού της Σάμου.

Κάπως έτσι έπεσαν τα φώτα της γιορτής.