ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μονάδα φυσικού αερίου δίπλα στα σπίτια μας”

Οι κάτοικοι της Κάτω Αφαίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τα διά του Τύπου φημολογούμενα σενάρια περί δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον χώρο του Ναυπηγείου, εξέλιξη που θα υποβάθμιζε σκληρά την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους (και όχι μόνο, φυσικά), όπως και τις περιουσίες τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά επιδίωξε επικοινωνία με τον νέο ιδιοκτήτη, Γιώργο Προκοπίου, για να τους γνωρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις περεταίρω δραστηριότητες των επιχειρήσεών του, αλλά έως και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επαφή. Η εφημερίδα έχει ξαναγράψει ότι αποτελεί αυτονόητη ευθύνη των εταιρειών στις χώρες της ευρωπαϊκής δύσης να ανακοινώνουν με κάθε επισημότητα και εγκαίρως στις τοπικές κοινωνίες αλλά και ευρύτερα τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Εδώ γιατί όχι;

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου της Κάτω Αφαίας:

Η Κάτω Αφαία και ο Σκαραμαγκάς αν και βρίσκονται γεωγραφικά στην άκρη του δήμου μας είναι τα μοναδικά σημεία του που βρέχονται από θάλασσα. Ένα μικρό κομμάτι γης στην ανατολική πλευρά του Ελευσινιακού κόλπου που ευελπιστούμε να γίνει μεγαλύτερο και να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Σε σκοτεινές για την χώρα μας εποχές, τον καιρό της χούντας, το μεγαλύτερο μέρος του αιγιαλού του Χαϊδαρίου αποκτήθηκε από τον τότε ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, με σκοπό την επέκταση τους. Κατά την διαδικασία αυτής της επέκτασης μπαζώθηκαν 220 στρέματα θάλασσας, ένας χώρος που ποτέ δεν λειτούργησε για λογαριασμό των Ελληνικών Ναυπηγείων. Λειτούργησε μόνο ως HOT SPOT από το 2016 έως το 2021. Όταν δε, δημιουργήθηκε το HOT SPOT η τότε Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι μετά την λήξη της λειτουργίας του η έκταση αυτή θα παραχωρηθεί στον δήμο ΧαΙδαρίου.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Δήμος Χαϊδαρίου διεκδικεί με προσφυγή του στο ΣτΕ την ανάκτηση της προβλήτας 4 για να ξανά αποκτήσει όλη η Δυτική Αθήνα πρόσβαση στην θάλασσα.

Από δημοσιεύματα σε διάφορα sites και τον τύπο μάθαμε ότι εκτός από ναυπηγείο ο πλειοδότης θέλει να εγκαταστήσει σταθμό μεταφόρτωσης φυσικού αερίου και να δημιουργήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Εμείς έως τώρα με κάθε τρόπο έχουμε κάνει σαφές ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην λειτουργία των Ελληνικών Ναυπηγείων μέσω ιδιωτικής επένδυσης που θα συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας και θα δημιουργήσει πλήθος νέων θέσεων εργασίας, αλλά θα σταθούμε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας που θα είναι τουλάχιστον αποτρεπτική για την συνέχιση της ζωής 2.000 περίπου ανθρώπων στην περιοχή μας.

Ο σύλλογος μας ζήτησε επικοινωνία με τον κύριο Προκοπίου (13/12/2021) ώστε να μας γνωρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις περεταίρω δραστηριότητες και έως και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επαφή.

Σκοπεύουμε να επανέλθουμε σύντομα με νέο αίτημα επικοινωνίας για να του εκφράσουμε συγχρόνως την αντίθεση μας στην δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης εκτός από ναυπηγείο.

Εκλογές του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κάτω Αφαίας – Σκαραμαγκά

Στις 20 Μαρτίου διεξήχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά.

Από αυτή την διαδικασία εκλέχθηκαν οι:

Πρόεδρος: Σωκράτης Δεληγιάννης
Αντιπρόεδρος: Γιαννούλα Ζέρβα
Γραμματέας: Λαμπρόπουλος Ανδρέας
Ταμίας: Κατσικολόγος Γρηγόρης
Μέλη: Καλογερόπουλος Νίκος, Κυριαζής Κώστας, Κρίκου Ξένια

Όπως αναφέρει το νέο Δ.Σ., “η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής μας ήταν σχεδόν καθολική παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους κατοίκους που αποδεικνύουν συνεχώς ότι έχουν αγκαλιάσει και στέκονται δίπλα σε αυτόν τον θεσμό και υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.”

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button