ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Χαϊδάρι, λόγω της φωτιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ενημέρωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εκπομπών στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών από την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών στην Μεταμόρφωση Αττικής»

ΤοΕθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ και του προγράμματος EMISSION (δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ») διενέργησε μετρήσεις για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο Αττικής μετά την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα που προκύπτουν αναφορικά με την επίπτωση των εκπομπών στηνΠεριφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών σε θέσεις μέτρησης στο κτήριο της Περιφέρειας της Δυτικής Αθήνας στο Περιστέρι (Τρώων 1 και Χαλκίδος) και σε σημεία πλησίον της Λ. Κηφισού και στο Χαϊδάρι είναι: η παροδικά μικρή αύξηση των επιπέδων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 μετά τις 9 το πρωί της 15ης Αυγούστου και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου. Η παρατηρούμενη αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις θέσεις της Εθνικής Οδού και του Χαϊδαρίου και μικρότερη στον κεντρικό σταθμό στο Περιστέρι. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι μέσες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων κατά την περίοδο της πυρκαγιάς παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι αντίστοιχα επίπεδα παρατηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και χωρίς την επίδραση της πυρκαγιάς. Αντίστοιχα για τους υπόλοιπους μετρούμενους ρύπους (μονοξείδιο του άνθρακα –CO, διοξείδιο του αζώτου–NO2, όζον–O3) τα επίπεδα παρέμειναν χαμηλά και δεν παρατηρείται κάποια διακύμανση που να σχετίζεται σαφώς με την πυρκαγιά.

Προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, με τη συνδρομή έγκριτων επιστημόνων μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου. Γι’ αυτό, άλλωστε, με απόφασή του δημιουργείται Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια. Παράλληλα, μέλημα του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας, Α. Λεωτσάκου, είναι η θωράκιση των πολιτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της και η συνεχής ενημέρωσή τους για την προστασία τους.

Περιφέρεια Αττικής: Σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Χαϊδάρι, λόγω της φωτιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης 3
Περιφέρεια Αττικής: Σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Χαϊδάρι, λόγω της φωτιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης 5

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button