ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Θέλουν προϊσταμένους και διευθυντές της αρεσκείας τους”

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή, δια στόματος του ίδιου του Δημάρχου -και όχι μόνο, επικαλείται την τήρηση της νομιμότητας, την πιστή εφαρμογή των νόμων του κράτους. Μόνο που την νομιμότητα του αστικού κράτους, που ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή πιστά υπηρετεί, φροντίζουν οι ίδιοι κάθε φορά να την «παρακάμπτουν», όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν!

Φαίνεται ότι βιάζονται τόσο πολύ να «τακτοποιήσουν» τις νέες θέσεις προϊσταμένων που προβλέπονται από την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ., που φέρανε το θέμα άρον – άρον και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο, εν μέσω πανδημίας, με τηλεδιάσκεψη, χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις η τροποποίηση οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας αποτελεί θέμα κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του Δήμου. Παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι, μέσω και του σωματείου τους και ενώ είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ότι το ζήτημα της τροποποίησης του ΟΕΥ θα αποτελέσει θέμα διαβούλευσης με τις παρατάξεις και τους ίδιους τους εργαζόμενους που αφορά άμεσα, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ανοίγουνε με αυτή τους την απόφαση επικίνδυνα μονοπάτια, ειδικά όταν αναφερόμαστε στα εργασιακά δικαιώματα.

Για το «κυρίως περιεχόμενο» του θέματος και παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε μια «σημειακή» τροποποίηση του οργανισμού, παρόλα αυτά ούτε παραδόθηκε το σχέδιό έγκαιρα σε όλες τις παρατάξεις αλλά και στους εργαζόμενους, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές προτείνονται, δεν προκύπτουν από εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας, αλλά από μια απλή γενική αναφορά στην ανάγκη για πιο αποδοτικές και ποιοτικές υπηρεσίες.

Ενώ γίνεται αναφορά στο σχέδιο για τοποθέτηση προϊσταμένων, παίρνοντας υπόψη την συνάφεια της ειδικότητας με το αντικείμενο της θέσης και των εργασιών, μετά στις προτεινόμενες αλλαγές δεν εφαρμόζεται αυτό. Η κατάργηση του διαζευκτικού «ή» πήγε ακριβώς απέναντι στην υιοθέτηση του αντιεπιστημονικού όρου «Π.Ε. και εν ελλείψει Τ.Ε.». Αυτό αδικεί κατάφωρα κατηγορίες όπως οι Τ.Ε., καθώς επαναφέροντας πάλι το διαζευκτικό «ή», περιορίζονται στις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε., γενικεύοντας όμως και μη λαμβάνοντας υπόψη την διάσταση που δίνει και η απόφαση του ΣΤΕ για κάθε θέση ευθύνης να γίνεται συγκεκριμένη αιτιολόγηση, να υπάρχει συνάφεια ειδικότητας με την αρμοδιότητα της οργανικής μονάδας, να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχει κάθε αντικείμενο και διεύθυνση, να τεκμηριώνεται το προβάδισμα της κατηγορίας.

Γιατί για παράδειγμα να μην μπορεί να προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας Δ.Ε., όταν δεν υπάρχει ΠΕ και ΤΕ εργαζόμενος με τη συγκεκριμένη ειδικότητα, σε κατάλληλο τμήμα εφόσον έχει τα απαραίτητα προσόντα και την αντίστοιχη μοριοδότηση; (το αναφέρει ο Ν.4674/2020). Η πρότασή τους, όμως, δίνει τη δυνατότητα να προΐστανται υπάλληλοι όλων των κλάδων ή ειδικοτήτων, προωθώντας τη λογική του «μάνατζερ», αντί να περιλαμβάνει «τις κατηγορίες και τους κλάδους του προσωπικού, των οποίων οι υπάλληλοι κρίνονται για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, ανάλογα με την ειδικότητα του κλάδου και το αντικείμενο των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων», σύμφωνα με το άρθρο 241 του ν. 3852/2010.

Όλα αυτά δείχνουν την πρόθεσή τους να τοποθετούν προϊσταμένους και διευθυντές της αρεσκείας της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, στο βαθμό βέβαια που επιτρέπεται, για να προωθούν καλύτερα και με λιγότερα εμπόδια την πολιτική τους και όχι να εφαρμόσουν ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μας είναι ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση προβλέπεται η δημιουργία νέων διευθύνσεων και τμημάτων χωρίς αντίστοιχα να τεκμηριώνεται το πώς θα στελεχωθούν αυτά τα νέα τμήματα. Και για να είμαστε ακριβείς προτείνεται να στελεχωθούν από το ήδη υπάρχον προσωπικό, το οποίο, λόγω των τραγικών ελλείψεων, σήμερα δεν μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, νέα παράλληλα κι αυθαίρετα καθήκοντα για τους ίδιους εργαζόμενους, που θα προστεθούν στα παλιά, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, αναποτελεσματικότητα στην παροχή των υπηρεσιών του Δήμου.

