ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πάνω από 1.000 μηχανές στους δρόμους – “Μας χειροκροτούσε ο κόσμος”

Η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του κλάδου ήταν η σημερινή. “Κόπηκε η Αθήνα στη μέση”, είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” εργαζόμενος στον τομέα Αιγάλεω του efood, που μας έστειλε και οπτικό υλικό. Τα διευθυντικά στελέχη της ετιαρείας, που είχαν αποδώσει σε επικοινωνιακό λάθος την ανακοίνωση που προκάλεσε τον σάλο, προτίμησαν σήμερα να μην συναντηθούν με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων…

Η κινητοποίηση των διανομέων στην Αθήνα είχε μαζική συμμετοχή και αγωνιστικό παλμό Συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Πεδίον του Άρεως και με μοτο-πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα», «Δεν είμαστε παιδιά, δεν είμαστε παπιά, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά», «Είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα, από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα».

“Η Αθήνα κόπηκε στη μέση, ο κόσμος σταματούσε με τα αυτοκίνητα και χειροκτροτούσε. Φτάσαμε έξω από την εταιρεία και μας περίμεναν δυο κλούβες των ΜΑΤ. Η εταιρεία δέχτηκε τους εκπροσώπους μας να τους ανακοινώσουν τις απαιτήσεις μας. Ήταν όμως καποια χαμηλόβαθμα στελέχη της efood, που το μονο που είπαν είναι ότι θα μεταφέρουν στους ανωτερους τα αιτήματά μας. Απο κει και περα ο ΣΒΕΟΔ ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Παρασκευη 24 Σεπτεμβρίου. Η απεργια αποφασίστηκε επειδή μας αγνόησαν τα στελέχη της efood που παίρνουν τις αποφάσεις, δεν δόθηκε καμιά απάντηση”, μας είπε ο συνομιλητής μας.

Τα σωματεία απαιτούν να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «efood», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Efood: Απόλυτη κατακραυγή στα social – Γιατί αισθάνονται ανακουφισμένοι οι μαγαζάτορες

Επίσης διεκδικούν να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. 

Ακόμη, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button