γράφει η Θάλεια Χούντα – δημοσιογράφος

Για την συνεχιζόμενη προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας έναντί μας και την ταυτόχρονη αντίδραση της Ελλάδας πρέπει να σταθμιστούν σε πραγματική βάση κάποια πράγματα, ώστε να αποτελέσουν έναν καλό οδηγό των επόμενων κινήσεών μας.

Ιστορικά, η Τουρκία επεμβαίνει στρατιωτικά αποκλειστικά σε περιοχές, όπου διαθέτει την υπεροπλία και δεν έχει απέναντί της τακτικό, αξιόμαχο και εκπαιδευμένο στρατό.

Επίσης, επεμβαίνει στρατιωτικά μέχρι εκεί που γνωρίζει ότι αντέχει τις απώλειες, δηλαδή λίγοι στρατιωτικοί νεκροί ή καταστροφή ελαφρών οχημάτων και οπλισμού, τα οποία δεν της επιφέρουν καίριο πλήγμα και ανατροπή του αριθμού στρατευμάτων και μέσων.

Τέλος, επεμβαίνει στρατιωτικά αποκλειστικά σε περιοχές με έντονα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να δημιουργεί ή να συντηρεί, μέχρι και του επιπέδου των εμφυλίων συγκρούσεων.

Απέναντι στην Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία, ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα απ’ όλα αυτά και σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης το «όνειρο για γαλάζιες πατρίδες» απλά θα μετατραπεί σε απόλυτο εφιάλτη.

Πολλά είναι τα συμβάντα που δικαιολογούν απολύτως την «τόσο όσο» στάση της Τουρκίας σε σχέση με την Πατρίδα μας και τα οποία αποτελούν χειροπιαστά παραδείγματα του τι θα συμβεί σε συνθήκες μάχης. Οι πολυετείς καθημερινές αερομαχίες, οι άμεσες και καίριες επεμβάσεις του Στόλου αλλά το σιδερόφραχτο τοίχος του Στρατού σε όλο το μήκος των συνόρων αποδεικνύουν καλύτερα όλων το τι μέλλει γενέσθαι. Προσφάτως δε, η φρεγάτα Έλλη, τα υποβρύχιά μας και οι πιλότοι μας έδωσαν απτά δείγματα γραφής και σταμάτησαν τους όποιους θεατρινισμούς.

Εξ αιτίας των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεών μας η Τουρκία δεν έχει τολμήσει και δεν θα τολμήσει, να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση.

Εξ αιτίας των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεών μας η Τουρκία αρχίζει και τελειώνει τις ενέργειές της, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, σε επίπεδο παρενοχλήσεων και μόνο ή ρητορικού θράσους.

Εξ αιτίας των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεών μας η Τουρκία προσπαθεί, με κάθε τρόπο να σύρει την Χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε θεωρητικά να κερδίσει κάτι απ’ αυτά, που δεν μπορεί επ’ ουδενί στο πεδίο των μαχών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έδωσαν για ακόμη μία φορά αποδείξεις της ισχύος τους. Η Κυβέρνηση οφείλει να τις έχει σαν το πιο πολύτιμο όπλο στην φαρέτρα της και να ενεργήσει εθνικά και αποφασιστικά με τον ίδιο γνώμονα ισχύος, χωρίς να επιτρέψει καμία παραχώρηση ή και συζήτηση για τα κεκτημένα μας.

Όποιος έχει την περιέργεια ή την αποκοτιά να δοκιμάσει τις ονειρώξεις του στην πράξη, ας κοπιάσει. Όλεθρος τους αξίζει και όλεθρο θα πάρουν. Το θράσος έχει και τα όριά του και τα όρια αυτά χαράζονται και υπογράφονται με αίμα μόνο από τους γενναίους.