ΑΡΘΡΑ

Τακτικές προπαγάνδας στην Ελληνική Πυροσβεστική;

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος / dasarxeio.gr
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Παλλήνη Αττικής του 2022 (τη δεύτερη της Αττικής για να μην μπερδευόσαστε), μεταδόθηκαν από δεκάδες ανεύθυνους και ψευτοϋπεύθυνους οι υπόνοιές τους ή και η θεμελιωμένη σιγουριά τους, ότι η πυρκαγιά αυτή ήταν αποτέλεσμα κακόβουλου εμπρησμού και μάλιστα με συνεχείς νέες ύποπτες εστίες που έβαζαν «κάποιοι κακοί» για να εξυπηρετήσουν σκοτεινά συμφέροντα.

Έτσι η Πυροσβεστική τι να κάνει; Αυτοί οι ήρωες με τις ηρωικές προσπάθειες …από την άσφαλτο, με τις φιλότιμες προσπάθειες να δίνουν πλάνα για την τηλεόραση, αλλά να μην πηγαίνουν για κατάσβεση στα δάση… τι άλλο μπορούν να κάνουν; Αφού όλα είναι εμπρησμοί τι να σου κάνουν οι ήρωες;

Μάλιστα σε τηλεοπτικό σταθμό μεταδόθηκε πολλές φορές και από πρόθυμη αναπαραγωγή και σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καταγραφή με κινητό τηλέφωνο, ενός On camera «εμπρησμού».

Ο «εμπρησμός» έγινε στην περιοχή της Χριστούπολης Σπάτων απέναντι από το εκπτωτικό χωριό των Σπάτων και τυχαία ο κακός εμπρηστής την έβαλε απέναντι ακριβώς από το σπίτι ενός πυροσβέστη!!! Εκείνος σαν έτοιμος από καιρό (ήρωας μιλάμε, δεν παίζουμε…) τον κατέγραψε τυχαία και έχοντας πάλι τυχαία… έναν επαγγελματικό πυροσβεστήρα έτρεξε και κατάφερε να τη σβήσει.

Ο ήρωας κατέθεσε ότι είδε έναν άντρα με σκούρα ρούχα, λέει, και σκούρο αυτοκίνητο, λέει, που δυστυχώς (τυχαία;;;) δεν φαίνεται στο βίντεο. Όμως φαίνεται το πρόσωπο του εμπρηστή, έστω και μερικώς, οπότε για τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας η ταυτοποίησή του θα ήταν παιχνιδάκι. Ωστόσο παραδόξως, ακόμα και σήμερα, δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα για την ταυτότητά του.

Ποιος έχει αναλάβει την προανάκριση μετά από Εισαγγελική εντολή, για το θέμα; Για μαντέψτε… Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Οπότε, συγχωρήστε με, αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρεθεί τίποτα. Ούτε και κανείς αναρωτιέται κάτι. Τι συνέχεια έχει το θέμα; Πού είναι οι δημοσιογράφοι του σταθμού που αγανάκτησαν με τον εμπρησμό; Και αυτό, γιατί ξέρω ότι οι συγκεκριμένοι δεν είναι στο pay roll της Πυροσβεστικής.

Είμαι σίγουρος για το σκοτάδι στην υπόθεση, γιατί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής πιάνει μόνο τους τρελούς του χωριού, κανένα βοσκό που έτυχε να τον πιάσουν να καπνίζει, κάποιον μελισσοκόμο άσχετα αν έχει ανάψει το καπνιστήρι για τα μελίσσια του, ακόμα και Εθελοντές !!! (Πρόσφατη η περίπτωση Εθελοντή δασοπυροσβέστη που έμεινε άδικα 11 μήνες στη φυλακή, καθώς κατηγορήθηκε για… εμπρησμό στις τεράστιες φωτιές της Αττικής το 2021 και αθωώθηκε ομόφωνα!!!)

