11 φωτογραφίες από το Παλατάκι που βεβαιώνουν ότι “δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με τη ντουντούκα”

Μια βόλτα στο Παλατάκι δεν είναι απλώς όμορφη, έχει θεραπευτική αξία. Αρχιτεκτονικό κάλλος, ιστορία, πράσινο μας καθιστούν πολύ τυχερούς που μπορούμε να το εντάξουμε σε έναν καθημερινό περίπατο. Αλλά υπάρχουν και μερικές λεπτομέρειες που μειώνουν την απόλαυση και αληθινά δεν αξίζει να τις συναντά κανείς.
Όσα θα αναφερθούν παρακάτω μπορούν να θεωρηθούν εξειδίκευση του άρθρου της εφημερίδας μας Τι συμβαίνει στο Χαϊδάρι; – “Όλα λύνονται στο δρόμο” ή αριστερός δήμαρχος μάνατζερ; Με απλά λόγια, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν καλύτερα ακόμη κι αν ο δημοτικός Προϋπολογισμός είναι “στα κόκκινα” και οι ευθύνες του κράτους για την απαξίωση της αυτοδιοίκησης αναντίρρητες. Αυτά μπορεί δικαιολογημένα να τα επικαλείται η δημοτική αρχή, αλλά δεν την απαλλάσσουν από την υποχρέωση να διατηρεί σε κατάσταση υποδειγματικής καθαριότητας και τάξης τους δημόσιους χώρους, χωρίς να ξοδεύει χρήματα. Για μερικά πράγματα απαιτούνται μόνο ευαισθησία και δουλειά.
Όταν γράφαμε “Πού είναι τόσοι δημοτικοί σύμβουλοι; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις τους στην πόλη;” σε απλές περιπτώσεις σαν τις παρακάτω αναφερόμασταν:

Σπασμένες μαρμάρινες πλάκες στην είσοδο του περιβάλλοντος χώρου, σε ένα ολόφρεσκο έργο. Μάλλον ράγισαν από τα φορτηγά του εργολάβου που μπαινόβγαιναν εκεί. Δεν έπρεπε να έχουν ήδη αντικατασταθεί; Επίσης, ο Δήμος διαθέτει πλυστικό μηχάνημα. Γιατί δεν χρησιμοποιείται για να διατηρούνται καθαρά τα μάρμαρα και αφήνονται να μαυρίζουν; Ο περιπατητής θα το εκτιμούσε πολύ αυτό το ενδιαφέρον.

Στην πάνω και την κάτω φωτογραφία εικονίζονται παρατημένα μπάζα, μάλλον από τις εργασίες ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου. Επιτρέπεται τόσους μήνες μετά να βρίσκονται ακόμη εκεί; Ελάχιστος κόπος είναι να απομακρυνθούν. Περπατούν οι αρμόδιοι της Καθαριότητας μαζί με τους οδοκαθαριστές, για να υποδείξουν τα αναγκαία, αλλά και να τους πείσουν ότι κάνουν μία σπουδαία δουλειά; (την ώρα του ρεπορτάζ εργάζονταν δύο οδοκαθαριστές στην πλατεία). Πώς μπορεί η δημοτική αρχή να ανέχεται αυτή την υποβάθμιση δημόσιου χώρου, και μάλιστα χρυσοπληρωμένου;


Συνθήματα γραμμένα στο Ιστορικό και στο Παλατάκι. Το έργο των ανοήτων δεν θα σταματήσει ποτέ, αλλά με λίγα κιλά μπογιά και μισή ώρα δουλειά σβήνει. Αλλιώτικα, θα αντικρίζουμε πάντα αυτή την εικόνα στο εμβληματικό μνημείο της πόλης.


Γερμένα πεύκα πάνω από διάδρομο. Στο δεξιό μάλιστα έχει σηκωθεί το χώμα και δείχνει έτοιμο να ξεριζωθεί. Η υποστήλωση με μεταλλικό πάσσαλο σαν αυτόν που δείχνει πιο κάτω φωτογραφία από τον ίδιο χώρο κοστίζει ελάχιστα σε χρήμα και δύο – τρεις ώρες δουλειά σε ένα συνεργείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Να τι εννοούμε όταν λέμε “δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με τη ντουντούκα“.


Η πεζογέφυρα θα ήταν ασύγκριτα πιο όμορφη με ένα ωραίο κηπάριο στη βάση της. Κοστίζει πολύ λίγο, αλλά θα έδινε χαρά στους περαστικούς.

Το “‘άγγιγμα” του νοικοκύρη λείπει από την Πεζογέφυρα. Ο κόσμος που την χρησιμοποιεί αξίζει παραπάνω φροντίδα. Για το ζήτημα αυτό, που έχει έρθει πάρα πολλές φορές με μηνύματα συμπολιτών στην εφημερίδα μας, γράψαμε: “Το Δημαρχείο έχει τρεις καθαρίστριες, αλλά δίπλα η καινούργια πεζογέφυρα βρομάει.” Μπορεί η διοίκηση του Δήμου να τεκμηριώσει ότι είναι αδύνατος ο σωστός και τακτικός καθαρισμός του ασανσέρ, της σκάλας και των τζαμιών της Πεζογέφυρας;


Κλείνουμε με μία δυνητικά καλή είδηση. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, στη βάση της Πεζογέφυρας τοποθετήθηκε ένας καφέ κάδος, από τους εκατοντάδες που παρέλαβε ο Δήμος για αποκομιδή βιοαποβλήτων αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη μορφή ανακύκλωσης, με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής. Αφού, λοιπόν, ένας καφέ κάδος μπήκε για άλλη χρήση στο Παλατάκι, το ίδιο μπορεί να γίνει και για να αντικατασταθούν πάρα πολλοί σπασμένοι κάδοι στις γειτονιές. Η καθυστέρηση προκαλεί δικαιολογημένα παράπονα.
Χ.Χ.