Συνταγές Αλέξανδρος Τσιωτίνης – Γιάννης Μπαξεβάνης. Δείτε τη συνταγή στο: https://www.instagram.com/tv/CIoP-eulbdW/

Υλικά για 6 μερίδες

Για τα ραβιόλια

300γρ. αλεύρι

3 αυγά

λίγο αλάτι

Για την γέμιση

1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μάτσο τσουκνίδες
Λίγο κρασί
100 γρ γραβιέρα
Λίγη φρυγανιά

Για τις φακές

250 γρ. φακές μαύρες ελληνικές
1 πορτοκάλι
Δάφνη
3 σκ. Σκόρδου
150-200 γρ. καυκαλήθρες
Λίγα μυρώνια

Εκτέλεση

Κάνουμε την ζύμη για τα ραβιόλια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε την γέμιση. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο ή αγριοπρασάκι, τα φρέσκα κρεμμύδια,μετά τις τσουκνίδες.
Βάζουμε ένα ποτηράκι κρασί, λίγο νερό και περιμένω να βράσει και να πιει όλο το υγρό. Προσθέτω λίγη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι, γραβιέρα τριμμένη έξω από τη φωτιά.

Όταν κρυώσει ανοίγω το φύλλο όσο πιο λεπτό μπορώ και γεμίζω τα ραβιόλια.

Τσιγαρίζω σε μία άλλη κατσαρόλα λίγο κρεμμύδι προσθέτω μαύρες φακές και λίγο νερό καθώς και ψιλοκομμένη φλούδα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, σκόρδο. Βράζω μέχρι να είναι έτοιμες και τις κατεβάζω από τη φωτιά.

Σε άλλη κατσαρόλα, βάζω λίγο ζωμό λαχανικών ή νερό, περίπου 1λιτρο και βράζω τις καυκαλήθρες. Τις σουρώνω και κρατάω το ζωμό τους. Μέσα στο ζωμό τους (όχι όλο, κρατάω λίγο για το σερβίρισμα) βάζω αλάτι και βράζω τα ραβιόλια.

Σ’ ένα πιάτο σερβίρω τις φακές, επάνω τα ραβιόλια και βρέχω με το ζωμό από τις καυκαλήθρες που κρατήσαμε. Γαρνίρουμε με λίγα μυρώνια, ζουλιέν πορτοκάλι. Εδώ έβαλα και λίγο πουρέ από μαύρο σκόρδο επάνω προαιρετικά.