ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Η Παιδιατρική Κλινική του “Αττικόν” πάει στο Λοιμωδών: Ο προβληματισμός μαμάς, που αφορά βρέφη και παιδιά

Η ανακοίνωση επανενεργοποίησης του Νοσοκομείου Αγία Αγία Βαρβάρα και μετατροπής του σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για το Παιδί και τη Γυναίκα” με μεταφορά σχετικών κλινικών από το Αττικόν, δημιουργεί προσδοκίες αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Δυτική Αθήνα. Ωστόσο εκφράζεται και προβληματισμός για το κατά πόσο η μεταφορά των κλινικών μπορεί να γίνει χωρίς να δημιουργήσει δυσλειτουργίες στις μονάδες και προβλήματα στους ασθενείς.

Στην παρέμβασή του ο Σύλλογος εργαζομένων έθεσε ζητήματα για τα αποτελέσματα ενός τέτοιου διαχωρισμού μονάδων. Ενδεικτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η μεταφορά από το Αττικόν προς το πρώην Λοιμωδών της Παιδιατρικής κλινικής, της Γυναικολογικής κλινικής, του μαιευτηρίου, της Μονάδας Παίδων και Νεογνών, της Παιδοχειρουργικής κλινικής συνιστούν ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης παρά το βαρύγδουπο τίτλο ίδρυσης “Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Γυναίκα και το Παιδί”. Αλήθεια, πού στον πλανήτη Γη υπάρχει τέτοιο αυτόνομο κέντρο χωρίς να υποστηρίζεται από άλλες ειδικότητες; Πού θα αντιμετωπιστεί ένα παιδί πχ με ΩΡΛ προβλήματα όταν δεν υπάρχει ΩΡΛ στο Λοιμωδών; Πόσο μάλλον όταν στις συγκεκριμένες κλινικές γίνονται μοναδικές σε επίπεδο λεκανοπεδίου ιατρικές πράξεις από εξειδικευμένα ιατρεία.

(Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων: “Επικίνδυνο σχέδιο-σαλάτα η μεταφορά κλινικών από το Αττικόν στο Αγία Βαρβάρα”).

Μέσα από το “Χαϊδάρι Σήμερα” διατυπώνει ένα αντίστοιχο, πολύ συγκεκριμένο προβληματισμό μία μητέρα (τα στοιχεία της στη διάθεσή μας) που το παιδί της έχει κοχλιακό εμφύτευμα. Ρωτάει: “Ένα παιδί που, αν πάει δημόσια θα χειρουργηθεί στο Αττικό Νοσοκομείο για να βάλει κοχλιακό εμφύτευμα, πού θα νοσηλευτεί μετά; Θα μεταφερθεί στο Λοιμωδών; Και πώς ο καθηγητής ΩΡΛ και η ομάδα του θα βλέπουν το εκάστοτε παιδί;”. Η ίδια, με βάση την πρόσφατη πείρα της, θεωρεί ότι αντί να φτιάξουν υποδομές για βασικές ελλείψεις μεταφέρουν τμήματα χωρίς ουσιαστικό πλάνο.

Ολόκληρη η τοποθέτησή της:

Θέλω να θέσω ένα σοβαρό ερώτημα. Το Αττικόν είναι το μόνο δημόσιο κέντρο κοχλιακών εμφυτεύσεων αυτή τη στιγμή στην Αττική και εξυπηρετεί όλη την επαρχία και τα νησιά, πλην της βόρειας Ελλάδας. Αντί να επεκτείνουν σε παιδιατρικά νοσοκομεία τα κέντρα κοχλιακών εμφυτεύσεων μεταφέρουν την Γ’ Παιδιατρική του Αττικού στο Λοιμωδών.

Ερώτηση και ψάχνω απάντηση: Ένα παιδί που εκ των πραγμάτων αν πάει δημόσια θα χειρουργηθεί στο Αττικό Νοσοκομείο για να βάλει κοχλιακό εμφύτευμα πού θα νοσηλευτεί μετά; Θα μεταφερθεί στο Λοιμωδών; Και πώς ο καθηγητής ΩΡΛ και η ομάδα του θα βλέπουν το εκάστοτε παιδί; Γιατί το κομμάτι αυτό το έχει αναλάβει ο καθηγητής και διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής και προφανώς δεν νοσηλεύονται εκεί τα βρέφη και τα παιδιά. Είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση “μπάζει”! Αντί να φτιάξουν υποδομές για βασικές ελλείψεις μεταφέρουν τμήματα χωρίς ουσιαστικό πλάνο.

Συμπέρασμα: Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας χρειάζεται επεξεργασία και ισχυρή χρηματοδότηση. Η Δυτική Αθήνα χρειάζεται ένα πλήρες και αύταρκες Νοσοκομείο Παίδων, αντίστοιχο του “Αγία Σοφία”. Η παράλληλη πλήρης κάλυψη των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού στο Αττικόν, περίπου 200 άτομα, και η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας κάθε Δήμου, θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των ράντζων και θα ξανακάνει το μεγάλο Νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας “ναυαρχίδα του ΕΣΥ”.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x