ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Από την Ελευσίνα στην Τουρκία για σκραπ ένα ιστορικό πλοίο του Αγούδημου – Πώς έφτασε στην εγκατάλειψη

Απομακρύνθηκε οριστικά από τον κόλπο της Ελευσίνας, όπου παρέμεινε για περισσότερο από μία 10ετία, εγκαταλελειμμένο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ένα από τα σημαντικότερα πλοία της σύγχρονης ελληνικής ακτοπλοΐας.

Πρόκειται για το E/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» (Ν.Π.9906), το οποίο ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι ρυμουλκούμενο από την Ελευσίνα, το βράδυ της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου 2025, με προορισμό διαλυτήριο πλοίων της Τουρκίας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο ζωής του.

 Η διαδικασία απομάκρυνσης του ενεργοποιήθηκε μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενήργησε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ.

Το πλοίο εγκαταλείφθηκε το 2013 μετά την οικονομική κατάρρευση της  πλοιοκτήτριας εταιρείας, αφού είχε δραστηριοποιηθεί για περισσότερα από 20 χρόνια στη ακτοπλοϊκή γραμμή Άνδρου-Τήνου-Μυκόνου και υπήρξε το αγαπημένο βαπόρι, ιδιαίτερα για τους Ανδριώτες.

Η αρχή του “τέλους” για το «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν τέθηκε σε ακινησία στον Λιμένα Ραφήνας, εξαιτίας της παρατεταμένης επίσχεσης εργασίας του πληρώματος και των αξιωματικών για μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στις 18 Ιουνίου 2014, το παροπλισμένο πλοίο βρισκόταν πλέον σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να καταπλεύσει ρυμουλκούμενο από την Ραφήνα στην Ελευσίνα λόγω των ασφαλέστερων συνθηκών για πολύμηνη αγκυροβόληση, κατόπιν σχετικού επείγοντος αιτήματος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας ΑΕ προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ναυτικό ατύχημα στην Ραφήνα.

Έκτοτε το «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» παρέμενε πλαγιοδετημένο στην πλωτή δεξαμενή «Κρήτη», στον όρμο της Βλύχας, δυτικά του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας, μέχρι την οριστική απομάκρυνσή του. Τον Φεβρουάριο του 2019, παρουσίασε κλίση και ελήφθησαν από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί πιθανή βύθιση, πιθανή θαλάσσια ρύπανση και ενδεχόμενη πρόκληση ζημιών έναντι τρίτων.

πλοίο

Σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, αναφέρει

«Με την απομάκρυνση του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» συνεχίζεται το έργο για την απελευθέρωση της θαλάσσιας ζώνης του Ο.Λ.Ε. ΑΕ από όλα τα επικίνδυνα πλοία και ναυάγια, που παραμένουν στην περιοχή. Στόχος μας είναι να πάψει η Ελευσίνα να αποτελεί την “πίσω αυλή” του Πειραιά και να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα Ελευσίνας».

Μια ιστορική εταιρεία

Ο Δημήτρης Αγούδημος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2024, ακολούθησε μια αθόρυβη πορεία στο χώρο της ναυτιλίας για να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία.

Στην απόκτηση και διαχείριση ποντοπόρων φορτηγών πλοίων εισήλθε το 1976, μαζί με τον Γεράσιμο Αγούδημο και έως το 1989 από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό 2ας Μεραρχίας στον Πειραιά, η εταιρεία είχε συνεχή ανοδική πορεία.

Το έτος αυτό, ο Δημήτρης Αγούδημος, δημιούργησε την ακτοπλοϊκή εταιρεία Agoudimos Lines και εξασφάλισε τότε άδεια σκοπιμότητας για το πλοίο Kapetan Alexandros για τη δρομολόγηση του από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο.

Το 1992, αγόρασε το πλοίο Stena Horsa, το μετονόμασε σε “Πηνελόπη Α” και μετά από εκτεταμένη επισκευή το δρομολόγησε στη γραμμή Άνδρο, Τήνο, Μύκονο.

Ταυτόχρονα, το Kapetan Alexandros, άρχισε ταξίδια από την Πάτρα, την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα για το λιμάνι της Ιταλίας, Μπρίντιζι.

