ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Τέλος οι λαϊκές αγορές όπως τις ξέραμε μέχρι τώρα”

“Όταν κάτι λειτουργεί, δεν το πειράζουμε”, είναι μια αρχή των τεχνικών για διάφορα είδη μηχανών. Γιατί απλά μπορεί να το χαλάσουμε. Φαίνεται όμως ότι ο φιλόλογος Άδωνις Γεωργιάδης δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των μηχανικών και έτσι το Υπουργείο Ανάπτυξης βάζει “για ανακατασκευή” έναν θεσμό που υπηρετεί εδώ και 92 (!) χρόνια το ελληνικό νοικοκυριό. Μιλάμε για τις λαϊκές αγορές, οι παραγωγοί – πωλητές των οποίων υποστηρίζουν ότι νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, απειλεί το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει τον δρόμο στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων – Πωλητών Λαϊκών Αγορών, το 90% των παραγωγών και επαγγελματιών που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές απειλούνται από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου. Όπως αναφέρει ο Πανελλαδική Ομοσπονδία, η διαμαρτυρία εστιάζει στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να μπουν στις λαϊκές αγορές και προκηρύσσει τις άδειες των παραγωγών. Παράλληλα, δε θα αναθεωρείται η άδεια πωλητή, αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ (Άρθρο 42 παρ 6). Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι παραγωγοί επιζητούν τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια και θα στηρίζουν πάντα την παραγωγική δραστηριότητα.

Χιλιάδες οικογένειες παραγωγών και επαγγελματιών, που βιοπορίζονται από τις λαϊκές αγορές, έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία και η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση τούς βάζει στο στόχαστρο, υποστηρίζουν οι οργανώσεις τους. “Τέλος οι λαϊκές αγορές όπως τις ξέραμε”, σημειώνουν.

Υπαίθριο εμπόριο

Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές, παρουσιάστηκε στις 29 Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενό του και ιδιαίτερα οι επίμαχες διατάξεις που, μέσω διαρροών του ίδιου του υπουργού, έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ενώσεων του κλάδου.

«Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές» αναφέρεται στην τυπική ανακοίνωση του Μαξίμου για την παρουσίαση του σ/ν στο υπουργικό.

Λαϊκές αγορές – σούπερ μάρκετ

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών, Παντελής Μόσχος, εκτίμησε ότι οι λαϊκές θα οδηγηθούν σε ολιγοπώλια. Επεσήμανε ακόμη ότι οι έλεγχοι επικεντρώνονται στους παραγωγούς και όχι στους εμπόρους των λαϊκών αγορών και συνεχίζει: “Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να διώξει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές και να τις μετατρέψει σε σούπερ μάρκετ με αγροτικά προϊόντα, σε λίγα χρόνια εισαγόμενα και όχι ελληνικά. Διαθέτουμε από τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη. Δεν θέλουμε λαϊκές αγορές “ευρωπαϊκές”. Θέλουμε οι λαϊκές αγορές να εκσυγχρονιστούν και να υπάρχει ισονομία, δικαιοσύνη και έλεγχοι για όλους”.

Στις 7 Απριλίου έγιναν κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 100 σύλλογοι παραγωγών και επαγγελματιών, διαθέτοντας από τους πάγκους τους δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές. Καταγγέλλουν ότι με το νομοσχέδιο απειλείται το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει δρόμος στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Πάντως ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, από την τηλεόραση του Σκάι είπε ότι δεν είδε ιδιαίτερες αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι είναι λίγοι όσοι αντιδρούν και δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των καταναλωτών.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button