ΚΟΣΜΟΣ

Σε τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο μεταναστών στη Σαντορίνη

Έντονοι φόβοι εκφράζονται από τις λιμενικές αρχές της Σαντορίνης και το υπουργείο Ναυτιλίας για την τύχη των 48 Σύρων, Αιγύπτιων και Κούρδων μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε, όταν σταμάτησαν οι μηχανές του, νοτιοδυτικά της Σαντορίνης και νότια της Φολεγάνδρου.

Όπως αναφέρει και επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή ελικοπτέρων, του Λιμενικού Σώματος, παραπλεόντων εμπορικών πλοίων, καθώς και ιδιωτικών σκαφών που βρίσκονται στην περιοχή.

Κατά τις πρώτες έρευνες περισυνελέγησαν δώδεκα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης όπου και περιθάλπονται. Μόνο δύο εξ αυτών είχαν σωσίβια, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Οι μετανάστες που σώθηκαν ανέφεραν πως αιφνιδίως σταμάτησαν οι μηχανές του πλοίου και άρχισε να βυθίζεται, αλλά, όπως φαίνεται, δεν υπήρχαν στο σκάφος επαρκή σωστικά μέσα.

Οι διασωθέντες αναφέρουν, επίσης, πως μέσω των δικών τους κινητών ενημερώθηκαν οι Αρχές με SOS, δεδομένου ότι το σκάφος που τους μετέφερε δεν μπορούσε να εκπέμψει σήμα.

Οι δώδεκα διασωθέντες δηλώνουν ότι επί του σκάφους επέβαιναν συνολικά εξήντα άτομα. Υποστηρίζουν πως οι υπόλοιποι σαράντα οκτώ πρέπει να έχουν πνιγεί. Άλλωστε, δεν υπάρχουν αναφορές του Λιμενικού για επιπλέον διασωθέντες κατά την έρευνα που συνεχίζεται.

Στις 10:23 το πρωί το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την περισυλλογή της σορού ενός άνδρα στην περιοχή του ναυαγίου, από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Η σορός, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε με ιδιωτικό σκάφος στη Σαντορίνη. 

Σε τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο μεταναστών στη Σαντορίνη 3

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Φολέγανδρου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, για σκάφος (α.λ.σ.) με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση αρχικά λόγω μηχανικής βλάβης και στη συνέχεια με εισροή υδάτων, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή όπου και ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού τους. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, πέντε (05) παραπλέοντα πλοία και τρία (03) ιδιωτικά σκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί δώδεκα (12) αλλοδαποί, οι οποίοι περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενοι σε μικρή βοηθητική λέμβο του σκάφους (α.λ.σ.). Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη ν. Θήρα και δήλωσαν ότι το ανωτέρω σκάφος τελικά βυθίστηκε. Κατά την αρχική δήλωση των επιβαινόντων, επί του ανωτέρω σκάφους επέβαιναν συνολικά περίπου τριάντα δύο (32) άτομα, ενώ κατά δήλωση ενός εκ των διασωθέντων επί του σκάφους επέβαιναν περίπου πενήντα (50) άτομα. Σημειώνεται ότι μόνο δύο (02) εκ των δώδεκα (12) διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος (α.λ.σ.) δεν φαίνεται να  διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 BF.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση. Εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button