ΑΠΟΨΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Όχι υποστολή του αγώνα για τον Σκαραμαγκά – Να ανοίξουμε τώρα δίαυλο επικοινωνίας με τον Γ. Προκοπίου”

Η έκβαση της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικτατείας της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου για τον διαγωνσιμό του Σκαραμαγκά δεν ήταν αυτή που αναμέναμε, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι είναι αναρμόδιο. Κατόπιν αυτού το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του Ναυπηγείου στον πλειοδότη, εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Ο Αποστόλης Θεοφίλης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Το Χαϊδάρι Ψηλά”, με το παρόν άρθρο στην εφημερίδα μας υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα για την ζητούμενη από την πόλη ανάπλαση στην Ακτή Σκαραμαγκά -και όχι μόνο- καθώς υπάρχει ανοιχτός ο δρόμος της συνεννόησης με τον επενδυτή.

Ολόκληρο το άρθρο του:

Σταθερή μου πεποίθηση είναι ότι ένα ζωντανό Ναυπηγείο Σκαραμαγκά αποτελεί asset για το Χαϊδάρι, τόσο για τα άμεσα εισοδήματα των εργαζομένων του, όσο και έμμεσα για την αγορά μας, αλλά και για τον ίδιο τον Δήμο με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα έρχονται από τα δημοτικά τέλη, οπως και με την διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Το πρωτοφανές οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί η πόλη μας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τολμηρές επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αλλά μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί από όλους μας υπευθυνότητα και απαλλαγή από πολιτικές δουλείες και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Κατά την άποψή μου, την οποία παρουσίασα σε κάθε δυνατή ευκαιρία εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος, ήταν και παραμένει η επιδίωξη ενός κοινού βηματισμού με τον επενδυτή και την κυβέρνηση για την έναρξη μιας αναγκαίας “διαπραγμάτευσης” με γνώμονα το ουσιαστικό συμφέρον της πόλης.

  • Να διεκδικήσουμε την θεσμοθέτηση δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με “όχημα” την σύσταση ενός αναπτυξιακού οργανισμού που θα φέρει την ονομασία “Σκαραμαγκάς Α.Ε.”
  • Να θέσουμε τα δικαιώματά μας στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και διχαστικές πρακτικές.
  • Να αξιοποιήσουμε εκεί τα “δυνατά μας χαρτιά” με αποφασιστικότητα, βούληση και συγκροτημένο σχέδιο για την πολύπλευρη σύνδεση του δήμου με την σημαντική αυτή επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή δημοτική αρχή με το δήθεν προοδευτικό της πρόσημο, αντί να αγωνιστεί για όλα τα παραπάνω, παγιδεύτηκε σε έναν αδικαιολόγητο μαξιμαλισμό και επέλεξε αποκλειστικά τον δρόμο των δικαστηρίων. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγαλοπρεπής ήττα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, κλεισμένη στον δικό αδιέξοδο κόσμο καταγγέλλοντας μονότονα την επιχειρηματικότητα, δαιμονοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, προτάσσοντας τις ιδεολογικές τις αγκυλώσεις ως μονόδρομο αντιμετώπισης μιας παραγωγικής πρόκλησης που “χτύπησε” την πόρτα της πόλης.

Βαγγέλη, χάσαμε. Μιχάλη, χάσαμε.

Αλλά μαζί με σας, κινδυνεύει να χάσει η πόλη το αναπτυξιακό “μέρισμα” που δικαιούται από την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Προσωπικά αισθάνομαι δικαιωμένος, αλλά όχι ευτυχισμένος. Όμως πιστεύω ότι έστω και τώρα, στο “και πέντε”, οφείλουμε ως υπεύθυνες δημοτικές παρατάξεις να αφήσουμε κοντόφαλμες στρατηγικές, ιδεολογικές εμμονές και να ανοίξουμε ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας με τον επενδυτή, τον κ. Γιώργο Προκοπίου. Είναι άνθρωπος της αγοράς με τεράστια πείρα στο real estate και επιτυχημένη παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλία.

Η πόλη μόνο να κερδίσει έχει από το “χτίσιμο” μιας διαρκούς, αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας μαζί του.

Ας του μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο, ξεκινώντας ως φιλόξενοι οικοδεσπότες απο τις αυτονόητες ευχές για “καλές δουλειές” για την επανεκκίνηση των Ναυπηγείων και ταυτόχρονα ας του παρουσιάσουμε το όραμά μας για την περιβαλλοντική ανάπτυξη ενός μέρους της Ακτής Σκαραμαγκά, μαζί με τις αξιόλογες προτάσεις που έκαναν όλο αυτό το διάστημα οι συμπολίτες μας.

Ας επιλέξουμε επιτέλους μια έξυπνη στρατηγική και δημιουργικές πολιτικές με κοινό στόχο την μετεξέλιξη της πόλης σε κόμβο ανάπτυξης και πρόοδου για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.

Έστω και τώρα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εγώ προσωπικά και  “Το Χαϊδάρι Ψηλά” καταθέτουμε την πρόταση και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια προσπάθεια με διαπαραταξιακό χαρακτήρα. Η απογοήτευση, η οπισθοχώρηση από τον αγώνα για τα συμφέροντα της πόλης και η απραξία είναι πολύ κακοί σύμβουλοι.

Ας ΕΝΩΣΟΥΜΕ τις υπερκομματικές μας δυνάμεις για να οδηγήσουμε το Χαΐδάρι σε ένα νέο, ελπιδοφόρο δρόμο προκοπής, ευημερίας μακριά από ιδεολογικές εμμονές και παρωχημένες αντιλήψεις. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button