ΑΡΘΡΑ

Χωρίς “Καραϊσκάκεια” και ο φετινός Σεπτέμβρης!

Χωρίς “Καραϊσκάκεια” και ο φετινός Σεπτέμβρης!

Γράφει η Αγγελική Γκανά Ρηγάκη, δημοτική σύμβουλος “Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση”

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το Πρόγραμμα του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη που μου έστειλε ηλεκτρονικά ο Δήμος Χαϊδαρίου στις αρχές του μήνα. Πλούσιο πρόγραμμα με σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με καταξιωμένους ερμηνευτές και γενικά ποιοτικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Με απορία όμως διαπίστωσα την απουσία μιας εκδήλωσης για τη μάχη του Χαϊδαρίου, τα “Καραϊσκάκεια”, όπως είναι γνωστή. Παρακολουθώ επί χρόνια αυτές τις εκδηλώσεις και γνωρίζω ότι τα “Καραϊσκάκεια” διοργανώνονταν από τον Δήμο Χαϊδαρίου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Θεσσαλών τα τελευταία χρόνια, πάντα στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου με την επιστροφή από τις διακοπές των περισσότερων συμπολιτών μας.

Η μάχη του Χαϊδαρίου, με πρωταγωνιστή τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τη συμμετοχή του Γάλλου αξιωματικού Κάρολου Φαβιέρου, στην κύρια φάση της διεξήχθηκε στην περιοχή του Ελαιώνα μεταξύ 6 – 8 Αυγούστου 1826 και είχε σαν αποτέλεσμα τη φθορά των δυνάμεων του Κιουταχή, ενώ απέδειξε στον Τούρκο αρχηγό ότι δεν μπορούσε να ελπίζει σε εύκολη εξουδετέρωση του ελληνικού στρατού τακτικού και άτακτου.

Ένα σημαντικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου φέτος με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση να εορτασθεί πανηγυρικά από τον Δήμο μας, όπως έκαναν όλες οι πόλεις της χώρας που συνδέονταν με την Επανάσταση του 1821.

Οι επαφές του Συλλόγου των Θεσσαλών με τον Δήμο Χαϊδαρίου για το θέμα αυτό δεν απέδωσαν καρπούς, όπως πληροφορήθηκα, για λόγους που κάθε πλευρά εξηγεί διαφορετικά.

Γεγονός πάντως είναι, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού σε σχετική ερώτησή μου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28-9-2021, ότι για φέτος ο εορτασμός θα περιοριστεί σε μία επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο του Καραϊσκάκη στην Πλατεία Δημαρχείου και ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε να πραγματοποιηθεί του χρόνου η αρμόζουσα εκδήλωση.

Υπόψη ότι η τελευταία φορά που διοργανώθηκαν τα “Καραϊσκάκεια” ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η φωτογραφία που ακολουθούν είναι από αυτόν τον εορτασμό.

Χωρίς “Καραϊσκάκεια” και ο φετινός Σεπτέμβρης! 2

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button