Ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για τις φωτογραφίες των “200” και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Χαϊδάρι Σήμερα
Από Χαϊδάρι Σήμερα - Τοπικός Τύπος
4 Λεπτά Ανάγνωσης
Μπλοκ 15

Η Οργάνωση Χαϊδαρίου – Αιγάλεω – Αγίας Βαρβάρας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Κομμουνιστική Απελευθέρωση εξέδωσε ανακοίνωση για τις φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του ’44 στην Καισαριανή. Ταυτόχρονα καυτηριάζει τα επενδυτικά σχέδια στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τη δημιουργία στρατιωτικού οικισμού, ζητώντας να μείνει ο χώρος αφιερωμένος στην ιστορική μνήμη και ανοιχτός για δασική αναψυχή και ιστορικούς περιπάτους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΠΑΡΚΟ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΟΧΙ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ- REAL ESTATE
ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΠΑΛΗ
ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από την εκτέλεση των διακοσίων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του ’44 στην Καισαριανή αποτελούν ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο για την ιστορία της Αντιφασιστικής Εθνικής Aντίστασης στην Ελλάδα και συνάμα την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος. Πρόκειται για τους πολιτικούς κρατουμένους που η φασιστική  δικτατορία του Μεταξά και οι υπηρεσίες ασφάλειας του αστικού κράτους παρέδωσαν στους Γερμανούς ναζί κατακτητές.

Η διεκδίκηση απόκτησής τους από δημόσιο φορέα και της εξασφάλισης της δημόσιας έκθεσής τους και ανοιχτής πρόσβασης σε αυτές για όλο τον λαό, τους ερευνητές αλλά και για επισκέπτες από άλλες χώρες, συμπίπτει με την κλιμάκωση των πολύχρονων αγώνων του λαού του Χαϊδαρίου και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας για την αξιοποίηση, προς όφελος του, των εκτάσεων του στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Πρόκειται για ένα χώρο ιστορικής μνήμης και απελευθερωτικής έμπνευσης από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό στη διάρκεια της ΕΑΜικής αντίστασης αλλά και ενάντια στη στρατιωτική χούντα 1967-74. Στο διαβόητο Μπλοκ 15 κρατούνταν όσοι επρόκειτο να οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα και από αυτό ξεκίνησαν την αυγή της Πρωτομαγιάς οι «200» για την Καισαριανή. Το ΜΠΛΟΚ 15 αποτελεί για την Ελλάδα χώρο αντίστοιχο με τα στρατόπεδα Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Νταχάου, τα οποία, όχι μόνο ανακηρύχθηκαν ιστορικά μνημεία αλλά εξασφαλίστηκε η προβολή τους για ανάδειξη ιστορική γνώση και μνήμη. Η αξιοποίηση του Μπλοκ 15 απαιτεί ανάλογο σεβασμό και της ιστορίας του αλλά και του τρόπου πρόσβασης σε αυτό με το υφιστάμενο δίκτυο του στρατοπέδου.

Η διεκδίκηση των συγκεκριμένων ιστορικών ντοκουμέντων για το λαό μακριά από τις αγοραπωλησίες της «αγοράς» ενισχύει και τον αγώνα για να μπει φραγμός στην γενικότερη “επενδυτική” επέλαση των κεφαλαιοκρατικών ομίλων που απειλούν τους μεγάλους δημόσιους χώρους της περιοχής και το αστικό και περιαστικό πράσινο ιδιαίτερα στο Ποικίλο Όρος (Όρος Αιγάλεω). Αλλά και στις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του στρατιωτικού κατεστημένου που “αποφασίζουν και διατάσσουν” την κατασκευή, μέσα στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου μιας “χακί-γκέτο πολιτείας» 170 στρεμμάτων σε πρώτη φάση. Η απόφαση αυτή ακολουθεί τα πρότυπα των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας και διεθνώς αλλά και την επιλογή οργάνωσης του Ελληνικού αστικού στρατού με βάση το αμερικανικό μοντέλο για να εξυπηρετεί τη στρατηγική του ντόπιου κεφαλαίου και τους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και αποτελεί προσβολή στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Ως Κομμουνιστική Απελευθέρωση, απευθύνουμε κάλεσμα σε συντονισμό τις κομμουνιστικές και επαναστατικές οργανώσεις, το μαζικό κίνημα και τη μαχόμενη διανόηση, με όλους τους πολίτες που αναγνωρίζουν και εμπνέονται από την ΕΑΜική αντιφασιστική αντίσταση και τη θυσία των κομμουνιστών, σε ενεργοποίηση ώστε να παρέμβουμε αποφασιστικά για να εξασφαλιστούν αυτές οι φωτογραφίες και να καταλήξουν στο μουσείο ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι ή σε άλλο αντίστοιχο φορέα.

Χαϊδάρι  18 Φεβρουαρίου 2026

                    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ- ΑΙΓΑΛΕΩ- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο:
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *