ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σ. Κονιδάρης, Α. Μπελεγρίνης: “Παιδιά – διαμάντια”, από το Χαϊδάρι στα γήπεδα των Κυκλάδων

Του Χρήστου Τσούνη

Υπηρέτησαν το ποδόσφαιρο του Χαϊδαρίου για πάρα πολλά χρόνια. Στο Θρίαμβο Χαϊδαρίου ο πρώτος, στον Α.Ο. Χαϊδαρίου ο δεύτερος. Βρέθηκαν σε δυο νησιά των Κυκλάδων να ζουν, να εργάζονται, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στο ποδόσφαιρο.

Ο Σταύρος Κονιδάρης στην Κύθνο

Συνέβαλλε στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο νησί όσο κανένας άλλος! Προπονητής τόσο στην ανδρική ομάδα όσο και στην ακαδημία. Πολύ δύσκολη η αποστολή του! Ένα μικρό νησί χωρίς γήπεδο, που για να αγωνιστούν εντός έδρας έπρεπε να μεταβούν με καΐκι στη γειτονική Σέριφο! Οι προπονήσεις γίνονταν σε ένα μικρό γήπεδο στην Κύθνο. Για να παίξουν εκτός έδρας… έφευγαν από τα σπίτια τους ολόκληρο το Σαββατοκύριακο!

Ο Σταύρος όμως δεν πτοήθηκε. Σύντομα οργάνωσε την ακαδημία της Α.Π.Σ. Κύθνου με “αθηναϊκές” προδιαγραφές. Τα παιδιά που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο πολλαπλασιάστηκαν. Η Α΄ ομάδα προπονούνταν πλέον σύμφωνα με τις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου! Οι νεότεροι ποδοσφαιριστές είδαν ότι αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα αυτό που κάνουν, μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τις αντίπαλες ομάδες των μεγαλύτερων νησιών, να δείξουν την αξία τους και να ονειρεύονται ένα ποδοσφαιρικό μέλλον όπως ακριβώς κάνουν και οι συνομήλικοί τους στην Αθήνα.

Μια ποδοσφαιρική μανία κατέλαβε το νησί. Οι γυναίκες της μικρής αυτής  κοινωνίας δεν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω! Κάποιες από τις μητέρες των παιδιών της ακαδημίας μαζί με μερικά νεότερα κορίτσια δημιούργησαν το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών. Υπό τις οδηγίες του Σταύρου έμαθαν όχι μόνο τα βασικά αλλά και αρκετά από τα «μυστικά της μπάλας»! Με την κατασκευή του νέου γηπέδου ο σύλλογος «απογειώθηκε».

Οι δύσκολοι και μοναχικοί χειμώνες σε αυτό το μικρό νησί απέκτησαν ζωή και νόημα!

Ο Άκης Μπελεγρίνης στη Σύρο

Μια αξιοσημείωτη επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο που άρχισε στον Α.Ο. Χαϊδαρίου, τελείωσε στον τοπικό Α.Ο. Σύρου. Δεν θα μπορούσε βέβαια να μείνει μακριά από το ποδόσφαιρο.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ο προπονητής της μεικτής Κ-16 της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων. Δημιούργησε μια ομάδα από ταλαντούχα παιδιά που ήταν σεβαστή σε όλους τους αντίπαλους. Όλοι οι προπονητές εκφράζονταν με τα καλύτερα λόγια για τη δουλειά που έκανε ο Άκης.

Λίγοι θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν πόσο δύσκολο είναι να είσαι «Ενωσιακός» προπονητής στις Κυκλάδες. Ένας αντίστοιχος προπονητής στην Αθήνα δεν έχει παρά να πάρει το αυτοκίνητό του και σε 15’ να βρεθεί σε κάποιο γήπεδο για να παρακολουθήσει κάποιους νεαρούς ποδοσφαιριστές που ενδεχομένως να εντάξει στην μεικτή της Ένωσης. Στα νησιά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για να πας από το ένα νησί στο άλλο ειδικά τον χειμώνα πρέπει να φας ολόκληρη τη μέρα. Ίσως και δυο μέρες! Η μετακίνηση της ομάδας για κάποιους αγώνες στην ηπειρωτική χώρα είναι μια ολόκληρη περιπέτεια…

Σ. Κονιδάρης, Α. Μπελεγρίνης: "Παιδιά – διαμάντια", από το Χαϊδάρι στα γήπεδα των Κυκλάδων 7
Ο Άκης Μπελεγρίνης (δεξιά, Νο 3) με τη φανέλα του Α.Ο. Χαϊδαρίου, δίπλα στον Δημήτρη Διαμάντη και τον Δημήτρη Μουρούτη.

Ωστόσο τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει!  Το πάθος του για το ποδόσφαιρο ήθελε να το μεταδώσει στους νέους. Αποτελούσε ζωντανό παράδειγμα γι’ αυτά τα παιδιά. Ήξεραν ότι είχαν απέναντί τους κάποιον που ξεκίνησε μικρός και άγνωστος από την ακαδημία του Α.Ο. Χαϊδαρίου και αφού δούλεψε σκληρά έφτασε να παίξει για πολλά χρόνια επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αντικρίζοντάς τον, ονειρεύονταν το μέλλον τους!

Παιδιά – διαμάντια

Όποιον και να ρωτήσετε που ξέρει τον Σταύρο και τον Άκη θα σας πει το ίδιο. Πρόκειται για «παιδιά – διαμάντια»! Οι γνώσεις τους στο ποδόσφαιρο και οι δυνατότητες που έχουν στην αθλητική ανάπτυξη των παιδιών είναι αναμφισβήτητες. Το ήθος τους και οι αρχές τους είναι αδιαπραγμάτευτα…

Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά ή με έφηβους αθλητές είναι σημαντικό να τους δείχνεις κάθε μέρα ότι έχουν ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση! Δεν γίνεται να κάνεις καμία «έκπτωση», όποιος και να σου το ζητήσει και για κανένα λόγο! Ο προπονητής αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά. Συνεπώς η συμπεριφορά του πρέπει να είναι ανάλογη. Και να επιβραβεύεται γι’ αυτή. Δυστυχώς όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχουν αυτοί που κοπιάζουν και δημιουργούν, υπάρχουν και αυτοί που απλά έτυχε να περνάνε απ’ έξω…!

Ο Σταύρος και ο Άκης είναι δίκαιοι και τίμιοι… Ό,τι έχουν πετύχει, το έχουν κάνει με το κεφάλι χαμηλά και με «τις δικές τους πλάτες»! Αυτό είναι ένα σημαντικό  μάθημα που πρέπει να δίνουμε στους νέους αθλητές μας…

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button