ΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πολιτική προστασία, πυροπροστασία και υδάτινοι πόροι στο Χαϊδάρι

Χαϊδάρι 5 Ιουνίου 2021

Δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη! Ορίζουμε την επιβίωσή μας και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας με συστηματικό σχεδιασμό.

γράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Πολιτική προστασία, πυροπροστασία και υδάτινοι πόροι στο Χαϊδάρι 3

Επαναφέρουμε την πρότασή μας για πυροπροστασία και αξιοποίηση των υφιστάμενων υδατικών πόρων στο Δήμο Χαϊδαρίου. Σχετική δημοσίευση είχε γίνει από τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, Θοδωρή Σπηλιόπουλο. Την ουσία της πρότασης αναφέραμε με συνοπτικό τρόπο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2021 στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου σε συνέχεια σχετικής τοποθέτησής μας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Μαϊου και κατόπιν της ανάληψης πρωτοβουλίας από την Αντιδήμαρχο κυρία Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, η οποία έχει μεταξύ άλλων και την ευθύνη του τομέα της πολιτικής προστασίας, για οργάνωση σχετικής συζήτησης που θα συμβάλει στην εκπόνηση σχεδίου για την πυροπροστασία.

Θεωρήσαμε ότι η συζήτηση είναι σημαντική και κρίσιμη, αφού συμμετείχαν θεσμικοί και εθελοντικοί φορείς, γεγονός το οποίο δεν έτυχε ανάλογης εκτίμησης από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της συμμετοχής του κυρίου Παπαδάκου με θετική διάθεση για διαβούλευση και συμβολή.

Στις 31-1-2019 είχαμε δημοσιοποιήσει με συνοπτικό τρόπο τις θέσεις μας για το σοβαρό ζήτημα που αφορά στην πόλη μας, δηλαδή αυτό της πυροπροστασίας του περιαστικού δάσους κατά προτεραιότητα. Σε συνέχεια δε αυτού αναφέραμε την αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου.

Γιατί δεν θέλουμε να ακούμε χωρίς ίχνος ντροπής από τους κρατούντες, όπως συνέβη στα Μέγαρα πρόσφατα, «ότι δεν είχαμε τύχη»!

Να μας λένε συνέχεια ότι: «Φταίνε οι άλλοι, φταίμε και εμείς αλλά βεβαίως φταίει και ο Χατζηπετρής!». Ξέρετε αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες! Σ’ αυτόν που καταλήγει πάντα ο λογαριασμός! Αυτόν πάντα δείχνουν οι «περαστικοί», σπιθαμιαίοι πολιτικοί! Δεκαετίες τώρα!

Εμείς, «οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου», προτείνουμε να ορίζουμε την επιβίωσή μας και την ποιότητα ζωής στην πόλης μας με συστηματικό σχεδιασμό.

Με επαρκή οργάνωση και συντονισμό. Με προληπτικές δράσεις και ετοιμότητα αποτροπής κάθε πρόκλησης που θέτει σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον (φυσικό και δομημένο).

Γιατί, κάθε συζήτηση για περαιτέρω αξιοποίηση και ανάπτυξη προϋποθέτει την αποτελεσματική προστασία όσων μας ανήκουν και ορίζουμε σαν Δήμος!

Η πρότασή μας ήταν σαφής, αφορούσε και αφορά σε,

«Μελέτη συστήματος πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στο όρος Αιγάλεω / Ποικίλο & προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση του συστήματος».

Αντικείμενο του έργου είναι :
η εκπόνηση και εφαρμογή Πληροφοριακού Συστήματος Πυροπροστασίας με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την έγκαιρη προειδοποίηση δασικής πυρκαγιάς σαν βασικό μέτρο πρόληψης αφενός και
η μελέτη για την προμήθεια και τοποθέτηση υδροβόλων σε όλο το μήκος του βουνού με κατασκευή των απαιτούμενων αντλιοστασίων και αντλιών υποστήριξης για την δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία στο όρος Αιγάλεω / Ποικίλο, ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες περιαστικού πρασίνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής και ότι πιο σημαντικό διαθέτει η Δυτική Αθήνα σαν στοιχείο ποιότητας ζωής σε αντιδιαστολή με τη ρύπανση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Στο Ποικίλο Όρος (γεωγραφικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου) υπάρχει η αρδευτική γεώτρηση, με ικανότητα παροχής περίπου 60,00μ3 την ώρα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για την πλήρωση δεξαμενής δασοπυρόσβεσης.

Παράλληλα διενεργείται έλεγχος στις λοιπές γεωτρήσεις για την φέρουσα αρδευτική – υδροδοτική ικανότητά τους, τόσο για την αξιοποίησή τους σε απολήψεις νερού για λόγους δασοπυρόσβεσης – πυροπροστασίας όσο και για την εξυπηρέτηση αρδευτικών αναγκών του Δήμου μας.