Για τους δολοφόνους στο ΜΑΤΙ δεν ακούσαμε τίποτα από την Πυροσβεστική, εκτός από τον εκβιασμό του ανακριτή της Πυροσβεστικής από τον συντονιστή των δυνάμεων του εγκλήματος στο ΜΑΤΙ και αργότερα αρχηγού της Πυροσβεστικής. Για τους δολοφόνους του 2007; τίποτα… Για τους υπόλοιπους δολοφόνους των 224 νεκρών επίσης δεν ευθύνεται κανείς.

Τι ακούμε; Για ήρωες, για εμπρησμούς, για σκοτεινά συμφέροντα. Πώς λειτουργεί η τακτική της προπαγάνδας σε όλες τις ιστορικές εποχές; Πες, πες, να κατηγορείς, να κατηγορείς, πάντα κάτι θα μείνει.

Έτσι λειτουργεί και η Ελληνική Πυροσβεστική. Εμπρησμός, εμπρησμός, κάποιοι θα το χάψουν. Το αφήγημα συμφέρει και τον κάθε Υπουργό, Υφυπουργό, Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο κ.λπ., οπότε για να καλύψουν την παροιμιώδη ανικανότητά τους, επαναλαμβάνεται συνεχώς. Τώρα μάλιστα έχουν προστεθεί και τα παινέματα μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά και θηριώδεις καταστροφές για τον «τέλειο Συντονισμό»… της απέραντης ασυνεννοησίας και απουσίας.

Με την ευκαιρία στον συμπαθή κατά τα άλλα Υπουργό Πολιτικής Προστασίας ένα ερώτημα: Γιατί στην ιδιαίτερη Πατρίδα σας, την Κύπρο, η Δασοπυρόσβεση είναι απόλυτη αρμοδιότητα της Κυπριακής Δασικής Υπηρεσίας; Μιλάω για το Τμήμα Δασών. Δεν περιμένω απάντηση, ούτε και τη χρειαζόμαστε.

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι η Πυροσβεστική δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ. Βλέπεις, η Πυροπροστασία είναι βασικά πρόληψη και αυτή είναι μέρος της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας άλλος παρά η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Όσο τρώτε τα χρήματα για την πρόληψη στην κατάσβεση με εναέρια μέσα, δεν θα υπάρξει ποτέ έστω μετριασμός των σήμερα τεράστιων ζημιών των οικοσυστημάτων μας. Ούτε βέβαια θα περιορίσουμε την σημερινή οικονομική σπατάλη. (Μένει σε σας κε Υπουργέ να καθοδηγήσετε την προσπάθεια για να δούμε και σε ποιες πιθανώς τσέπες πάνε αυτά τα θηριώδη ποσά).

Εντάξει, δεν περιμένω τόσα πολλά από εσάς. Περιμένω όμως τα ελάχιστα. Να μην επιδιώξετε με νομοθετικές ρυθμίσεις την ατιμωρησία των δολοφόνων στο ΜΑΤΙ ή σε άλλες περιπτώσεις όπως φημολογείται.

Και βέβαια να απομακρύνετε τον αυτονόητα (εκ του αποτελέσματος) Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Τι άλλο περιμένετε από ξεπερασμένες, σκουριασμένες ιδέες;

Μετά θα δούμε, αν έχετε το κουράγιο, την τόλμη, τις ιδέες και κυρίως, αν έχετε την τιμιότητα να συμφωνήσετε στο αυτονόητο μιας οργάνωσης ανάλογης με της Κύπρου.

Καλά δεν κοιμάμαι… Ξέρω ότι δεν θα τα κάνετε.

Περιμένω τουλάχιστον την προανάκριση για τον «εμπρηστή» της καταγραφής. Μήπως (δεν το ξέρω, λέω μήπως…) δεν χρειάζεται να ψάξετε και πολύ μακριά για τον επίδοξο εμπρηστή;

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button