ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Πατούλης προωθεί “ολιστικά” αντιπλημμυρικά, αλλά έθαψε τον μεγάλο συλλεκτήρα της Λ. Αθηνών

Την εκπόνηση πακέτου μελετών για ένα “εμβληματικό έργου για την Δυτική Αθήνα, το οποίο υπολογίζεται να αλλάξει συντριπτικά το μοντέλο θωράκισης των 7 Δήμων της απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα”, ανακοίνωσε σε σύσκεψη δημάρχων της περιοχής μας ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Παρέλειψε χωρίς όμως να αναφερθεί σε δύο εκκρεμή σχετικά έργα στην πόλη μας, εκ των οποίων το ένα αποτελεί πολύτιμη αντιπλημμυρική ασπίδα για όλο το Χαϊδάρι.

Τη διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία έλαβαν μέρος 7 δήμαρχοι (μεταξύ τους ο Βαγγέλης Ντηνιακός), ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Λεωτσάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες, απασχόλησε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και διατάξεων ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής στους Δήμους της περιοχής.

Το έργο, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αττική” 2014 -2022, “είναι μια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, προκειμένου να επιτευχθεί μία ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας. Ο Γ. Πατούλης μίλησε για ένα “έργο – σταθμό για την πρόληψη και την θωράκιση απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα, υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ασφάλειας για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών».

Παράλληλα, με την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, το  έργο θα συμπεριλαμβάνει και την δημιουργία μικρών ανασχετικών έργων μέσα στα ρέματα αλλά και δεξαμενές ανάσχεσης κάτω από ελεύθερους χώρους και επιπλέον την οριοθέτηση των ρεμάτων. Κατά τη συνάντηση, οι αρμόδιοι για την σύνταξη της μελέτης ενημέρωσαν τους δημάρχους για την πορεία υλοποίησης της, ενώ συζητήθηκε και η δυνατότητα να υπάρξει συστηματική συνεργασίας με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκπόνησης των μελετών.

Ο Περιφερειάρχης, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στον μεγάλο συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων κάτω από τη Λ. Αθηνών, έργο που σχεδιάστηκε για να ανακουφίσει το Χαϊδάρι από τα νερά που κατεβαίνουν από το Ποικίλο όρος και πλημμυρίζουν πολλά σημεία της πόλης μας. Θυμίζουμε ότι το έργο ξεκίνησε το 2018 (μετά από 12 χρόνια αναμονής!), αλλά σταμάτησε αμέσως λόγω προβληματικής μελέτης. Έκτοτε η τύχη του αναζητείται… και αν δεν το θυμήθηκε ο περιφερειάρχης ούτε σε αυτή τη συνάντηση, τότε τα πράγματα είναι “σκούρα”. Σκοτάδι υπάρχει ακόμα και για το “ώριμο” αντιπλημμυρικό έργο του δυτικού Δάσους (οδός Αθ. Διάκου), για το οποίο πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου ψήφισε ομόφωνα κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά το εργοτάξιο… αγνοείται. Ενώ αυτά συμβαίνουν, η Περιφέρεια εξαγγέλλει μελέτες νέων έργων, τα οποία όμως μας παραπέμπουν στο μέλλον -και αν κρίνει κανείς από τα προηγούμενα έργα της Περιφέρειας, στα οποία μόλις αναφερθήκαμε… ζήσε Μάη μου!

Στην σύσκεψη στην περιφέρεια ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός θεώρησε ότι τα οι νέες εξαγγελίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά επισήμανε την μη εκτέλεση των ήδη προγραμματισμένων έργων στην πόλη μας και προειδοποίησε για πιθανά προβλήματα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πνίγεται στη γραφειοκρατία το αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών // Πνίγηκε σε… αχαρτογράφητο υπόνομο της Λ. Αθηνών  //  Ας οπλιστούμε με υπομονή – Έναρξη του σωτήριου αντιπλημμυρικού έργου της Λ. Αθηνών     //       – Δημοπρατήθηκε το αντιπλημμυρικό της οδού Πύλου – Γιατί καθυστερεί αυτό της Λ. Αθηνών     //  – Μέσα στον Φεβρουάριο μπαίνουν μπουλντόζες για το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών        //      – Τους παράσυρε το ρέμα. Οδοιπορικό σε Αφαία και Σκαραμαγκά      //       – Η πλημμύρα έπνιξε την αξιοπιστία του Δήμου. Μηδενική προετοιμασία, τεράστιες καταστροφές. Τελική αποτίμηση     //      – Επιτέλους, “το νερό μπήκε στο αυλάκι”. Δημοπρατήθηκε το έργο της εικοσαετίας για το Χαϊδάρι     //     – Μεγάλες ζημιές σε σχολεία, σπίτια, αυτοκίνητα. Αποτίμηση της σημερινής καταστροφικής νεροποντής     //     – Ξανά στο προσκήνιο η σωτήρια κατασκευή αγωγού ομβρίων κάτω από τη Λ. Αθηνών     //     – Φως! Προς δημοπράτηση το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Αθηνών       //        – “Καταστράφηκα”. Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη μιας μοναδικής ελληνικής βιομηχανίας, με έδρα τον Σκαραμαγκά        //          – Η πλημμύρα έπνιξε την αξιοπιστία του Δήμου. Μηδενική προετοιμασία, τεράστιες καταστροφές. Τελική αποτίμηση      //       – “Ντροπή! Για ποια αντιπλημμυρική προστασία μιλάτε;”        //        – VIDEO: Οδός Κορυτσάς, μετά από μισή ώρα βροχή…        //       – Συγκλονιστικές φωτογραφίες. Διάσωση στη Λ. Αθηνών, μπροστά στο Δημαρχείο!        //         – Ολονύκτια μάχη με τα νερά         //     – Ανοχύρωτη πόλη   

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button