Κατά συνέπεια,

  • υποβάλλεται αιτιολογημένο αίτημα χρηματοδότησης για τη διενέργεια μελέτης ή και κατασκευής του έργου σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας),
  • η Χρηματοδότηση ενδείκνυται να γίνει από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ενδεχομένως σήμερα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»)

Η συνεργασία για την ολοκληρωμένη παρέμβαση περιλαμβάνει τον Δήμο Χαϊδαρίου, τον ΑΣΔΑ, την Περιφέρειας Αττικής, το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Σχολή Μηχανικών / Τμήματα Πληροφορικής και Γεωπληροφορίας.

Πέραν αυτής της μεσοπρόθεσμής παρέμβασης, για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του παρόντος συζητήσαμε και προτείναμε στην Αντιδήμαρχο κυρία Κ. Χρονοπούλου πρόσληψη άμεσα 6 ατόμων, από το πρόγραμμα 55-67 μακροχρόνιων ανέργων του ΟΑΕΔ, για την σύσταση Άμεσης Δημοτικής Ομάδας Δράσης, η οποία θα είναι σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο σε ετοιμότητα για παρέμβαση με διαθέσιμο επαρκή εξοπλισμό και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με τον συντονισμό της κυρίας Αντιδημάρχου, συνθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον συντονισμό, την πρόληψη για την έγκαιρη ειδοποίηση και κινητοποίηση, την ετοιμότητα και την οργάνωση.

Κατά δεύτερο λόγο,

επειδή τα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι έντονα, για την αποφυγή χειμαρρικών φαινομένων στο Ποικίλο Όρος, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πόλη μας, κατασκευάζουμε μικρά ανασχετικά λίθινα φράγματα, τα οποία θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (από τις παρεμβάσεις του κοινοτάρχη Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο Νάξου).

Αρκετοί συμπολίτες έχουν διαπιστώσει τη διάβρωση που έχει προκληθεί στο Ποικίλο Όρος από τις έντονες βροχοπτώσεις. Με εξαιρετικά μικρής τεχνικής και οικονομικής κλίμακας παρεμβάσεις, μπορούμε συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου.

Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε να προστατεύουμε τα σπίτια μας! Τις αυλές μας! Το παρακείμενο άλσος! Το δάσος μας!

Δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη και στο έλεος των καιρικών φαινομένων!

Το Χαϊδάρι έχει υποστεί κατ’ επανάληψη την μήνιν των καιρικών φαινομένων λόγω της ανυπαρξίας συστηματικού σχεδιασμού και έργων.

Πολιτική προστασία, πυροπροστασία και υδάτινοι πόροι στο Χαϊδάρι 5

Μια επίσκεψη δίπλα από το Στρατόπεδο του Κέντρου  Διαβιβάσεων στην πόλη μας  πείθει και τον πιο κακόπιστο για την ορμητικότητα των νερών που αναπτύσσεται λόγω του βουνού αφού το ξεθεμελιωμένο τσιμεντένιο τοιχίο υπάρχει προς απόδειξη από τον Οκτ. του 2014 χωρίς να έχει γίνει τίποτα μετά τις τότε καταστροφές από την πλημμύρα!

Δηλώναμε δε προγραμματικά, ότι έχουμε και τη γνώση και την αποφασιστικότητα για να αναλάβουμε τη σχετική πρωτοβουλία και να φέρουμε σε πέρας σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό το σημαντικό έργο για την πόλη μας και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της.

Η τοπική κοινωνία μάς όρισε να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εμείς, οι Πολίτες σε Δράση, όπως  διαχρονικά με συνέπεια κάνουμε, συμβάλλουμε από εκεί που έχουμε ταχθεί με δημιουργικό τρόπο και με σαφείς προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Να θυμίσουμε δε ότι, κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, περιλαμβάνονταν και η δημιουργία αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του ν.4662/2020 για τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας και την διαχείριση κρίσεων, στοιχείο που επί της αρχής συμβάλει σε έναν συστηματικό σχεδιασμό.

Η θετική αυτή πρόβλεψη για ενσωμάτωση συστηματικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας στην Διοίκηση του Δήμου ψηφίστηκε μόνο από τους Πολίτες σε Δράση, χωρίς να υπάρξει από την υπόλοιπη αντιπολίτευση αντιπρόταση για συζήτηση! Απλά άρνηση! Χωρίς θέση!

Η υλοποίηση βεβαίως πολιτικών σχεδιασμών και δράσεων είναι αρμοδιότητα και αντικείμενο της κάθε Δημοτικής Αρχής.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δυστυχώς δεν μπορούσε. Απεδείχθη εκ του αποτελέσματος. Ανυπαρξία για πέντε χρόνια πολιτικής και δράσεων αξιοποίησης των πολύτιμων υδάτινων πόρων (όπως νερό βροχής, γεωτρήσεις-πηγάδια στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας και απουσία συστηματικού σχεδιασμού για την πυροπροστασία καθώς και παντελής έλλειψη παραμικρής  οργανωμένης δημοτικής μονάδας άμεση παρέμβασης)!

Η παρούσα; Κινείται με θετική διάθεση επί της αρχής! Οψόμεθα!

                                                                                                           

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button