ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

North Star: H επένδυση στον Σκαραμαγκά θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ

Επένδυση που θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας σχεδιάζει για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Pyletech Technologies, του ομίλου North Star, συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου.

Σύμφωνα με το Capital.gr η Pyletech υπέβαλε σήμερα προσφορά στον διαγωνισμό για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Προσφορά αλλά “μη ανταγωνιστική” φαίνεται ότι υπέβαλε και η Onex. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση από τον ειδικό διαχειριστή της “Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ” για την ανακήρυξη προσωρινού πλειοδότη. 

Η Pyletech πάντως επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της. “Σήμερα, αποδεικνύουμε στην πράξη την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Και προστίθεται:

“Ως Όμιλος εταιρειών που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε μια δίκαιη και επωφελή για την απασχόληση και την εθνική οικονομία πρόταση, η οποία βασίστηκε κυρίως στα εξής κριτήρια:

– στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή  
– στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
– στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς”.

Η εταιρεία σημειώνει, ακόμη, πως η προσφορά της είναι μειωμένη κατά 9 εκατ. ευρώ, “ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από το νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας”.

“Το όραμα του Ομίλου North Star είναι να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας”, σημειώνεται τέλος στην ανακοίνωση.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button