ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο πρώτος χρόνος δουλειάς: Ο Δήμος οργανώνεται, η πόλη διορθώνεται, το Χαϊδάρι ακούγεται

Το άρθρο του δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού δημοσιεύτηκε στο έντυπο “Χαϊδάρι Σήμερα”, φύλλο Σεπτεμβρίου, για τον ένα χρόνο της νέας δημοτικής αρχής στη διοίκηση του Δήμου.

Η κατάσταση που παραλάβαμε στον Δήμο

Ο Δήμος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η συνολική κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) του Δήμου είναι 4.992.000 Ευρώ και το μισθολογικό κόστος  (χωρίς να υπολογίζονται οι μισθοί που πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη) είναι 6.328.000, δηλαδή  το μισθολογικό κόστος είναι 26% μεγαλύτερο από την κρατική χρηματοδότηση!

Παιδικές Χαρές, ασφαλτοτάπητες, πλατείες και πεζοδρόμια, έχουν έντονα τα σημάδια της έλλειψης συντήρησης.

Υπήρχαν σοβαρές αδυναμίες  στην καθαριότητα και στην κατάσταση του οδοφωτισμού.

Πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 που είχαν εγκριθεί από την Περιφέρεια απεντάχθηκαν (χάθηκαν) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. 

Εργα που είχαν ενταχθεί  σε πρόγραμμα χρηματοδότησης δεν διέθεταν ώριμες μελέτες, με κινδύνους να χαθούν κι αυτά λόγω προθεσμίας.

Στόχος μας, η καθαρή, όμορφη και πράσινη πόλη

Τακτική περισυλλογή των απορριμμάτων  σε όλες τις γειτονιές.

Συστηματικό  πλύσιμο και  απολύμανση των κάδων με ειδικό όχημα.

Σύγχρονο πλυστικό μηχάνημα για πεζοδρόμια, πλατείες και πλακοστρώσεις.

Ενημερωτικές εκστρατείες για την ανακύκλωση στα σχολεία και τα καταστήματα της πόλης.

Ειδικό απορριμματοφόρο για τα βιοαπόβλητα και 110 «καφέ» κάδοι.

Πρωτοβουλία «Πράσινο Χαϊδάρι», με βασικό εταίρο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο,  για την υιοθέτηση «πράσινων» πολιτικών με βάση τον Στόχο 11 για τις Βιώσιμες Πόλεις του ΟΗΕ.

Επιδιώκουμε την άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα της καθημερινότητας

Δημιουργήσαμε το Γραφείο Δημότη που δέχεται τα αιτήματα και τις προτάσεις των κατοίκων, τα προωθεί στις Υπηρεσίες και ενημερώνει τους κατοίκους για την εξέλιξή τους.

Υποβολή αιτημάτων και προτάσεων για θέματα καθημερινότητας και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την  ανακατασκευή  συνολικά 28 Παιδικών Χαρών.

Άμεσα ολοκληρώθηκε η επισκευή των σχολικών κτιρίων που είχαν πάθει ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου 2019.

Απομάκρυνση αχρησιμοποίητων καντινών, περιπτέρων και άλλων αντικειμένων  από τα πεζοδρόμια της πόλης.

Βυθιζόμενο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στον πεζόδρομο της Ηρώων Πολυτεχνείου στο Δάσος.

Διασφαλίσαμε την ταχύτερη επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στο Χαϊδάρι.

Προετοιμάζουμε νέα έργα σε όλο το Χαϊδάρι

Μέσα στον ένα αυτό χρόνο υποβάλλαμε προτάσεις για χρηματοδότηση έργων στο πρόγραμμα Φιλόδημος, στο Πράσινο Ταμείο, στην ΟΧΕ Δυτικής Αθήνας, σε ειδικά προγράμματα.  

Συνεχίζουμε με την  υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης πρόσθετων  έργων στην Περιφέρεια Αττικής και στο νέο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Ολοκληρώθηκε η ωρίμανση των μελετών  για τα προηγούμενα έργα  της ΟΧΕ, ώστε να μην χαθεί κανένα έργο για το Χαϊδάρι. 

Επιλύονται τα προβλήματα ώστε να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στην οδό Βεργίνας.

Το Χαϊδάρι αποκτά  Δημοτική Συγκοινωνία

Με τη μίσθωση 2 λεωφορείων από τον ΟΑΣΑ, αρχίζει μέσα στη φετινή χρονιά  η λειτουργία της πρώτης γραμμής Δημοτικής Συγκοινωνίας, Αττικό Νοσοκομείο – Φαβιέρου – Καραϊσκάκη – Σταθμός Αγία Μαρίνα.

Επίσης μέσα στο 2020 ξεκινάει, πιλοτικά για όλη τη χώρα, η λειτουργία Δημοτικής λεωφορειακής γραμμής με κρατήσεις εκ των προτέρων για τις θέσεις επιβατών.

Διεξάγεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια 3 νέων λεωφορείων με τα οποία θα λειτουργήσουν την άνοιξη του  2021 οι άλλες δυο γραμμές της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Δέσμευσή μας, που θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, είναι όλες οι γειτονιές της πόλης να συνδεθούν μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας με το δίκτυο του Μετρό.

Αναζωογόνηση του Πολιτισμού, ανάδειξη της Ιστορίας της πόλης

 Διοργανώθηκαν με σχεδόν μηδενικό κόστος εκδηλώσεις Πολιτισμού με απήχηση που ξεπέρασε τα όρια του Χαϊδαρίου.  «Φέρνουμε τα Χριστούγεννα στο Χαϊδάρι», φωταγώγηση της Καρδιάς στο Δάσος και συναυλία, συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στη Μονή Δαφνίου.

Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα υγρασίας που είχε παρουσιαστεί στο νεοκλασικό κτίριο με τις τοιχογραφίες του Νικόλαου Γύζη.

Έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις  ανάδειξης για το Παλατάκι και το κτίριο «Ν. Γύζης», τη Μονή Δαφνίου, την αρχαία διαδρομή της Ιεράς Οδού.

Ο Δήμος στάθηκε και στέκεται όρθιος και στην υγειονομική κρίση

Εντατικοποιήθηκαν  οι εργασίες καθαριότητας και απολυμάνσεων  στην πόλη.

Φιλοξενήσαμε την Μονάδα Αιμοδοσίας του Αττικού Νοσοκομείου στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου.

Υλοποιήσαμε στο μέγιστο προβλεπόμενο από τη νομοθεσία, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Διοργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση για Διευθυντές σχολείων και στελέχη του Δήμου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων της 2ης ΔΥΠΕ,  καθηγητή στο Αττικό Νοσοκομείο.

Νοικοκυρεύουμε τα  Οικονομικά, προστατεύουμε το συμφέρον της πόλης

Μέσα στον πρώτο αυτό χρόνο έγιναν σημαντικές ενέργειες για το «νοικοκύρεμα» των Οικονομικών του Δήμου. Διεκδικήσαμε και πήραμε έκτακτους πόρους.

Κάνουμε ενέργειες για την  αναχρηματοδότηση του παλαιότερου δανεισμού του Δήμου και την μείωση των επιτοκίων του.

Μόλις αναλάβαμε διερευνήσαμε την υπόθεση χρέους 650.000 Ευρώ προς τον Δήμο και έγιναν  με ταχύτητα οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να μην παραγραφεί. 

Αναζητούμε πηγές χορηγιών προς τον Δήμο. Υλοποιήθηκαν ήδη οι χορηγίες για 400 τάμπλετ υψηλής ποιότητας σε μαθητές  και για την ανακατασκευή των χώρων υγιεινής στο 7ο Γυμνάσιο.

Προτεραιότητα μας η νέα γενιά, στήριξη της εκπαίδευσης και του αθλητισμού 

Από την εκδήλωση της πανδημίας, καλύψαμε με επάρκεια τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολυμάνσεων στα σχολεία. Με την ίδια φροντίδα ξεκίνησε και η νέα χρονιά.

Ολοκληρώθηκαν πριν την έναρξη των μαθημάτων οι εργασίες συντήρησης και επισκευών στα σχολεία της πόλης.

Οι Παιδικοί Σταθμοί υποδέχθηκαν και φέτος όλα τα παιδιά οικογενειών του Χαϊδαρίου που υπέβαλαν αίτηση, μέσα σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας υγιεινής.

Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δυσκόλευαν για χρόνια την λειτουργία του  Δημοτικού Κολυμβητήριου και βελτιώνονται έτσι οι παρεχόμενες  υπηρεσίες στους κατοίκους.

Εκσυγχρονισμός του Δήμου, ποιότητα στη ζωή μας

Μπήκε σε λειτουργία  η καινούργια ιστοσελίδα του Δήμου, με σειρά από καινοτόμες εφαρμογές. 

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας συνεχίζεται με την δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικών και την ενσωμάτωση στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού ΚΕΠ.

Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα WiFi4 EU που παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους της πόλης.

Ενισχύουμε την συμμετοχική δημοκρατία με την συγκρότηση της Δημοτικής  Επιτροπής Διαβούλευσης.

Φροντίδα για τον Άνθρωπο

Ενισχύθηκαν, λόγω  των νέων αναγκών που δημιουργούν οι συνθήκες της πανδημίας, οι λειτουργίες του Βοήθεια στο Σπίτι και  του Κοινωνικού Συσσιτίου.

Σε όλη τη διάρκεια του αρχικού lockdown η Κοινωνική Υπηρεσία και το Γραφείο Δημότη λειτούργησαν με αυξημένο ωράριο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

Προετοιμάζεται η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας.

Δημιουργήθηκε το Γραφείο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας για τη διασύνδεση συμπολιτών μας που αναζητούν εργασία με επιχειρήσεις, τη στήριξη της νέας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Διεκδικήσεις και υπεράσπιση της πόλης

Διεκδικούμε την δημιουργία του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο του Μπλοκ 15 , παράλληλα με την διάνοιξη απευθείας εισόδου προς τον χώρο από την πόλη μας.

Επίσης  διεκδικούμε  την ολοκλήρωση της παραχώρησης στον Δήμο των 66 στρεμμάτων από τα Στρατόπεδα για κοινωφελείς χρήσεις, που εκκρεμεί από το 2008.

Αποτρέψαμε τα σχέδια για καταργήσεις λεωφορειακών γραμμών (803, Β15) και πετύχαμε την αποκατάσταση της συχνότητας των δρομολογίων του Μετρό στον Σταθμό Αγία Μαρίνα.

Κομβικό αίτημα της πόλης: Η ένταξη του Χαϊδαρίου στην επέκταση του δικτύου του Μετρό.

Λέμε αποφασιστικά «όχι» στην παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και θα προσφύγουμε δικαστικά κατά τυχόν υλοποίησης της παραχώρησης.

Το Χαϊδάρι καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς για όλη τη Δυτική Αθήνα

Από την πρώτη στιγμή, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την προβολή του Χαϊδαρίου και πέρα από τα σύνορα της πόλης, για το συστηματικό citybranding του Χαϊδαρίου. Καθιερώνοντας την πόλη μας ως πόλο αναψυχής και πολιτισμού και ως μια επιλογή για φαγητό, διασκέδαση αλλά και εμπορικές αγορές για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, ενισχύεται σημαντικά η τοπική οικονομία με οφέλη που διαχέονται σε όλους του δημότες μας.  

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button