Μια πολυπληθής ομάδα νέων, οι άνθρωποι της “διπλανής πόρτας” και του μεροκάματου, κοντά στον δικό τους αγώνα για την επιβίωση των οικογενειών τους αγωνίζονται για να βοηθήσουν συμπολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, άστεγους και όχι μόνο. Πρόκειται για την κοινωνική κίνηση “Αρχή Διαλόγου”, στις δράσεις της οποίας έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές. Δυστυχώς το δεύτερο lockdown τους κάνει πάλι “επίκαιρους” (όχι ότι σταμάτησαν στο ενδιάμεσο διάστημα), τώρα όμως έχουν σχεδιάσει τις πρωτοβουλίες τους με μεγαλύτερη ακρίβεια, στηριγμένοι στην πείρα που έχουν αποκομίσει, αλλά και σε επαγγελματίες της πόλης που γνώρισαν και εκτίμησαν την προσπάθειά τους.

Δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης

Μιλώντας στην εφημερίδα μας εκ μέρους της συλλογικότητας ο ακτιβιστής Φώτης Δημήτρουλας, ανέφερε πως σκοπό έχουν να στηρίξουν συνανθρώπους μας στις δύσκολες ημέρες που έρχονται, πρωτίστως με την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Όμως δεν θα σταματήσουν εκεί. Προωθούν ένα οργανωμένο δίκτυο αλληλεγγύης, με στόχο οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο περιθώριο να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρουλα πολλοί καταστηματάρχες του Χαϊδαρίου από διάφορους κλάδους, όπως και έμποροι των λαϊκών αγορών αλλά και απλοί πολίτες, είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στο δίκτυο και επίκειται συνάντηση για να αντιμετωπίσουν οργανωμένα τη νέα κατάσταση.

“Έτσι όσοι συμπολίτες μας βρεθούν στην ανάγκη δεν θα χρειαστεί να περιμένουν από το Δήμο ή το Κράτος να πράξουν τα αυτονόητα. Ο λόγος είναι απλός. Είναι όλοι τους ανύπαρκτοι», υποστηρίζει ο Φ. Δημήτρουλας, που δεν “μασάει τα λόγια” του.

Το σχεδιαζόμενο δίκτυο αλληλεγγύης φιλοδοξεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, μέσα από μικρές ομάδες παραγωγής μπύρας, συνεταιρισμού παραγωγής και πώλησης λαχανικών ή με δημιουργία μικρών βιοτεχνιών.

Για την επίτευξη των παραπάνω θα έρθουν σε επαφή με τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν ανταποκρίθηκαν και σε άλλα καλέσματα. Παράλληλα θα προτείνουν στα καταστήματα της πόλης να μαζεύουν τρόφιμα για άπορους συνδημότες μας και να τα διανέμουν κατά την κρίση τους.

Διανομή φαγητού σε ανήμπορους

Εν όψει των επόμενων ημερών, η «Αρχή του Διάλογου» έχει ήδη συγκεντρώσει ποσότητες για να καλύψει κάθε οικογένεια που θα έχει ανάγκες. Παράλληλα θα  στηρίξουν την «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος» μέσω ανταλλαγών, δίνοντάς τους νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα και παίρνοντας τρόφιμα μακράς διάρκειας για άπορους, που δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση.

Στο σημείο αυτό μας διευκρίνισε πως, λόγω της επιβολής των μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία, η Κοινωνική Κουζίνα δεν επιτρέπεται να μαγειρέψει στην Πλατεία Ηρώων. Όποιος όμως ενδιαφέρεται μπορεί να παραλαμβάνει φαγητό από το χώρο που στεγάζεται, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 στην Αθήνα ή να ζητήσει από κάποιο μέλος της «Αρχής του Διαλόγου» να του το πάει στο σπίτι του. Ακόμα, στις επαφές με εστιάτορες του Χαϊδαρίου, θα τους προτείνουν δίνοντας τους τις πρώτες ύλες, να ετοιμάζουν κάποιες μερίδες φαγητό για άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν

“Δεν δεχόμαστε χρήματα”

 «Υπάρχουν πολλοί Χαϊδαριώτες που ζουν με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα, κάποιοι άλλοι που δεν θα πάρουν κανένα επίδομα, κάποιοι που αυτές τις μέρες θα απολυθούν από την εργασία τους. Αυτοί πρέπει να βοηθηθούν με κάθε τρόπο και να μπουν στη λογική να αντιδράσουν», υποστήριξε.

Όπως και άλλες φορές στις συνομιλίες μας, τόνισε ότι τακτική της κίνησής τους είναι να μη μαζεύουν και να μη διαχειρίζονται χρήματα, παρά μόνο είδη.

Τέλος μας είπε πως σε επαφές που έκαναν με υποκαταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Χαϊδάρι, τους πρότειναν να τοποθετήσουν ειδικά καλάθια, στα οποία θα μπορεί ο κάθε πελάτης να αφήνει κάποιο είδος, για αυτό τον καλό  σκοπό.