ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Mπορεί να κοιμάται ήσυχο το πολιτικό σύστημα, με την ακρίβεια και την απώλεια της πρώτης κατοικίας;” 

Στην πολλαπλή κρίση που βιώνουμε, της ακρίβειας και της ενέργειας, επικέντρωσε την ομιλία του ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας κ.  Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Κουρουμπλής στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην τεράστια αύξηση της τιμής των καυσίμων και συγκεκριμένα στο Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, το οποίο είναι ένας από τους μεγάλους κλαδικούς φορείς μεταφορών που δοκιμάζονται σκληρά, καθώς συγκεντρώνει όλες τις ομοσπονδίες των αυτοκινητιστών στον τομέα των μεταφορών και, που επί πανδημίας συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να συνεχιστεί η φυσιολογική ροή των προϊόντων στην αγορά. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απελπισία και το λιγότερο που  ζητούν είναι μια συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκυλακάκη. Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα στην αγορά, ο βουλευτής τόνισε ότι επείγει η συνάντηση του Συνδικάτου με τον αρμόδιο Υπουργό, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι της λογικής «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»,  οφείλει  να ακούει και τους φορείς», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, σημείωσε την ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού, για να στελεχωθούν οι νέες υπηρεσίες που θεσμοθετούνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν στη στέγη ευάλωτων νοικοκυριών, ο πρώην Υπουργός ρώτησε: «μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, ως πολιτικό σύστημα με αυτό που συμβαίνει στο χώρο της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων; Όπως είναι μεταξύ αυτών και η περίπτωση των Ρομά, που τους ανακαλείτε την εγγύηση του δημοσίου;». Παράλληλα με την απειλή απώλειας της πρώτης κατοικίας, η κοινωνία βιώνει την αλόγιστη αύξηση των ενοικίων. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγης θα πρέπει να αυξηθούν  και να διευρυνθούν τα επιδόματα ενοικίου και να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, πρότεινε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ δήλωσε πως   αν ισχύει η πληροφορία περί ύπαρξης 3 δις ευρώ από την «Εργατική Κατοικία», ανενεργά  στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την ενίσχυση των επιδομάτων ενοικίου.

 Αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι και πάλι θα ευνοηθούν τα μεγάλα εισοδήματα, γιατί σε περιοχές λαϊκές, που βιώνουν δυσκολίες όπως στην Δυτική Αθήνα, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 30% και κατά συνέπεια οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας δεν θα δουν καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Προκειμένου να σταματήσει η συνεχής και τελείως ψευδής αναφορά της κυβέρνησης περί «καμμένης γης» που παρέλαβαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής ζήτησε να προσκομιστούν και να δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα και επίσημα οικονομικά στοιχεία για το αποθεματικό που παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 καθώς και για το αποθεματικό που παρέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Για το φλέγον θέμα της ακρίβειας, ο βουλευτής τόνισε για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν υπερκέρδη από ορισμένους κλάδους και κερδοσκοπία, γεγονός που αποδέχθηκε  πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός. Αναρωτήθηκε για τη λειτουργία της επιτροπής ανταγωνισμού, αν είναι επαρκώς στελεχωμένη και διενεργούνται  έλεγχοι στην αγορά, καθώς δεν δημοσιοποιούνται σε ποιες εταιρείες επιβλήθηκαν πρόστιμα, ώστε να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ποιοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν.

Ο κ. Κουρουμπλής ολοκλήρωσε την ομιλία του, καταγγέλλοντας τη λειτουργία καρτέλ στη χώρα μας και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή της αγοράς της κερδοσκοπίας, αντί να υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια για το φυσικό αέριο που θα μας εξασφάλιζαν χαμηλές τιμές, εμμονή που τώρα η κοινωνία πληρώνει ακριβά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button