ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, από το “Πάρκο Εθελοντισμού” στο Χαϊδάρι

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού από τον ΟΗΕ. Τη γιορτάζουμε με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από το Πάρκο Εθελοντισμού στο Δάσος (Μάνης και Βεργίνας).

Το όνομα του Πάρκου είναι επιλογή των κατοίκων και ελπίζουμε ότι έτσι και θα παραμείνει, υιοθετούμενο από τον Δήμο Χαϊδαρίου, στον οποίο ανήκει ο χώρος των 11 στρεμμάτων του παλιού, μπαζωμένου νταμαριού, όπου αναπτύχθηκε το πάρκο.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, από το "Πάρκο Εθελοντισμού" στο Χαϊδάρι 3

Είναι μια προσπάθεια εθελοντών και περιοίκων που ξεκίνησε με φυτεύσεις και άπλωμα ποτιστικού συστήματος πριν από 10 χρόνια, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη. Τα πρώτα δέντρα μεγάλωσαν αρκετά και έχουν ήδη δώσει την όψη ενός ακμαίου άλσους. Όλο αυτό διάστημα γίνεται καθαρισμός από παλιά σκουπίδια κάθε είδους.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, από το "Πάρκο Εθελοντισμού" στο Χαϊδάρι 5
Αυτή είναι η εικόνα του χώρου πριν ξεκινήσει η εθελοντική προσπάθεια.
Χαϊδάρι Σήμερα "Το νταμάρι ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου" 2
Δενδροφύτευση κατοίκων στο νταμάρι της οδού Μάνης, 2012.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια εντατική προσπάθεια για εξομάλυνση του τοπίου με συγκέντρωση και “κρύψιμο” μπάζων (τσιμέντα, τούβλα, σίδερα, μωσαϊκά κτλ) που ρίχνονταν κάποτε στον χώρο. Παράλληλα οι πέτρες που κάλυπταν την επιφάνεια του νταμαριού αξιοποιούνται για να χτιστούν πεζούλες, πίσω από τις οποίες ρίχνονται τα μπάζα. Από πάνω καλύπτονται με χώμα, το περισσότερο από το οποίο προέρχεται από το “ξεδιάλεγμα” τοπικού υλικού. Έτσι συγκρατείται το κεκλιμένο έδαφος και παράλληλα ομορφαίνει ο χώρος, ενώ ταυτόχρονα είναι δυνατές νέες φυτεύσεις (στις πεζούλες προτιμώνται τα λουλούδια).

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, από το "Πάρκο Εθελοντισμού" στο Χαϊδάρι 8

Βασική συνιστώσα της προσπάθειας είναι ο απόλυτα βιώσιμος τρόπος με τον οποίο δημιουργείται το πάρκο: όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από αυτό το ίδιο, όλες οι εργασίες γίνονται χωρίς καμία απολύτως δαπάνη ενέργειας από καύσιμα. Μοναδικά εργαλεία είναι καροτσάκια, κασμάδες, φτυάρια, τσουγκράνες, σφυριά. Δεν χρησιμοποιείται καθόλου τσιμέντο και όλα τα χτισίματα είναι ξερολιθιές, στη βάση των οποίων υπάρχουν μεγάλες πέτρες.

Η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button