ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Θεαματική μείωση τμημάτων πολιτισμού από το φθινόπωρο

Λιγότερα από τα μισά πολιτιστικά τμήματα του Δήμου θα λειτουργήσουν από το  ερχόμενο φθινόπωρο, όπως τεκμηριώνεται από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου σχετικά με προσλήψεις δασκάλων. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να εντάξει στον προγραμματισμό μόνο 7 άτομα έναντι 17 τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι τμήματα όπως παραδοσιακών χορών, χειροτεχνίας, πιάνου και αρμόνιου, κεραμικής,  ψηφιδωτού, μακραμέ, χαρακτικής, λάτιν και ευρωπαϊκών χορών, διδασκαλίας πιάνου και χορωδίας καταργούνται.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, οπότε ελπίζεται επιστροφή στην κανονικότητα. Κατά τη φετινή χρονιά δεν λειτούργησε κανένα τμήμα, λόγω μέτρων προστασίας από την πανδημία. 

Τα τμήματα που θα ξεκινήσουν

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 11ης Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς, συζητήθηκε ο προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για το έτος 2021-2022.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 107 του ν. 4483/2017 προβλέπεται πως το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες δεν απαιτείται να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το καταβαλλόμενο από τους πολίτες αντίτιμο, αλλά αρκεί να καλύπτεται σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την καταβολή διδάκτρων στις πολιτιστικές και αθλητικές δομές, ενώ το λοιπό ποσό θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία με ψήφους 6-1, την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού Έτους 2021, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου, για τις πολιτιστικές δραστηριότητες διάρκειας έως οκτώ μήνες, συνολικού αριθμού επτά ατόμων.

Αφορά τις εξής ειδικότητες: καθηγητών μπαλέτου, βιολιού, κλασικής κιθάρας, ζωγραφικής, υποκριτικής, εικονοληψίας – διεύθυνσης φωτογραφίας καθώς επίσης και δασκάλου αργυροχρυσοχοΐας.

Η παραπάνω απόφαση είναι οριστική,  αφού από την ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται έγκριση  του Δημοτικού Συμβουλίου. Το μοναδικό όχι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήρθε από τον Μιχάλη Σελέκο, ενώ τα άλλα δύο μέλη, προερχόμενα από την αντιπολίτευση, ο Αποστόλης Θεοφίλης και η Άλκηστη Βίτσα, ήταν απόντες.

Σελέκος: Τεράστιες οι ευθύνες Ντηνιακού για τη διάλυση του πολιτισμού

Με γραπτή δήλωση του προς την Οικονομική Επιτροπή ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιχάλης Σελέκος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ψήφισε κατά του συγκεκριμένου θέματος.

«Διαφωνώ και καταψηφίζω την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τον προγραμματισμό προσλήψεων για τις υπηρεσίες Αθλητισμού – Πολιτισμού έτους 2021. Η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Ντηνιακού συνεχίζει την προσπάθεια αποδόμησης, απαξίωσης και συρρίκνωσης των τμημάτων πολιτισμού. Ενώ η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε ενισχύσει τον πολιτισμό με 17 δασκάλους και πολλά νέα τμήματα όπου συμμετείχαν περίπου 2000 μικροί και μεγάλοι μαθητές, η διοίκηση Ντηνιακού εισηγείται την πρόσληψη μόνο 7 δασκάλων καταργώντας παράλληλα σημαντικά τμήματα, στερώντας τη δυνατότητα δημιουργίας – εκμάθησης – ψυχαγωγίας – διεξόδου – κοινωνικοποίησης σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Καταργεί τα παρακάτω τμήματα: χειροτεχνία, πιάνο και αρμόνιο, κεραμική, παραδοσιακών χορών, ψηφιδωτό, μακραμέ, χαρακτική, λάτιν και ευρωπαϊκών χορών, διδασκαλίας πιάνου – χορωδίας. Μειώνει τους δασκάλους κλασικής κιθάρας από 2 σε 1, ενώ ήδη έχει κλείσει και τη Στέγη Πολιτισμού στο Δάσος.

Ο κ. Ντηνιακός και η δημοτική αρχή φέρνουν τεράστιες ευθύνες για τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πολιτισμό όλο το προηγούμενο διάστημα, στερώντας το δικαίωμα της δημιουργικής απασχόλησης σε όλους όσους έχουν ανάγκη ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο του αποκλεισμού και της αποξένωσης. Προτείνουμε και απαιτούμε να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα του Πολιτισμού και να στελεχωθούν με τους αναγκαίους δασκάλους, όπως γίνονταν τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2019».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button