ΥΓΕΙΑ

Θριάσιο Νοσοκομείο: 60 ασθενείς υποφέρουν λόγω απαξίωσης της Μονάδας Πόνου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Περισσότεροι από 60 ασθενείς με χρόνιο πόνο ταλαιπωρούνται λόγω της υποβάθμισης της Μονάδας Πόνου. Αντί για επείγουσες προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση προωθεί ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών.

Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών προκαλεί ο μειωμένος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο καθώς και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Μονάδας Πόνου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία.

Λειτουργούν καθημερινά μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1500 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή. Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας της Μονάδας Πόνου (από 4 φορές την εβδομάδα σε μόνο 2 φορές) έχει σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές 3 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός αποσπάται ανα διαστήματα σε αναισθησιολογικά τμήματα των νησιών.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ σε αναστολή εργασίας βρίσκονται 20 νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. Η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 επικουρικοί εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην Αιμοδοσία, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήρια.

Αντι για προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απαράδεκτη κατάσταση, με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση  της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών.  Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Ζητάμε να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ σε:

► προκήρυξη και κάλυψη των 3 κενών οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων. Τροποποίηση του οργανισμού του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ με σύσταση 4 τουλάχιστον επιπλέον θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων

ενίσχυση του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων με προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας

ανακληση των αναστολών εργασίας. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.

► σύσταση και προκήρυξη 4 θέσεων ειδικευμένων αιματολόγων ή βιοπαθολόγων για την Αιμοδοσία. Προκήρυξη των 4 κενών θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Προκήρυξη 4 θέσεων ειδικευμένων γιατρών και των 8 κενών θέσεων τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.

► αποκατάσταση της λειτουργίας της Μονάδας Πόνου

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button