“Ταφόπλακα στον αγώνα για την επαναλειτουργία του Αγία Βαρβάρα”

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Με οργή και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο για την «Αναδιάταξη του νοσοκομειακού χάρτη της Δυτικής Αττικής» με την οποία προβλέπεται ότι το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» εντάσσεται πλέον στο νοσοκομείο «Αττικόν». Το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» μέχρι το 2013 που υποβαθμίστηκε έπαιζε σημαντικό ρόλο στον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά.
Λειτουργούσαν 2 παθολογικές κλινικές, γενική χειρουργική, καρδιολογική, ΩΡΛ, οφθαλμολογική, ουρολογική και νεφρολογική με 135 κρεβάτια.
Επίσης μονάδα τεχνητού νεφρού, πλήρη εργαστήρια (ακτινολογικό, κυτταρολογικό, αιμοδοσία, βιοχημικό κτλ). Τμήμα φυσιοθεραπείας και μονάδα αυξημένης φροντίδας. Επίσης ιατρεία Δερματολογικά, Ηπατολογικό, φαρμακείο, μαγειρεία και ιματισμό που κάλυπταν όλες τις ανάγκες.
Γίνονταν πάνω από 1.500 χειρουργεία κάθε χρόνο, στα εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούνται πάνω από 80.000 συνάνθρωποι μας, όπως και στα εργαστήρια. Συμμετείχε δε και στο πρόγραμμα εφημεριών της Β ΥΠΕ.
Ήταν ένα νοσοκομείο που εξυπηρετούσε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και κατά γενική ομολογία το ιατρικό, το νοσηλευτικό αλλά και το σύνολο του προσωπικού έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα λαϊκά στρώματα και οι κοινωνικές ομάδες της περιοχής στο δημόσια σύστημα υγείας.
Το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) ουσιαστικά καταργήθηκε (έκλεισαν όλες οι κλινικές και έμειναν μόνο κάποια εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια).
Επίσης απομακρύνθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων σε άλλα νοσοκομεία με ένα μεγάλο μέρος να μεταφέρεται στο Γ.Ν. Νίκαιας με το οποίο έγινε διασύνδεση.
Το σύνολο των εργαζομένων με ομόφωνες αποφάσεις τους, όλοι οι μαζικοί φορείς της περιοχής και βέβαια όλοι οι κάτοικοι έδωσαν μεγάλους αγώνες για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου.
Παρά τις υποσχέσεις που υπήρξαν κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν υπάρχει αναβάθμιση και επαναλειτουργία του νοσοκομείου αλλά έχει αφεθεί στην τύχη του, να φεύγει προσωπικό , να κλείνουν και αυτά τα ελάχιστα ιατρεία, να ρημάζουν οι εγκαταστάσεις.
Όλοι οι ασθενείς που έβρισκαν διέξοδο στο «Αγία Βαρβάρα» με το κλείσιμό του προστέθηκαν στα ήδη επιβαρυμένα, κορεσμένα νοσοκομεία (Γ.Ν. Νίκαιας και νοσοκομείο «Αττικόν».)
Αυξήθηκαν κατά πολύ οι αναμονές στις εφημερίες, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία , γέμισαν ράντζα οι διάδρομοι.
Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα από μία ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που, ενώ η υγεία είναι δικαίωμα για όλους , το μετέτρεψαν σε εμπόρευμα για να πλουτίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.
Η πρόταση του Υπουργείου για την νέα διασύνδεση με το «Αττικόν» βάζει ταφόπλακα στον αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων για την επαναλειτουργία του «Αγία Βαρβάρα» και κάνει «μπαλάκι» τους εργαζόμενους που έχουν απομείνει να μετακινούνται σε 3 νοσοκομεία, ανάλογα με τις διαθέσεις του Υπουργείου και την ΥΠΕ.
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χαϊδαρίου με επανειλημμένες αποφάσεις του έχει τονίσει την αναγκαιότητα πλήρους επαναλειτουργίας του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που θα καλύπτουν τις οργανικές θέσεις και τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων.
Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο από το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την «Αναδιάταξη του νοσοκομειακού χάρτη Δυτικής Αττικής».