ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ωμή παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου”

Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

Στην τακτική συνεδρίαση της 30 Ιουνίου 2022 του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, η Δημοτική μας Παράταξη έθιξε με τον πιο αιχμηρό τρόπο την κατατεθειμένη στις 28-06-2022 από τον Υπουργό Εσωτερικών στην Βουλή διάταξη νόμου, με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα που έχουν μέχρι σήμερα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να καταθέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια της προσπάθειας κατάργησης της απλής αναλογικής στα τοπικά ζητήματα που απαιτούν διάλογο και σύνθεση απόψεων.

Μια ακόμα αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική παρέμβαση της Κυβέρνησης που “ξεχνά” με υστεροβουλία ότι ο διάλογος, έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες, είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας και προάγει -διαμέσου της σύνθεσης των απόψεων- πρόσφορες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, δεδομένου ότι ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης είναι εκ των πραγμάτων ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη.

Με την ωμή αυτή παρέμβασή της προσβάλει βάναυσα κατά κανόνα την πλειονότητα των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, αφού τους στερεί το δικαίωμα να έχουν λόγο διαμέσου των δημοτικών παρατάξεων που επέλεξαν να τους αντιπροσωπεύσουν αλλά και με βάση το θεσμικό πλαίσιο που είναι σε ισχύ αλλά και σεβαστό διαχρονικά!

Η πρότασή μας είναι,

  • να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 44ο “Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 67 ν. 3852/2010”…. “Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση,…”) από το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών,
  • να αποτραπεί ένα ακόμα ολίσθημα της Κυβέρνησης που επιχειρεί να χειραγωγήσει τρία συναπτά χρόνια, από την ανάληψη των καθηκόντων της, με αντισυνταγματικό τρόπο το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • να αντιμετωπιστεί ένα ακόμα ολέθριο σφάλμα σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και μιας πανθομολογούμενης διαχρονικά φυσιολογικής λειτουργίας, αφού τα καθημερινά προβλήματα στους δρόμους, στις γειτονιές και στις συνοικίες δεν αντιμετωπίζονται με εντολές μακρόθεν και άνωθεν!

Για τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου,
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Βίτσα Άλκηστη
Αλεξάκης Δημήτρης
Γερολυμάτος Αλέξανδρος

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button