ΥΓΕΙΑ

Στοχευμένο φάρμακο για τον sars-cov-2 – Πρώτη μελέτη για θεραπεία αντισωμάτων

Ελπίδες στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού φέρνει νέα έρευνα, που αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica και αναφέρει πως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενδέχεται να φτάσει το πρώτο φάρμακο στον κόσμο ικανό να καταπολεμήσει τον φονικό ιό. Πρόκειται για ένα πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται «LY-CoV555» και χορηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ομάδα ασθενών που νοσηλεύτηκαν ως μέρος της πρώτης μελέτης που πραγματοποιήθηκε ποτέ για πιθανή θεραπεία αντισωμάτων ενάντια του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στα εμπλεκόμενα στην έρευνα ιατρικά κέντρα βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ, η NYU Grossman School of Medicine και το Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Στοχευμένο φάρμακο για τον sars-cov-2 - Πρώτη μελέτη για θεραπεία αντισωμάτων 3

Τα αποτελέσματα αναμένονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έως το τέλος του μήνα, καθώς η διαδικασία που οδήγησε τους ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Lilly να αναπτύξουν το αντίσωμα ήταν ιδιαίτερα ταχεία, αφού χρειάστηκε μόλις τρεις μήνες. Το εν λόγω αντίσωμα είχε ταυτοποιηθεί από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (Niaid), επικεφαλής του οποίου είναι  ο Άντονι Φάουτσι , σε συνεργασία με την AbCellera, σε δείγμα αίματος που ελήφθη από έναν από τους πρώτους Αμερικανούς ασθενείς που μολύνθηκαν από το COVID-19.

Το LY-CoV555 είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σχεδιασμένο να εμποδίζει την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Μπορεί να φανεί χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του Covid-19. Η αποτελεσματικότητά του θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες και σε συνδυασμό με άλλα αντισώματα.

«Τέτοιες θεραπείες υπόσχονται να είναι αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του κορωνοϊού», δήλωσε ο Mark J. Mulligan, διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και ανοσολογίας, καθώς και διευθυντής του Κέντρου Εμβολίων στο NYU Langone Health. «Επιπλέον», πρόσθεσε ο Daniel Skovronsky, επιστημονικός διευθυντής και πρόεδρος των Lilly Research Laboratories, είναι σημαντικές για τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν θα είναι σε θέση να υποστούν ένα εμβόλιο. Εάν το LY-CoV555 αποδειχθεί ικανή βραχυπρόθεσμη λύση για τον Covid-19, θέλουμε να το διαθέσουμε στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό, ήδη μέχρι το τέλος του έτους».

Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε δοκιμή πρώιμου σταδίου σε ασθενείς με κορωνοϊό της δυνητικής θεραπείας της κατά του COVID-19, στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης στον κόσμο που αφορά θεραπεία αντισωμάτων.

Η Lilly είναι μία από τις πολλές φαρμακοβιομηχανίες και τα ερευνητικά ιδρύματα που προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια, αντιιικά και άλλες θεραπείες για να βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 380.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Εάν οι δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική έναντι του Covid-19, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέχρι το φθινόπωρο, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ.

Πηγή: La Repubblica

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button