Η άλλη διάσταση που γίνεται φανερή μέσα από την προτεινόμενη τροποποίηση, είναι ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση σε τομείς που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται, δηλαδή, για να συνεννοούμαστε, την καπιταλιστική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η νέα προτεινόμενη διεύθυνση «Καινοτομίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της πόλης» πέρα από τον βαρύγδουπο τίτλο, θα συμβάλει επί της ουσίας μόνο για να προωθηθεί με πιο γρήγορο και αποδοτικό τρόπο η χρηματοδότηση μέσω διάφορων προγραμμάτων, λίγων και εκλεκτών και όχι το πώς θα ωφεληθούν τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας.

Την ίδια στιγμή οι τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες του Δήμου και η ανεπάρκειά τους να καλύψουν στοιχειωδώς τις αυξημένες ανάγκες –κάτι που αναδείχτηκε με τον πιο δραματικό τρόπο την προηγούμενη περίοδο με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε χώρους εργασίας και σε δομές φιλοξενίας, από τον κορονοϊό– δεν αποτελούν προτεραιότητα στο σχέδιο τροποποίησης.

Άλλωστε η στελέχωση των υπηρεσιών αντικειμενικά σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνονται λιγότερες αναθέσεις σε αναπτυξιακές Α.Ε., σημαίνει λιγότερους τεχνικούς συμβούλους, λιγότερα ΣΔΙΤ, σημαίνει αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, που σήμερα υποβαθμίζεται, σημαίνει επάρκεια υπηρεσιών να αντιμετωπίζουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες, σημαίνει εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Όλα αυτά είναι απέναντι από την πολιτική που υπηρετεί η σημερινή Δημοτική Αρχή, για αυτό και η όποια τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. είτε είναι σημειακή είτε όχι, δεν μπορεί παρά να είναι προσαρμοσμένη στην ίδια αντιδραστική – αντιλαϊκή – αντεργατική κατεύθυνση.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο υπάρχων Οργανισμός είναι προσαρμοσμένος στις εντολές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη λογική του Καλλικράτη, των εφαρμοζόμενων νόμων, των παλιών και νέων μνημονίων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη) για μείωση του Δημοσίου, για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, για στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ξέρουμε ότι η πολιτική του λιγότερου κράτους, που αποτελεί κοινό τόπο των κομμάτων και των Δημοτικών Αρχών που κινούνται στη λογική της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας, και που διαπερνά το σύνολο του Οργανισμού, είναι αυτή που υποβαθμίζει και καταργεί Διευθύνσεις και Τμήματα, που προωθεί τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων.

Γι’ αυτό βλέπουμε και στη «σημειακή» τροποποίηση του  Οργανισμού να μην «ακουμπάνε» αυτά τα ζητήματα, να μην απαιτούνται νέες θέσεις εργασίας, να μην προτείνονται νέες προσλήψεις, αλλά να αποτυπώνεται απλώς το υπάρχον – εναπομείναν προσωπικό. Συμφωνούμε με τις αιτιάσεις και τα επιχειρήματα του σωματείου των εργαζομένων που με συγκεκριμένα στοιχεία, εμπεριστατωμένα, δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο σχέδιο τροποποίησης και ως Λαϊκή Συσπείρωση το καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υ.Γ. 1 Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει με ακρίβεια τις συμπαιγνίες του Δημάρχου πολύ πριν τις εκλογές, γι’ αυτό δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η «μεταγραφή» του κ. Κέντρη που στηρίχτηκε από τη ΝΔ, στην παράταξη Ντηνιακού. Ακόμα και αν είναι πανελλαδικά ο πρώτος επικεφαλής παράταξης, που εγκαταλείπει  τη παράταξη του, τελικά η στήριξη της ΝΔ στον κ. Ντηνιακό, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ποικιλόμορφη.

Υ.Γ. 2 Ιδιαίτερα ποικιλόμορφη, αποδεικνύεται και η «παραγωγική» αντιπολίτευση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο κ. Ντηνιακό, που τελικά καταλήγει πάντα σε «παραγωγική» στήριξη. Σε όλα τα μεγάλα θέματα που ήρθαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχε εκτός από τη «δεξιά» και η «αριστερή» πατερίτσα στη Δημοτική Αρχή. Τόσα πολλά «ΥΠΕΡ» σε ένα χρόνο, με τόσες χιλιάδες επιφυλάξεις ταυτόχρονα, ούτε ο Δήμαρχος δεν τα φανταζόταν. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το κ. Ντηνιακό και είναι πολύ λογικό, να διαγκωνίζονται για να μην «χάσουν» το λαβράκι, αφού έχει κάνει όλη τη «βρώμική» δουλειά και όπως λένε και στη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον «χαρίζουν» εύκολα στην ΝΔ.

Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button