ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στο Χαϊδάρι πληρώνουμε το σκουπίδι για χρυσάφι – Πιάσαμε πάτο

Η μόνιμη και τραγική υστέρηση του Δήμου μας στην διαχείριση των απορριμμάτων του έχει πια μετρήσιμο αποτέλεσμα στην τσέπη μας! Αυτό διαπιστώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο σε ανάλυση που μάς έστειλε ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Δ/νσης Προστασίας & Ελέγχου Περιβάλλοντος  του Δήμου Χαϊδαρίου. Η πολύχρονη απίστευτη ολιγωρία στην ανακύκλωση οδήγησε στην χρέωση του Δήμου μας για τα σκουπίδια που θάβει στη χωματερή με το υπέρογκο ποσό των 57,90 ευρώ, την ίδια στιγμή που πιο νοικοκύρηδες Δήμοι πέτυχαν να χρεώνονται 36 ευρώ! Αυτή τη διαφορά του εικοσάρικου την πληρώνουμε στα δημοτικά τέλη μας, ενώ πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε ότι θάβουμε και περισσότερα σκουπίδια… Μας στοιχίζει ο κούκος αηδόνι -ή με άλλα λόγια το σκουπίδι καταφέραμε να το πληρώνουμε “χρυσάφι”!

Αναλυτικά ο κ. Σταυρίδης γράφει:

Ο νέος Κανονισμός Τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ και πού αυτός μας οδηγεί

Στις 8 Ιανουαρίου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (που αποτελεί το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την Αττική) με το νέο Κανονισμό Τιμολόγησης για τους 66 Δήμους – μέλη του για το 2021.

Οι υπολογισμοί γίνονται με στοιχεία ετών 2019-2020, όπως αυτά προέκυψαν από τον ΕΔΣΝΑ, από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων.

Η Τιμολόγηση ενσωματώνει τις αλλαγές που έχουν επιβληθεί από τη νέα νομοθεσία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και συμπεριλαμβάνει – προβλέπει (πέραν των άλλων) Περιβαλλοντική Εισφορά.

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ προς τους 66 Δήμους – μέλη του παρουσιάζει διαβάθμιση κόστους ανά παρεχόμενη υπηρεσία με εφαρμογή συντελεστών, με σκοπό να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται δράσεις των Δήμων για πρόληψη, για προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση και για ανάκτηση, έναντι της απευθείας απόρριψης στο ΧΥΤΑ.

Προκύπτουν έτσι οι τελικές εισφορές του 2021 προς τον ΕΔΣΝΑ, που αναλογούν για κάθε Δήμο, τόσο συνολικά, όσο και με αναγωγή σε κόστος ανά τόνο απορριμμάτων.

Από απλή ανάγνωση των Πινάκων και με απλά λόγια προκύπτει ότι:

· όσοι Δήμοι κάνουν διαχωρισμό των απορριμμάτων τους σε διακριτά ρεύματα και όσοι κάνουν ανακύκλωση, επιβραβεύονται με χαμηλότερες τελικές (ανά τόνο) τιμές εναπόθεσης στο ΧΥΤΑ

· όσοι μένουν πίσω πληρώνουν (ανά τόνο) πολύ περισσότερα.

Έτσι βλέπουμε για παράδειγμα πως για το 2021:

· ο Δήμος  ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ έχει ποσοστό μείωσης των συντελεστών (έκπτωση) 20%  και θα πληρώνει τον κάθε τόνο 46,52 €

· ο Δήμος  ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ έχει ποσοστό μείωσης των συντελεστών (έκπτωση) 20% και θα πληρώνει τον κάθε τόνο 36,19 €

·  ο Δήμος  ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ έχει ποσοστό μείωσης των συντελεστών (έκπτωση) 20%  και θα πληρώνει τον κάθε τόνο 41,82 €

Ενώ ο Δήμος  ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ έχει ποσοστό μείωσης των συντελεστών (έκπτωση) μόλις 5%  και θα πληρώνει τον κάθε τόνο 57,90 €.

Δε χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ούτε να έχεις κάνει ειδικές σπουδές, για να καταλάβεις πως η πρόληψη – μείωση των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση, η χωριστή διαλογή στην πηγή σε διακριτά ρεύματα, η ανακύκλωση και η ανάκτηση αποτελούν μονόδρομο. Αλλιώς θα συνεχίζεις απλώς να επιβαρύνεις τους δημότες με υψηλά ανταποδοτικά δημοτικά τέλη (για να ισοσκελίζεις τον Προϋπολογισμό) και να ζημιώνεις το οικοσύστημα με περισσότερα απορρίμματα και με κατασπατάληση πολύτιμων πόρων!

Όλα αυτά τα γράφω, γιατί ξεκινά η συζήτηση για την επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου μας. Μια συζήτηση όπου πρέπει να συμμετέχουν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του Δήμου μας, οι Υπηρεσίες και όποιος φορέας – πολίτης – δημότης πιστεύει πως αυτή η συζήτηση τον αφορά.

Χαϊδάρι 12 Ιανουαρίου 2021

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button