ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι Κινέζοι έχουν αποικιοκρατική αντίληψη στο λιμάνι του Πειραιά”

«Ανθρωπάκι» χαρακτήρισε τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη Βουλή, και αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Πλακιωτάκη ότι οι κ.κ. Κουρουμπλής και Δρίτσας εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τουρκικής προπαγάνδας. 

Κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για την παράταση της Σύμβασης Παραχώρησης «σχετικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε.», ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι θεμιτές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά όχι η αμφισβήτηση του πατριωτισμού δύο πολιτικών, οι οποίοι ως υπουργοί Ναυτιλίας θωράκισαν το Λιμενικό Σώμα τόσο με υλικά και μέσα όσο και με νομικό πλαίσιο. Όπως είπε σε μία τέτοια αμετροέπεια περίμενε και από ένα δημοκρατικό κόμμα με την ιστορία της ΝΔ να αποδοκιμάσει μια τέτοια συμπεριφορά.  

Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη Ν.Δ για σκοπιμότητα ή για έλλειψη νοητικής αντίληψης, όταν ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την άποψη να μη συνεχιστεί η επένδυση στο λιμάνι. «Αυτό καταλαβαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. ή αυτό τους βολεύει να λένε παραπληροφορώντας τον Ελληνικό λαό;» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «εναντιώνεται στην αυταρχική και πατερναλιστική συμπεριφορά της COSCO. Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της επένδυσης αυτής έχουν απογοητευτεί από τη συμπεριφορά, την απληστία και την ασυδοσία που έχει επιδείξει και στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία η COSCO. Όχι μόνο δεν έχει υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, κι ερχόμαστε σήμερα να της δώσουμε παράταση, αλλά έχει περιορίσει όλο της το έργο στα εμπορευματοκιβώτια. Αυτό τη συμφέρει και την εξυπηρετεί. Τα υπόλοιπα έργα, τα κάνει όπου την βολεύει. Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων. Είμαστε κατά των μεσαιωνικού τύπου επενδύσεων. Εδώ έχουμε Δημοκρατία. Είμαστε κάτι διαφορετικό. Η δική μας διακυβέρνηση, αλλά πιστεύω και η σημερινή, τους έχει εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για να υλοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Δεν θέλουν να τις υλοποιήσουν», είπε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε: 

«Η κυβέρνηση διέπραξε μέγα λάθος όταν είπε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ότι ευθύνεται το Ελληνικό Δημόσιο για την μη υλοποίηση των επενδύσεων. Τι νέο προστίθεται στη σύμβαση που δεν τους έφταναν πέντε χρόνια για να κάνουν τις επενδύσεις; Θέλουν άλλα πέντε και πάει λέγοντας; Ποτέ δε θα υλοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Παραιτηθήκαμε ως Δημόσιο από τις ρήτρες που τους δέσμευαν. Κρατήσαμε το 16% θα  για να τους υποχρεώσουμε να υλοποιήσουν τις επενδύσεις. Έστειλε το Υπουργείο τη σύμβαση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Την έστειλε στη ΡΑΛ; Τις αρμοδιότητες της ΡΑΛ τις ανέλαβε ο κ. υπουργός, ο οποίος όμως βάσει της σύμβασης είναι μέτοχος  στην ΟΛΠ, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου. Πώς θα ασκήσει έλεγχο; Δεν υπήρξε ένας νομικός σύμβουλος να του πει ότι αυτό ήταν λάθος; Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετείται το Δημόσιο συμφέρον. Δεν είμαστε απέναντι στην επένδυση. Είμαστε απέναντι στις λογικές αποικιοκρατικής αντίληψης που έχουν οι Κινέζοι και εκδηλώνουν δουλοφρονητικές συμπεριφορές», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button