Κάθε 5 μέρες ένας όροφος – Ο “δίδυμος ουρανοξύστης” του Ελληνικού έφτασε στη μέση

Όσοι περνούν από την Παραλιακή γίνονται μάρτυρες της ταχύτητας των εργασιών και βλέπουν το μεγαθήριο “να σκαρφαλώνει” πάνω από οτιδήποτε υπάρχει στην Αθήνα. Άλλοι το θεωρούν εκσυγχρονισμό και άλλοι αλλοίωση του χαρακτήρα του “μέτρου” του Λεκανοπεδίου.
Ο Riviera Tower αποτελεί τμήμα της ανάπλασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου Ελληνικού, την οποία έχει αναλάβει η εταιρεία Lamda Development. Ο ουρανοξύστης θα έχει ύψος 200 μέτρων, με 50 ορόφους και 173 διαμερίσματα.
Το στοιχείο που κάνει τον Riviera Tower να ξεχωρίζει από άλλους ουρανοξύστες είναι ότι δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κτίσμα, αλλά για δύο πανομοιότυπα, δίδυμα κτήρια, τα οποία ενώνονται στη μέση με μια “πράσινη ραχοκοκαλιά”. «Σχεδιάσαμε μια πράσινη σχισμή με κατακόρυφους κήπους και ενσωματώσαμε υπαίθριους χώρους καθ’ ύψος, έτσι που μεγιστοποιούνται φως και αέρα», αναφέρει η επικεφαλής αρχιτεκτόνισσα Antoinette Nassopoulos-Erickson.
Ο πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster+Partners», το οποίο συνεργάστηκε με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.». Η εταιρεία Doxiadis+ ανέλαβε τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου. Η σύμπραξη ελληνικών και ξένων εταιρειών έγινε λόγω των απαιτήσεων που έχει θέσει η προκήρυξη του έργου όσον αφορά την εμπειρία και την τεχνογνωσία.
Το βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής προσέγγισης είναι η δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου σε πλήρη εναρμόνιση με τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου. Ο ουρανοξύστης θα ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του.

Η οικοδομική άδεια για τον ουρανοξύστη εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2022 και μέσα σε λίγες μέρες η Lamda Development ανακοίνωσε ότι τα τρία τέταρτα της πωλούμενης επιφάνειας είχαν προπωληθεί. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Οδυσσέα Αθανασίου, οι τιμές των διαμερισμάτων στους πιο χαμηλούς ορόφους του Riviera Tower ξεκίνησαν από 10.000 ευρώ ανά τ.μ. και έφτασαν έως και 32.000 ευρώ ανά τ.μ. στους υψηλότερους ορόφους. Υπολογίζεται, με βάση την ίδια ενημέρωση, πως τα 173 διαμερίσματα του ουρανοξύστη πωλήθηκαν αντί συνολικού ποσού 625 εκατ. ευρώ. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε περίπου 360 με 370 εκατ. ευρώ.
Ο ουρανοξύστης θεμελιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Συνολικά τοποθετήθηκαν 111 πάσσαλοι μήκους 55 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου και έπεσαν 7.500 κυβικά μέτρα σκυροδέματος σε 40 συνεχόμενες ώρες.
Στο έργο έχουν εφαρμοστεί πρωτοποριακές μέθοδοι. Μεταξύ άλλων, για την κατασκευή του έχει επιλεγεί «ο κύκλος των 5 ημερών», δηλαδή ο σκελετός του κάθε ορόφου ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών. Αντίστοιχα, σε κάθε 10 ορόφους θα ολοκληρώνεται και η εξωτερική επένδυση με τη συνδρομή εξειδικευμένων συνεργείων.
Ο ουρανοξύστης δεν έχει ανέφελη πορεία. Υπάρχει καθυστέρηση 6-9 μηνών λόγω ελλείψεων προσωπικού, πληθωρισμού υλικών και γενικών προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου. Η παράδοση μετατίθεται στο τέλος του 2026 με πιθανή ολοκλήρωση το 2027, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενεργοποίησης ρητρών. Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η μετοχή της Lamda εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι της εσωτερικής της αξίας (NAV), γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά παραμένει επιφυλακτική ως προς την ικανότητα της εταιρείας να τηρήσει τα αναθεωρημένα χρονοδιαγράμματα
