ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ριζικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Προσωπικός γιατρός για όλους

Σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προωθεί το υπουργείο Υγείας. Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν τον προσωπικό θεράποντα γιατρό τους, χωρίς το παραπεμπτικό του οποίου, δεν θα μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και σε άλλες ιατρικές πράξεις μη επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Το παραπεμπτικό αυτό θα είναι απαραίτητο για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιρουμένων των επειγόντων περιστατικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σοφίας Πατραμάνη για την ΕΡΤ, ο προσωπικός θεράπων ιατρός θα είναι παθολόγος ή γενικός γιατρός, ο οποίος θα παραπέμπει τον ασθενή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας το οποίο θα εντοπίζει. Σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων, ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να είναι γιατρός ειδικότητας π.χ. καρδιολόγος για τους καρδιοπαθείς.

Στις αλλαγές που προωθεί τοι υπουργείο Υγείας στον Τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε, σήμερα, υπουργός κ. Θάνος Πλεύρης.

Το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις, αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου.

Αμέσως μετά, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να επιλέξουν τον προσωπικό θεράποντα γιατρό τους, από τη λίστα εκείνων οι οποίοι θα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο σύστημα.

Προσωπικοί θεράποντες γιατροί, εκτός από τους ιδιώτες (που θα δηλώσουν συμμετοχή) μπορούν να είναι και γιατροί των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και σε ΤΟΜΥ, έναντι πρόσθετων αποδοχών.

Ο προσωπικός θεράπων γιατρός, θα συντάσσει τον ψηφιακό φάκελο υγείας, θα συνταγογραφεί και θα συστήνει τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και, βέβαια, θα είναι υπεύθυνος για την παραπομπή των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί θα αμείβονται, σε ετήσια βάση, με ένα σταθερό χρηματικό ποσό, ανά ασθενή και θα μπορούν να παρακολουθούν έως και 2.000 ασθενείς.

Σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η σύμβαση των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα προβλέπει ότι θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν ανάγκες σε τοπικές δημόσιες Μονάδες Υγείας (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), όταν υπάρχουν κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές. Οι γιατροί αυτοί, θα προβλέπεται π.χ. να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα, έναντι αμοιβής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, ότι στις βασικές αλλαγές αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται:

  • O έλεγχος όλων των παρόχων του Οργανισμού, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
  •  Η ένταξη κριτηρίων και δεικτών ως βασικής προϋπόθεσης για τη σύναψη συμβάσεων με τον Οργανισμό.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσουν πιλοτικά: Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης» και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού, με τη διενέργεια μαστογραφίας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button