ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

26 χρόνια είναι πάρα πολλά… – Τι μπορεί να γίνει για την πολυκατοικία “φάντασμα” στο Δάσος Χαϊδαρίου

Η ερειπωμένη πολυκατοικία στέκεται σε κεντρικό σημείο του Δάσους Χαϊδαρίου από τον σεισμό του 1999! Δυστυχώς πέρασαν 26 ολόκληρα χρόνια χωρίς λύση, είτε από τους ιδιοκτήτες είτε από τον Δήμο.

Υπάρχει πρόβλημα επικινδυνότητας, αλλά και αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται έντονα εδώ και πολλά χρόνια και φοβούνται, καθώς το θεωρούν ετοιμόρροπο και επικίνδυνο. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν σχετικά άρθρα, ανταποκρινόμενο στην ανησυχία των κατοίκων. Πρόσφατα ήρθαν και πάλι μηνύματα στην εφημερίδα μας για την πιεστική ανάγκη “να γίνει επιτέλους κάτι”.

Η παλιά πολυκατοικία της οδού Γ. Παπανδρέου είναι παρατημένη από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Μετά τον σεισμό του 1999 επισκευάστηκαν πολλές πολυκατοικίες στο Δάσος. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης δεν προχώρησαν στην αποκατάστασή της, ίσως επειδή δεν θεώρησαν οικονομικά συμφέρουσα την αναστήλωση, ίσως επειδή δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οπότε από την πλευρά τους έμεινε ως έχει. Και οι δημόσιες αρχές όμως από την πλευρά τους δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια, ενώ μπορούν να το κάνουν.

26 χρόνια είναι πάρα πολλά... - Τι μπορεί να γίνει για την πολυκατοικία "φάντασμα" στο Δάσος Χαϊδαρίου 3

Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια είναι μια ελπίδα ότι θα κινηθεί το θέμα από τη σκοπιά της αγοράς, μια και το οικόπεδο έχει μεγάλη αξία. Ένα αντίστοιχο πρόβλημα στην οδό Δαβάκη, απέναντι από το “Σινέ Κατερίνα”, όπου υπήρχε ένα κτήριο σε άθλια κατάσταση, λύθηκε με τη κατεδάφιση και την ανέγερση πολυκατοικίας. “Αν δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες του ερειπίου στο Δάσος να πουλήσουν το οικόπεδο, ας κάνουν την κατεδάφιση και μετά ας περιμένουν”, μάς είπε κάτοικος της περιοχής.

Αυτή που δεν μπορεί να περιμένει για πάντα είναι η τοπική κοινωνία. Είναι ανάγκη να μοχλευθεί το θέμα και από το Δημόσιο, με την ενεργοποίηση διαδικασιών εκ μέρους του, ώστε να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Μια λύση την οποία προτείνει νομικός, είναι η υποβολή μήνυσης για έκθεση κοινού σε κίνδυνο. Δεν είναι σίγουρο φάρμακο, αλλά ίσως αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων. Το πιο εύλογο είναι να πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο Δήμος, γιατί ως δημόσιο πρόβλημα έχει πολιτικό χαρακτήρα. Επιπλέον θα αναδείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και να το υποστηρίξει νομικά με τις υπηρεσίες του.

26 χρόνια είναι πάρα πολλά... - Τι μπορεί να γίνει για την πολυκατοικία "φάντασμα" στο Δάσος Χαϊδαρίου 5

Ισχυρή νομολογία

Υπάρχει όμως και μια ακόμη νομική δυνατότητα. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει στη διάθεσή του σημαντική Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτηρίων από τους Δήμους, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους για την προστασία των δημοτών από επικίνδυνες οικοδομές που βρίσκονται στην εδαφική τους περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασισμένο στο νόμο 3463/2006 (αρθρο 75, παρ.Ιγ΄ στ. 11), γνωμάτευσε ότι μπορούν οι Δήμοι να προβούν στην άρση του κινδύνου κατεδαφίζοντας τα κτίσματα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα. Στην περίπτωση αυτή οι Δήμοι πρέπει να προκαταβάλλουν τις σχετικές δαπάνες εκδίδοντας χρηματικό ένταλμα πληρωμής, στη συνέχεια δε θα επιδιώξουν την είσπραξή τους κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων από τους ιδιοκτήτες των κατεδαφισθέντων κτηρίων. Κατά το Ελεγκτικό, η εντελλόμενη δαπάνη είναι νόμιμη διότι βρίσκει έρεισμα στη διάταξη του άρθρου 427 παρ. 2του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (Ελ. Συν. Κλιμ. Τμ. 7 Πράξη 11/2013).

Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι εύκολη για τον Δήμο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αρχίζει να πιέζει προς την κατεύθυνση της άρσης της απαράδεκτης κατάστασης στο κέντρο του Δάσους.

26 χρόνια είναι πάρα πολλά... - Τι μπορεί να γίνει για την πολυκατοικία "φάντασμα" στο Δάσος Χαϊδαρίου 7

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x