Όμως, λίγο αργότερα, το πλοίο χρησιμοποιούσε ως αφετήριο λιμάνι τηw Ηγουμενίτσας για το Μπρίντιζι.

Το 1999, όταν ο Παντελής Σφηνιάς, αγόραζε ακτοπλοϊκά πλοία για να ενισχύσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του για την δημιουργία μιας πανίσχυρης ακτοπλοϊκής εταιρείας, ο Μίμης Αγούδημος, πούλησε το “Πηνελόπη Α” στην Minoan Flying Dolphin. Το πλοίο ονομάστηκε “Εξπρές Πηνελόπη”.

Από την Ελευσίνα στην Τουρκία για σκραπ ένα ιστορικό πλοίο του Αγούδημου - Πώς έφτασε στην εγκατάλειψη 4
Πηνελόπη Α (Πηγή: tradewindsnews.com )

H Agoudimos Lines, τότε δραστηριοποιήθηκε μόνο στην Αδριατική με το Kapetan Alexandros στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Μπρίντιζι και αγόρασε το Rostock Link, το οποίο μετονόμασε σε Penelope A και το δρομολόγησε στη γραμμή Μπάρι – Δυρράχιο.

Το 2003 απέκτησε το “Εξπρές Πηνελόπη” και το Blue Sky τα οποία μετονομάστηκαν σε “Πηνελόπη Α” και Ionian Sky. Η εταιρεία διέθετε τότε δύο πλοία με τον ίδιο όνομα, όμως, το ένα είχε ελληνική σημαία και το άλλο ιταλική σημαία.

Το 2004 η εταιρεία του Μίμη Αγούδημου δημιούργησε κοινοπραξία με την εταιρεία Endeavor Lines.

Διαχειρίστηκε το επόμενο έτος 2005 τα πλοία Ionian Glory και Ionian Queen.

Το ίδιο έτος το πλοίο Penelope A με σημαία Μπαχάμες, ύψωσε την ελληνική σημαία και εξασφάλισε την επιδοτούμενη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο για πέντε χρόνια. Το πλοίο προσέγγιζε και τα νησιά Σάμο και Κάλυμνο, αλλά και άλλα νησιά των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου.

Το Ionian Sky εκτελούσε δρομολόγια στην Αδριατική από Πάτρα και Κεφαλονιά.

Στη συνέχεια αγόρασε το Rislegen και το ονόμασε Ionian Spirit και δρομολογήθηκε στη γραμμή Μπρίντιζι, Κέρκυρα, Παξοί, Ηγουμενίτσα.

Το 2009 πουλήθηκε για διάλυση το πλοίο Kapetan Alexandros και το Ionian Spirit δρομολογήθηκε στη γραμμή Μπάρι – Αυλώνα.

Το 2010 η Agoudimos Lines συνεργάστηκε με την Ventouris Ferries του Γιώργου Βεντούρη στις γραμμές της Ιταλίας και της Αλβανίας.

Το 2013 ναυλώθηκε το Ionian Sky στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου.

Στη συνέχεια, από τον Μάιο του 2013 άρχισαν οι επισχέσεις των ναυτικών για μη εξόφληση δεδουλευμένων και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η εταιρεία έκλεισε.

Από τότε η οικογένεια του Μίμη Αγούδημου είχε περιπέτειες με πλειστηριασμούς με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα.

Εξαιτίας αυτών των διαδικασιών και των χρεών προς την Εφορία και τις Τράπεζες είχε συλληφθεί και ο γιος του Αλέξανδρος Δ. Αγούδημος, ως υπεύθυνος της εταιρείας.

Το Πηνελόπη Α που είχε περάσει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, βγήκε σε πλειστηριασμό το 2019 έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ, αλλά απέβη άγονος και το πλοίο παρέμενε παροπλισμένο από το 2014 στον κόλπο της Ελευσίνας.

Από την Ελευσίνα στην Τουρκία για σκραπ ένα ιστορικό πλοίο του Αγούδημου - Πώς έφτασε στην εγκατάλειψη 6
Ανακύκλωση πλοίων στην Τουρκία

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x