ΥΓΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου, ξυπόλυτος στρατιώτης

Στο τελευταίο μας άρθρο για το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου, στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, το είχαμε αφήσει σε κατάσταση δραματικής υποστελέχωσης, ανίκανο να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Ήταν η εποχή που, ενώ ήδη ασφυκτιούσε από έλλειψη προσωπικού, οι κυβερνητικές επιλογές του αποσπούσαν και άλλο για να δημιουργήσουν στο γειτονικό Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα” μια υποδομή νοσηλείας ήπιων περιστατικών covid-19. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα; Τα διδάγματα της υγειονομικής κρίσης έφεραν μια νέα αντίληψη;

Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο που η χώρα παλεύει με τη νόσο, το ΚΥΧ όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά γνώρισε επιπλέον αποδυνάμωση! Γενικότερα, η πρωτοβάθμια υγεία βρίσκεται στο περιθώριο, αντί στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν δίνει σημαντικότερο ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη από το να γράφει συνταγές φαρμάκων. Ρωτήσαμε τον διευθυντή τού ΚΥΧ, παθολόγο Ιωάννη Μπουλταδάκη, αν κάποιος που ασθενεί με κορωνοϊό στο σπίτι του μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του Κέντρου. Η απάντηση είναι αρνητική*. Και πώς θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς, τη στιγμή που έχει μόνο δύο παθολόγους, έναν για κάθε βάρδια της ημέρας; Όλα όσα αναφέρονται διεθνώς, αλλά και από Έλληνες ειδικούς, για τον πολύτιμο ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην μάχη κατά της πανδημίας έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων και κυριαρχούν επιλογές “ατομικής ευθύνης”.

Τα ραντεβού στο ΚΥΧ κλείνονται για ένα μήνα μετά. Δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, δερματολόγος, ΩΡΛ. Δύο επικουρικοί γιατροί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Covid Δραπετσώνας. Όσο για τον θεσμό του “οικογενειακού γιατρού”… απεβίωσε κι αυτός.

Πέρυσι, ίδια περίπου εποχή γράφαμε ότι στα ιατρεία της οδού Φαβιέρου οι πραγματικές ανάγκες επιβάλλουν την πρόσληψη επιπλέον περίπου 30 γιατρών (χωρίς να υπολογίζονται οι έκτακτες ανάγκες λόγω κορωνοϊού)! Φέτος ισχύουν τα ίδια και ίσως επαυξημένα σε κρίσιμες ειδικότητες.

Αν δεν στήθηκε μια αληθινά αποδοτική πρωτοβάθμια δομή υγείας τώρα με την πανδημία, πιστεύει κανείς ότι θα γίνει ποτέ αυτό;

* Ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο Covid όπου πιστοποιήθηκε ότι είναι θετικός, Περιστέρι ή Καμίνια.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button