ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Θριάσιο: Δραματική η κατάσταση στα επείγοντα και στις παθολογικές κλινικές

Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

Η δραματική κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας διαψεύδει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι “δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Την ίδια μέρα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, που ο υπουργός Υγείας δήλωνε ότι δήθεν ”δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, κατά τη διάρκεια της εφημερίας του Θριάσιου Νοσοκομείου, στο ιατρείο COVID (που στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους του ΤΕΠ, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ψυχικής και σωματικής αντοχής) προσήλθαν και εξετάσθηκαν 156 ασθενείς, με ύποπτη συμπτωματολογία για COVID.

Προσέλευση που αποτελεί νέο αρνητικό ”ρεκόρ” στο Θριάσιο Νοσοκομείο και σχετίζεται άμεσα με τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας στη Δ. Αττική, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και της ανυπαρξίας μέτρων για την προστασία της υγείας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και του επικίνδυνου συνωστισμού χιλιάδων εργαζομένων στα αραιά δρομολόγια του Προαστιακού και των λεωφορείων.

Η εφημερία ολοκληρώθηκε με δεκάδες εισαγωγές ασθενών COVID και μη COVID στις Παθολογικές Κλινικές και στην Πνευμονολογική Κλινική, που έφτασαν να νοσηλεύουν συνολικά 142 ασθενείς (COVID και μη COVID) διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, η μία ειδικευμένη και οι δύο ειδικευόμενοι εφημερεύοντες γιατροί της Α’ Παθολογικής είχαν την ευθύνη για 73 ασθενείς COVID και μη COVID!!!

Αντίστοιχα, οι γιατροί της Β’ Παθολογικής Κλινικής είχαν την ευθύνη για 38 ασθενείς COVID και μη COVID, ενώ στην Πνευμονολογική Κλινική, οι εναπομείναντες 2 γιατροί, είχαν την ευθύνη για 31 νοσηλευόμενους ασθενείς μη COVID.

Λόγω της υπολειτουργίας της Πνευμονολογικής, οι γιατροί των Παθολογικών Κλινικών, εκτός των υπόλοιπων παθολογικών ασθενών, έχουν αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID.

Αντί για ενίσχυση του νοσοκομείου με παθολόγους και πνευμονολόγους, εντείνονται οι αφόρητες πιέσεις στους γιατρούς των Παθολογικών Κλινικών για να συνεχίζουν να ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο εφημεριών και σχεδιάζεται η μετακίνηση ειδικευομένων γιατρών άσχετων ειδικοτήτων στο ιατρείο COVID του ΤΕΠ με αρνητικές συνέπειες για την παρεχόμενη περίθαλψη των ασθενών.

Είναι προκλητικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δήθεν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί για άμεση πρόσληψη, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε πρόσφατη διαδικασία για πρόσληψη ενός μόνιμου παθολόγου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο συμμετείχαν 38(!!!) υποψήφιοι παθολόγοι.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα), ενώ τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την “κίνηση” όλου του νοσοκομείου.

Συνολικά, στο Θριάσιο Νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, 70 περίπου συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας, ενώ στις 31 Μαρτίου κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 165 συμβασιούχοι.

Για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των κλινικών και του ΤΕΠ χρειάζεται:

– Να ανασταλεί η συμμετοχή της Πνευμονολογικής Κλινικής στη γενική εφημερία του νοσοκομείου μέχρι να καλυφθούν οι δύο κενές οργανικές θέσεις πνευμονολόγων.

– Να συσταθούν και να καλυφθούν τρεις επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων πνευμονολόγων.

– Να ενισχυθούν τα ΤΕΠ, οι Α και Β Παθολογικές κλινικές με άμεσες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων παθολόγων, από τους συμμετέχοντες σε κρίσεις για προκηρυχθείσες θέσεις παθολόγων άλλων νοσοκομείων και με νοσηλευτικό προσωπικό, αξιοποιώντας τον πίνακα επιλαχόντων της 2Κ/2019 και τους πίνακες των επικουρικών.

– Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές.

– Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

– Να επιταχθούν μεγάλες ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών (COVID και μη COVID).

– Να στελεχωθεί και να επαναλειτουργήσει πλήρως το νοσοκομείο Δ. Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button